Дієта при холециститі

Правильне харчування при запаленні жовчного міхура і порушення функціонування жовчовивідних проток – невід'ємна частина лікування. Якщо хворий знає, що можна їсти при холециститі, а від чого краще відмовитися, процес відновлення травмованих тканин протікає швидше і без негативних проявів.

Диета при холецистите

Дотримання дієти при холециститі — невід'ємна частина лікування

Особливості харчування при холециститі

Дієта при холециститі передбачає використання стола №5 – жорсткий, але збалансований раціон.

Особливості правильного харчування при запаленні жовчного міхура:

  • при гострому холециститі необхідно мінімізувати навантаження на травний тракт і повністю відмовитися від їжі на 2-3 доби, пити більше рідини – негазовану воду, відвар шипшини, фруктові і овочеві соки;
  • під час хронічного перебігу хвороби харчуватися потрібно часто, але невеликими порціями – 5-6 разів на добу;
  • вживати їжу в теплому вигляді, виключити гарячі, холодні страви і напої;
  • харчуватися повноцінно (не менше 2100-2550 ккал на добу) – в організм має надходити необхідна кількість протеїну, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів;
  • обмежити споживання солі – речовина гальмує виведення рідини з організму і сприяє закупорці жовчних каналів, що неприпустимо при їх запаленні;
  • готувати їжу потрібно допомогою запікання, варіння або віддавати перевагу стравам на пару.
При холециститі жовчного міхура рекомендується пити до 2,5 л води (напою з шипшини, ромашкового чаю, соку). Це дозволить активізувати виведення зайвої рідини з організму і стимулювати відтік жовчі з жовчного міхура.

Що можна їсти при холециститі?

Збалансоване й корисне харчування передбачає використання списку дозволених продуктів:

  • супи – молочні, фруктові, пісні, овочеві;
  • сухофрукти, мед, горіхи і фрукти в сирому, запеченому вигляді – банани, персики, яблука, груші, апельсини (крім періоду загострення хвороби);
  • обліпихова, оливкова, лляна олія;
  • сирі, запечені, об'єднані в салатах овочі та насіння– капуста цвітна, томати (томатний сік), картопля (картопляний сік), морква (морквяний сік), огірки, буряк (буряковий сік), солодкий перець, листя салату, гарбуз, насіння льону, гарбузове насіння;
  • макарони, каші (вівсянка, манка, рис, гречка);
  • пісна риба та морепродукти;
  • м'ясо з мінімальним відсотком жирності – кролик, індичатина, курятина, телятина.
зефир

Зефір можна включати в раціон при дотриманні дієти

Корисно їсти низькокалорійний сир, вчорашній хліб пшеничний, чорний або з висівками, пити нежирне молоко, кефір, кисіль, зелений чай з імбиром, цикорій замість кави. З солодкого можна вівсяне печиво, духові пиріжки, вареники, сухарі, варення, зефір, мармелад.

Важливо!
Список дозволених продуктів залежить від ступеня і форми перебігу холециститу. Виходячи з особливостей захворювання, харчування підбирається лікарем індивідуально для кожного пацієнта.

Що не можна їсти

Прискорити процес одужання можливо, якщо виключити з раціону всі продукти, які здатні:

  • провокувати застійні процеси в жовчних протоках;
  • стимулювати розкладання і гниття залишків їжі;
  • збільшити навантаження на жовчний міхур за допомогою різкого відтоку жовчі.

Погіршити стан хворого може жирна, гостра та смажена їжа.

жирная еда

Вживання жирної і смаженої їжі може погіршити стан здоров'я при холециститі

Список заборонених продуктів:

  • наваристі бульйони з м'ясом, грибами, рибою;
  • жирне молоко і кисломолочні продукти;
  • випічка із здобного і дріжджового тіста, пельмені, солодощі, морозиво;
  • страви з риби і м'яса з підвищеним відсотком жирності;
  • консервовані продукти (оливки, огірки, помідори, рибу), копченості, маринади, спеції, прянощі та яйця;
  • часник, щавель, шпинат, гриби, цибулю зелений, бобові, редис;
  • кава, шоколад, чорний чай, газовані напої.
Під забороною знаходяться будь-які напої, що містять алкоголь – пиво, вино, горілка, коньяк. Алкоголь згубно впливає на нирки і жовчовивідні шляхи – підвищує ризик утворення каменів і виникнення печінкової коліки.

Зразкове меню на тиждень

Людина, яка хворіє холециститом, змушений постійно дотримуватися суворої дієти. З великого списку дозволених продуктів можна скласти різноманітне і збалансоване меню на кожен день.

Таблиця «Тижневе меню дієтичних страв»

День тижня Зразкове меню
Понеділок 1 сніданок: варене слабосолона гречка, шматочок запеченої риби, буряковий салат, зелений чай з медом та імбиром
2 сніданок: запечене яблуко (грушу, банан, персик), вівсяне печиво, напій шипшини
Обід: овочевий суп, макарони з курочкою, компот із сухофруктів, зефір
Полуденок: житній хліб, салат з огірків і капусти з оливковою олією, кунжутним насінням, нежирний кефір
Вечеря: овочевий бульйон, запечене яблуко, ромашковий відвар
Вівторок 1 сніданок: вівсянка з фруктами, низькокалорійна ряжанка, відвар шипшини, вареники з сиром
2 сніданок: морквяно-гарбузовий салат з родзинками і медом, напій цикорію

Обід: пісний рисовий суп, хліб з висівками, фарширований перець,

кисіль

Полуденок: помідори з листям салату, заправлені соєвим соусом, імбирний чай, несдобная випічка з корицею

Вечеря: молочний суп з макаронами, медовий напій (на 100 мл теплої води 2 ч. л. меду)
Середа 1 сніданок: запіканка з сиром і сухофруктами, молоко, сухарики
2 сніданок: салат з яблук, бананів і груш, напій цикорію
Обід: манна каша, парові котлети курячі, кефір, сухарики
Полуденок: буряковий салат, заправлений обліпиховою або оливковою олією, компот, печиво нездобне
Вечеря: відварна картопля, томатний сік, яблуко
Четвер 1 сніданок: рисова каша з запеченою рибою, житній хліб, варення, неміцний чай
2 сніданок: молоко, вівсяне печиво
Обід: гречка, овочевий салат з кунжутом і оливковим маслом, компот, печиво
Полудень: нежирний йогурт, банан
Вечеря: молочний суп, солодкий апельсин, зелений чай з медом
П'ятниця 1 сніданок: рагу з овочів з курячою грудкою, ліниві вареники, кефір
2 сніданок: буряковий салат з сухофруктами, чай
Обід: запіканка з сиром, печене яблуко, імбирний чай з медом
Полудень: нежирний, ряжанка, мармелад або зефір, негазована вода
Вечеря: овочевий суп, парові котлети, трав'яний чай
Субота 1 сніданок: м'ясне суфле, салат з капусти, томатний сік
2 сніданок: йогурт, банан, сухарики
Обід: вівсянка, парові тефтелі, кефір, духові не дріжджові пиріжки
Полуденок: галетне печиво, яблуко, зелений чай
Вечеря: рагу овочеве, томатний сік
Неділя 1 сніданок: суп з овочами, риба на пару, варення, житній хліб, молоко
2 сніданок: запіканка з сиром і фруктами, компот
Обід: ліниві голубці в духовці, манка з варенням, ромашковий відвар
Полуденок: вівсяне печиво, відвар шипшини
Вечеря: м'ясне суфле, напій цикорію, зефір
Важливо!
Харчування при холециститі може бути смачним і різноманітним. Головне, правильно скласти меню і грамотно скомпонувати дозволені продукти.

Рецепти страв

Їсти смачно і корисно при холециститі можливо, якщо правильно готувати їжу, дотримуючись пропорції і дозволені продукти.

Суп з мідіями і буряком

суп с мидиями

При холицистите можна урізноманітнити буряковий суп, додавши в нього мідії

У киплячий овочевий бульйон (800 мл) насипати 1 дрібно нарізану буряк, варити до готовності. Подрібнити Кубиками м'ясо мідій (140 г) і додати в суп, варити 5 хвилин, посипати зеленню і вимкнути.

Овочевий суп

Знадобиться: 1 середня буряк, 2 картоплі, 200 г броколі, 700 мл окропу (пісного бульйону) і 2 щіпки солі.

Кубиками нарізати овочі, від'єднати суцвіття капусти, всі інгредієнти опустити в гарячу воду. Варити суп 20-25 хвилин після закипання бульйону.

Кабачково-баклажановий суп-пюре

суп-пюре

Суп-пюре простий у приготуванні і корисний при дотриманні дієти

Інгредієнти:

  • кабачок – 3 шт. (розмір кожного не більше долоньки);
  • баклажани – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 3 шт. середніх розмірів;
  • олія оливкова – 3 ст. л.;
  • вода – 2 л;
  • сіль – 3 щіпки;
  • зелень – за смаком.

Закип'ятити воду, посолити. Невеликими шматочками нарізати овочі. В окріп опустити картоплю, через 5-7 хвилин баклажани і моркву. Кабачок класти в останню чергу, за 3-5 хвилин до готовності. Додати зелень, і суп готовий.

Суфле з риби

Зварити невеликий шматок риби, подрібнити до кашоподібного стану, додати сире яйце, 1 ч. л. вершкового масла, борошно (1 ч. л.), сіль за смаком і 50 мл молока. Ретельно перемішану масу помістити у форму і готувати на пару 15-20 хвилин.

Яловичі котлети в духовці

Фарш (300 г) з'єднати з 1 яйцем, сіллю, подрібненою цибулею, перемішати. Змастити деко оливковою олією і розкласти сформовані котлетки. Випікати при 180 градусів 40 хвилин.

Салат з овочів

Нарізати середніми шматками 1 огірок, помідор, моркву потерти на крупній тертці, порвати листя салату. Масу заправити 2 ст. л. оливкової або лляної олії, посолити і перемішати.

Десерт з буряка і сухофруктів

свекла с сухофруктами

Додайте в відварну буряк сухофрукти для отримання смачного і корисного десерту

Відварити 3 середніх буряків, порізати соломкою. Сухофрукти (курага, родзинки, фініки) залити водою на півгодини. Всі інгредієнти змішати, додати 1 ст. л. нежирної сметани, посипати цукром.

Інгредієнти можна змінювати, додавати інші продукти з дозволеного списку. Принцип лікувальної дієти – їжа при холециститі повинна бути збалансованою та містити всі необхідні вітаміни, але не дратувати хворий орган.

Запалення жовчного міхура – складне захворювання, яке важко вилікувати до кінця. Люди, які страждають холециститом, змушені постійно дотримуватися спеціальної дієти, яка виключає смажене, жирне, солоне, гостре і солодке. Особливістю лікувального харчування є дробне вживання їжі, приготування їжі на пару (вареної або запеченої), є більше овочів і фруктів, виключити алкоголь, газовані напої та каву. Мета столу №5 – мінімізувати навантаження на уражений орган і захистити від подразників. Це дозволяє перевести хворобу в стадію ремісії з найменшими проявами.