Які продукти знижують тиск

Хронічна гіпертонія (підвищений артеріальний тиск) вимагає комплексного лікування і регулярного спостереження за пацієнтом. Терапія в домашніх умовах здійснюється за допомогою прийому медикаментів, дотримання режиму дня і, звичайно ж, дієти. Продукти, що знижують тиск, надають різний вплив на організм хворого.

Продукты понижающие давление

Деякі продукти здатні знижувати артеріальний тиск

Вплив продуктів харчування на організм

Корисна при гіпертонії їжа виконує наступні функції:

  • зміцнює стінки судин;
  • стабілізує метаболізм серцевих клітин;
  • знижує ризик виникнення холестеринових бляшок;
  • підвищує еластичність артеріальних стінок;
  • попереджає судинний спазм.
Сосуды в организме

При правильному харчуванні підвищується еластичність судин

Продукти, що знижують тиск, можуть містити флавоноїди, амінокислоти, мінерали, вітаміни і складні білки.

Люди, які страждають від гіпертонії, не повинні вживати жирні, калорійні страви. Для пацієнтів з таким діагнозом існують суворі обмеження щодо раціону і способу життя в цілому.

Що з продуктів знижує тиск

Всупереч поширеній думці, артеріальний тиск можна стабілізувати навіть з допомогою алкоголю. Від гіпертонії допомагають неміцні спиртні напої, наприклад, вино. При цьому алкоголь діє швидше, ніж які-небудь продукти. Природно, зловживати не варто. Досить випивати півсклянки хорошого червоного вина під час вечері. Цей напій містить флавоноїди — речовини, що запобігають спазми судин. Також вино благотворно впливає на нервову систему.

Які продукти обов'язково повинні бути присутніми в раціоні людини, хворого на гіпертонію? Ефективне зниження тиску забезпечують горіхи, фрукти, овочі і нежирне м'ясо. Добре допомагає кисломолочна їжа, морська риба.

Потрібно враховувати, що корисна їжа не здатна швидко знизити тиск, так як вона має накопичувальне дію. Не варто здійснювати лікування без ліків, спираючись тільки на народні методи.

Овочі

Овочі корисні при підвищеному АТ з-за того, що вони містять мінерали і вітаміни. Найбільш ефективним лікувальним продуктом є селеру. Це рослина впливає на судини, розширюючи їх і усуваючи спазм. Подібний ефект досягається з-за вмісту в селері фитохимического речовини — 3-N-бутилфталида. Вживання 4 стебел рослини заповнює добову дозу цього елемента в організмі. Також в селері містяться мінеральні компоненти (магній і кальцій), що сприяють зміцненню судинних стінок.

Список овочів, рекомендованих до вживання при високому тиску:

  1. Буряк. Містить аскорбінову кислоту та калій. Буряк розширює і зміцнює стінки судин, за рахунок чого сприяє зниженню АТ. Випивши півлітра свіжого соку цієї рослини, можна знизити тиск приблизно на 10-20 міліметрів ртутного стовпа.
  2. Часник. Ця рослина можна віднести як до овочів, так і до приправ, але варто відзначити, що часник найкорисніше вживати у свіжому вигляді або ж у капсулах. Рослина застосовується для стабілізації тиску, оскільки воно містить сульфоксиди, зокрема — аліцин, а також вітамін B1.
  3. Картопля. Даний овоч корисний в запеченому і відвареному вигляді. При цьому смажену картоплю при підвищеному АТ протипоказаний. Картопля містить мінерали — калій і магній.
Свекла

Буряк зміцнює судини

Артеріальний тиск можна знизити з допомогою соків, виготовлених з перерахованих овочів.

Людина, що страждає від гіпертонії, також може вживати натуральні препарати (Бади), в яких міститься добова норма всіх необхідних речовин. Це допоможе полегшити раціон.

Фрукти

Які фрукти потрібно їсти для нормалізації тиску? В першу чергу — цитрусові (лимони, апельсини, мандарини). Продукти з цієї категорії містять амінокислоти, підвищують еластичність судин, і ефірні масла, що сприяють виведенню жирів з організму.

Також варто відзначити гранат, хоча це рослина «офіційно» відноситься до великих ягід, а не до фруктів. Цей плід по своєму «дії» схожий з ліками з групи АПФ, оскільки містить ті ж хімічні сполуки. Те, що гранат ефективно знижує тиск і запобігає утворенню холестеринових бляшок, було доведено в ході кількох досліджень. Пацієнтам з гіпертонією рекомендується вживати концентрований сік цієї рослини.

Інші фрукти, які також знижують тиск:

  • банани (насичені калієм, гарні для перекусів);
  • зелені яблука (малокалорійні, що містять калій, магній, кальцій та вітаміни);
  • персики (содержан B1, кальцій, антиоксиданти і флавоноїди).
Бананы

Банани містять багато калію

При виборі фруктів потрібно орієнтуватися на головне правило, яке свідчить, що кислі продукти сприяють зниженню тиску. Тому вживання цитрусових плодів і зелених яблук найбільш корисно для людей, що хворіють на гіпертонію.

М'ясо і річкова риба

Дієта при підвищеному АТ включає в себе нежирне м'ясо і річкову рибу. Можна їсти яловичину, курку, індичку. Не рекомендується вживання свинини.

Річкова риба містить велику кількість амінокислот, вітамінів і мінералів. Вона багата магнієм і тіаміном. Ці речовини в сукупності благотворно впливають на серцево-судинну і нервову систему.

Запеченная рыба

Річкова риба добре знижує тиск

Вживання нежирного м'яса і жирної риби сприяє зміцненню судинних стінок.

Всіх річкових риб можна розділити по жирності на кілька категорій.

Серед жирних прісноводних варто відзначити таких, як:

  • скумбрія;
  • сайра;
  • вугор;
  • лосось;
  • тунець.

Жирні сорти риби збагачені омега-3 кислотами.

Прянощі

Необхідно враховувати, що спеції можуть як підвищувати, так і знижувати тиск. Тому гіпертонікам потрібно ретельно вибирати прянощі для страв.

Приправи, які використовуються для зменшення тиску з давніх часів:

  • кориця (попереджає захворювання серцево-судинної системи, знижує ризик розвитку діабету);
  • сушену цибулю (за принципом дії схожий з часником);
  • кінза (благотворно впливає на нервову систему);
  • імбир (розширює судини);
  • глід (істотно знижує артеріальний тиск, покращує кровообіг, може використовуватися як приправа).
Молотая корица

Кориця благотворно впливає на серцево-судинну систему

Також дуже корисною приправою є «родичка» імбиру – куркума. В даній спеції міститься унікальний компонент – куркумін. Це речовина розріджує кров, з-за чого і знижується артеріальний тиск.

Важливо!
Які спеції не потрібно їсти при підвищеному тиску? Не рекомендується додавати в страви корінь хрону, гірчицю, цибулю в сирому вигляді. Ні в якому разі не можна вживати сушені перці, оскільки вони за короткий термін здатні підвищити тиск ще сильніше. Потрібно зазначити, що гострі прянощі в принципі не рекомендовані гіпертонікам.

Горіхи і боби

При гіпертонії дуже корисні волоські горіхи. В них міститься аскорбінова кислота, вітамін B1 (тіамін), каротин. Багато гіпертоніків вживають потовчені волоські горіхи разом з медом. Такий десерт допомагає зміцнити судини, підвищити їх еластичність. Крім цього, волоські горіхи додають людині сил і бадьорості.

Не меншою користю має мигдаль. Цей горіх містить до 70% невисихаючої олії і до 25-30% білків. Інші речовини, що містяться в мигдалі — це вітаміни і мінерали. Приблизно такий же склад мають волоські горіхи, але в них кількість невисихаючої олії може досягати 80%.

Квасоля корисна при гіпертонії з-за того, що в ній міститься велика кількість калію. При цьому в квасолі практично немає натрію. Накопичення солей даної речовини в судинах веде до їх закупорки і пошкодження.
Фасоль

При гіпертонії потрібно їсти більше квасолі

Особливу увагу потрібно приділити какао-бобам, оскільки вони насичені антиоксидантами і благотворно впливають на серцево-судинну систему. Їх не потрібно намагатися приготувати або тим більше є в чистому вигляді. Гіпертонікам достатньо вживати темний, гіркий шоколад або пити якісний какао. Продукти харчування та напої на основі какао-бобів здатні істотно знизити тиск.

Ягоди

Найбільш корисні при гіпертонії ягоди — вишня і виноград. Обидва цих продукту роблять благотворний вплив на серцево-судинну систему. Вишню називають «серцевої ягодою», оскільки вона знижує ризик розвитку інфаркту міокарда, ішемії. Вишня містить органічні сполуки, ефективні при гіпертонії — кумарини та похідні від них. Також у цій ягоді є фолієва кислота, обезвреживающая гомоцистеїн — речовина, що ушкоджує стінки судин.

Фолієва кислота міститься в багатьох продуктах, знижують АТ: в цитрусових, риби, зелені, овочах. Шляхом декількох великих досліджень було доведено, що дана речовина надзвичайно корисно при вагітності, оскільки воно попереджає неправильне розвиток плоду. Тому вагітним жінкам з підвищеним артеріальним тиском подвійно показано вживати продукти, що містять фолієву кислоту.

Цитрусовые

Цитрусові багаті на фолієву кислоту

Виноград у свою чергу збагачений вітаміном C, антиоксидантами і поліфенолами. Також у цій ягоді високий вміст глюкози, зміцнює серцеві тканини. Виноград збільшує синтез глутатіону — речовини, що є найголовнішим антиоксидантом для серцево-судинної системи.

Напої

Гіпертонікам рекомендується пити кисломолочні напої, зокрема — молоко і кефір. Ці продукти багаті кальцієм, магнієм і калієм — трьома найбільш необхідними мінералами. Тут варто враховувати, що перероблені (пастеризовані) напої містять більшу кількість солі. Тому перевагу варто віддавати сільському молока і домашнім закваскам. Можна також вживати знежирені кисломолочні напої.

Для пониження тиску потрібно пити соки, виготовлені з корисних для гіпертоніків овочів і фруктів. Знову ж таки, вкрай важливо, щоб вони були натуральними і без великої кількості цукру в складі. Рекомендується звернути увагу на соки з граната, селери і цитрусових (грейпфрутів, апельсинів).
Сок из граната

Сік граната містить багато вітамінів

Величезною користю мають зелені сорти чаю, каркаде. Напої повинні бути натуральними і якісними, їх краще купувати в спеціалізованих магазинах. Зелені чаї з добавками (ягодами, травами) також можуть знизити артеріальний тиск.

Загальні вимоги до раціону

Основне правило дієти при гіпертонії полягає в тому, що раціон не повинен бути перевантажений жирної, солоної і гострої їжею. Не слід вживати продукти, які довго перетравлюються і погано засвоюються організмом.

Інші вимоги до раціону:

  • не переборщувати з алкоголем, пити не більше 1 склянки вина на добу;
  • слід вживати переважно тварини, а не рослинні;
  • необхідно виробити режим харчування, є в одне і теж час;
  • потрібно відмовитися від фастфуду, газованих напоїв;
  • рекомендується їсти продукти, що містять велику кількість калію;
  • також потрібно уникати їжі, яка містить натрій;
  • настійно рекомендується відмовитися від паління;
  • при нестачі цинку потрібно вживати сирі гарбузове насіння.
Ще одне важливе правило говорить, що готувати їжу найкраще в пароварці або в духовці. Від смажених страв краще утриматися. Раз на тиждень можна влаштовувати розвантажувальний день на кефірі або на рисі. Ця крупа, до речі, обогощена калієм.

Проблема інсультів та інфарктів з кожним роком стає все більш гострою, тому починати стежити за раціоном краще всього до виникнення конкретних симптомів. У людини може з'явитися гіпертонія незалежно від того, скільки йому років і чим він займається. І, як не дивно, найбільш ефективною профілактикою захворювання є саме їжа — корисна і натуральна.