Як приймати насіння льону правильно і в чому їх користь і шкоду?

Как принимать семена льна правильно и в чем их польза и вред?
Фото: Як приймати насіння льону правильно і в чому їх користь і шкода

Насіння льону — користь і шкоду цього продукту для організму є популярною темою серед прихильників здорового способу життя. Лляне насіння вважається не тільки цінною харчовою добавкою, але й універсальним засобом для лікування багатьох хвороб. Застосовують його в сирому вигляді, готують відвари і настої і навіть отримують з насіння борошно, яке додають у випічку, каші або приймають всередину в лікувальних цілях.

Джерело насіння — однорічна трав'яниста рослина льон звичайний. Це найдавніша олійна культура, цінність якого важко переоцінити. Лляне волокно йде на виготовлення одягу, застосовується в будівельній промисловості. З насіння отримують цінне лляне масло, яке використовують у косметології, кулінарних і технічних цілях. Окремої уваги заслуговують насіння льону. Саме вони сьогодні стануть темою нашої статті, в якій докладніше зупинимося на складі, корисні властивості і особливості застосування цього продукту.

 

Насіння льону — користь або шкода: склад

Семена льна - польза или вред: состав
Фото: Насіння льону

Насіння льону — глянсуваті, округлі, із загостреним кінчиком, мають невеликий розмір і характерний жовтуватий, або темно-коричневий колір. Їх цінність визначається багатим мінеральним складом, який відрізняється високим вмістом жирних кислот, білків, вітамінів і мікроелементів.

Склад лляного насіння:

  • білки;
  • жири;
  • вуглеводи;
  • цукру (галактоза, глюкоза, фруктоза, сахароза);
  • клітковина (харчові волокна);
  • вітаміни (А, С, Д, Е, К, групи В);
  • мікро — та макроелементи (калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, селен, цинк, марганець і ін);
  • алкалоїди, рослинні стироли;
  • більше 20 різновидів цінних амінокислот;
  • насичені і ненасичені жирні кислоти;
  • поліненасичені жирні кислоти (Омега — 3, Омега — 6).

Такий багатющий склад визначає лікувальні властивості лляного насіння. Продукт відрізняється високою енергетичною цінністю. Калорійність насіння становить 540 Ккал на 100г продукту.

Корисні властивості лляного насіння

Хімічний склад продукту відрізняється рядом переваг, які забезпечують лікувальні властивості лляного насіння:Полезные свойства льняного семени

  • Високий вміст натуральних фітоестрогенів – лігнанов, знижує рівень «поганого» холестерину в крові і робить цей продукт прекрасним профілактичним засобом проти атеросклерозу і захворювань серцево — судинної системи. Вживання його в якості лікувального засобу допомагає протистояти онкологічним захворюванням і таким серйозним, загрожувати життю станів, як інфаркт і інсульт. Причому лігнани містяться тільки в сім'ї, в льняному маслі їх немає.
  • Комплекс жирних кислот (Омега — 3, Омега -6) відповідають за здоров'я клітин організму і цілісність клітинних мембран. Нестача цих речовин провокує збої в роботі нервової та серцево — судинної системи, стає причиною хронічної втоми, депресивних станів, нездатності чинити опір стресам і негативного впливу навколишнього середовища. Омега жирні кислоти не синтезуються в організмі, тому так важливо отримувати їх ззовні в достатній кількості. Це допоможе знизити ризик розвитку діабету, астми, захворювань суглобів і благотворно позначиться на зовнішньому вигляді, поліпшивши стан волосся, шкіри і нігтів.
  • Растительная клетчаткаРослинна клітковина, що міститься в насінні, чинить саме сприятливу дію на травну систему. Розчинні харчові волокна містять високу концентрацію клейковини, при набуханні вона обволікає стінки шлунка, що дозволяє зняти біль і запалення. Нерозчинна клітковина сповільнює всмоктування токсинів та інших шкідливих речовин, що дозволяє використовувати лляне насіння з метою детоксикації організму при отруєннях різного роду. Крім того, вона виводить з організму надлишки холестерину та інші канцерогенні речовини і служить профілактикою раку кишечника. Клітковина з насіння льону — користь і шкода цього компонента практично не викликає суперечок. Фахівці вважають, що вона сприяє оздоровленню мікрофлори кишечника, нормалізує процеси травлення, усуває запори.
  • Комплекс вітамінів і мікроелементів нормалізує обмінні процеси , підтримує здоров'я судин, зміцнює захисні сили організму і сприяє підвищенню імунітету. Особливу цінність представляють антиоксиданти, в тому числі вітамін Е, які перешкоджають виробленню вільних радикалів і запобігають утворенню ракових клітин.

Подивіться відео з передачі «Жити здорово», де Малишева докладно розповість про корисні властивості насіння лляна тканина,, а також про протипоказання щодо його застосування:

 

Насіння білого льону

Семена белого льнаЛікувальні властивості насіння льону багато в чому визначаються змістом глікозиду лінамаріна, слизу і жирних олій. Саме ці компоненти захищають чутливі рецептори слизової ШКТ від подразнення і перешкоджають розвитку запальних процесів. Обволікаючи травний тракт, вони запобігають ризик розвитку виразки і сприяють оздоровленню внутрішніх органів.

Насіння льону рекомендують при функціональних запорах. Вони сприяють очищенню кишечника, покращують його функції та перистальтику. Потрапляючи усередину прямої кишки, насіння продовжують розбухати, розпушуючи калові маси і забезпечують їх подальше просування і виведення.

Харчові волокна, що містяться в насінні, діють як абсорбенти, вбираючи токсичні речовини і видаляючи їх з організму. При ураженнях ШЛУНКОВО-кишкового тракту (гастриті, виразці), прийом відвару або настою з лляного насіння чинить обволікаючу дію, зменшує біль і подразнення прискорює регенераційні процеси, і сприяє швидкому загоєнню пошкодженої слизової. Прийом лляного насіння корисний при захворюваннях серця і судин, атеросклерозі, ожирінні, порушення функцій нервової системи. Вживання цього продукту забезпечує наступне терапевтичну дію:

  • очищение организма от токсинов
    Фото: очищення організму від токсинів

    нормалізує роботу травної системи і внутрішніх органів (печінки, нирок, жовчного міхура);

  • очищає організм від токсинів, надлишків холестерину і шкідливих продуктів розпаду;
  • проявляє м'яку проносну дію, позбавляє від хронічних запорів;
  • зміцнює судини, покращує роботу серця і нервової системи;
  • служить засобом профілактики онкологічних захворювань;
  • покращує функції щитовидної залози;
  • захищає бронхи і легені, сприяє пом'якшення сухого кашлю;
  • діє як натуральний імуностимулятор, зміцнює захисні сили організму.

Така різноманітність корисних властивостей визначило коло показань, при яких вживання лляного насіння принесе користь.

Показання до застосування

В першу чергу, насіння льону рекомендують приймати з метою зменшення запального процесу , болю і подразнення при виразці шлунка, хронічному гастриті, коліті, ентериті, езофагіті. Прийом цього засобу допомагає налагодити процес травлення і усунути запори.

Очищение организма
Фото: Очищення організму

Народна медицина рекомендує приймати цінний продукт при цукровому діабеті, алергії, урологічних проблеми, захворюваннях органів дихання. набряках, нервово — психічних порушеннях, депресивних станах. Прийом відвару або настою з лляного насіння дозволяє позбутися від алкогольної та наркотичної залежності.

Лляне насіння допомагає усунути статеві дисфункції у чоловіків і жінок, захистити організм від наслідків радіоактивного випромінювання, очистити його від токсинів, шлаків і солей важких металів. Рослинний засіб має протипаразитарними властивостями і застосовується для лікування глистових інвазій.

Відвар з насіння рекомендують приймати при ожирінні, він сприяє зниженню ваги і підтримки стрункості надалі. В післяопераційному періоді це засіб корисно приймати для підвищення імунітету та запобігання ускладнень.

Польза и вред семян льна для женщин
Фото: насіння льону для жінок

Насіння льону чоловікам радять приймати для відновлення чоловічої сили та підвищення потенції. Користь і шкода насіння льону для жінок заслуговує окремої уваги. Крім нормалізації травних процесів, прийом цього продукту сприяє схудненню і перешкоджає процесам старіння за рахунок високого вмісту антиоксидантів. Крім того, засоби, приготовані на основі насіння лляне масло, широко застосовують в косметології, вони допомагають підтримувати здоров'я шкіри, волосся і нігтів.

Насіння льону містять фітоестрогени, які допомагають регулювати гормональний фон жінки і є замінниками жіночого статевого гормону (естрогену). Регулярний прийом продукту дозволяє відрегулювати менструальний цикл і полегшити стан в період менопаузи. Прийом лляного насіння рекомендують у період вагітності. У складі цього продукту багато цінних мікроелементів і інших корисних речовин, необхідних для повноцінного розвитку плоду.

Шкода від лляного насіння може бути пов'язаний з підвищеною чутливістю, в цьому випадку вживання продукту може стати причиною виникнення алергічних реакцій. Крім того, жінкам не можна приймати цей продукт при ендометриті, полікістозі або фіброми матки.

Протипоказання

ПротивопоказанияПротипоказанням до вживання лляного насіння служать наступні стани:

  1. непрохідність кишечнику;
  2. загострення панкреатиту або холециститу;
  3. гепатит, цироз печінки;
  4. камені в жовчному або сечовому міхурі;
  5. індивідуальна непереносимість продукту.

В період лактації прийом лляного насіння небажаний, оскільки активні речовини можуть з молоком матері потрапити до дитини і спровокувати алергічну реакцію.

Цей продукт містить у своєму складі моноцукри, тому його з особливою обережністю і тільки після консультації з лікарем можна вживати при цукровому діабеті. Не слід лікуватися лляним насінням при наявності запальних захворювань передміхурової залози у чоловіків. Надмірне вживання продукту може призвести до розвитку діареї і метеоризму. Тому, якщо ви вирішили застосовувати насіння льону в лікувальних цілях, попередньо порадьтеся з лікарем і з'ясуйте можливі обмеження, що перешкоджають вживання продукту.

Як приймати насіння льону правильно?

Как принимать семена льна правильно
Фото: Подрібнене насіння льону

Насіння льону приймають всередину у подрібненому вигляді, готувати їх слід безпосередньо перед вживанням, так як на повітрі продукт швидко окислюється і втрачає свої корисні властивості. Щоб подрібнену масу було легше проковтнути, можна розвести її в воді, або запивати продукт достатньою кількістю рідини.

Для профілактики достатньо вживати 5 г лляного насіння в день, при лікуванні захворювань — до 50 г щодня. Спосіб застосування та приготування продукту багато в чому залежить від того, з якою метою при якому захворюванні ви його приймаєте.

Для лікування виразкових і запальних хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту застосовують слизовий настій. Щоб його приготувати, 1,5 ч. л. насіння заварюють 200 мл окропу і настоюють 15 хвилин, періодично помішуючи. Далі видаляють насіння, настій проціджують і приймають внутрішньо у теплому вигляді по 50 мл за півгодини перед прийомом їжі. Процедури повторюють протягом 2-3 тижнів.

Для усунення запорів рекомендують 2 рази на день приймати 2-3 ч. л. насіння, запиваючи склянкою кип'яченої води кімнатної температури. З цією ж метою можна готувати настій лляного насіння. Для цього 1 ч. л. лікувального сировини засипають у термос, заливають склянкою крутого окропу і настоюють протягом 4 –х годин. Випивають готовий лікарський засіб перед сном, не проціджуючи.

Для очищення кишечника насіння льону наполягають на соняшниковій олії. Спочатку 100г зерен подрібнюють в кофемолці, потім поміщають вийшов порошок у скляну банку, заливають склянкою нерафінованої рослинної олії, закривають кришкою і на тиждень прибирають в темне тепле місце. У процесі настоювання вміст банки потрібно періодично збовтувати. Готовий настій приймають тричі на день за годину до їжі по 1 ст. л. протягом 10 днів.

стакан кипяченой воды комнатной температуры
Фото: Запивати насіння льону водою

Настоянка на олії протипоказана при жовчнокам'яній хворобі, тяжких ураженнях печінки та підшлункової залози. У цьому випадку можна готувати лікувальний настій на воді. Для цього 1 ч. л. насіння закладають в термос, заливають 200мл окропу і залишають настоюватися протягом доби. Готовий засіб п'ють, не проціджуючи, по склянці на день протягом 2 — 3 тижнів.

При цукровому діабеті 3 ч. л. сировини заливають склянкою окропу, настоюють 3 години і випивають в повному обсязі перед сном. Для лікування сухого кашлю готують лікувальний склад на основі лляного насіння (3ч.л.), меду (400г), 5 ч. л. подрібненого кореня солодки, 2 ч. л. насіння анісу. Всі інгредієнти змішують, заливають 500 мл води і проварюють на водяній бані 10 хвилин. Склад охолоджують, проціджують і приймають по 50 мл тричі на день перед їжею.

При гаймориті лляне насіння (2 ст. л. ) проварюють в молоці (500мл) протягом 3-5 хвилин. А потім роблять парову ванночку, тобто дихають гарячою парою до тих пір, поки суміш не охолоне.

Для схуднення

Семена льна для похуденияЕфективність льняного насіння при використанні в різних дієтах пояснюється тим, що цей продукт покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і сприяє виведенню токсичних речовин з організму. До того ж він володіє послаблюючою дією і допомагає очистити кишечник від продуктів розпаду, які накопичувалися в ньому протягом тривалого часу. Додатково лляне насіння сприяє оздоровленню, покращує кровообіг, нормалізує обмін речовин і підвищує імунітет.

Бажаючим схуднути, дієтологи рекомендують вживати до 4 ст. л. перемелених насіння на день, запиваючи їх достатньою кількістю води. Починати потрібно з мінімальної дози та протягом тижня довести щоденний обсяг продукту до 50 г в день. Паралельно слід збільшити кількість випивається рідини до 2-х літрів в день. Лляне насіння потрібно приймати протягом 2 — х тижнів, потім зробити перерву на 7 днів, після чого повторити 2-х тижневий курс прийому.

Користь і шкода борошна з насіння льону

Насіння льону і борошно з лляного насіння мають ряд істотних відмінностей. В першу чергу слід зазначити, що в борошні немає масляних компонентів, оскільки для її виробництва використовують знежирене рослинна сировина. Завдяки цій особливості, борошно може зберігатися тривалий час, не змінюючи своїх смакових якостей. При цьому льняна мука зберігає всі корисні властивості насіння і є джерелом білка, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, клітковини та інших цінних речовин.

Сфера застосування льняної муки теж досить обширна. Цей продукт використовують у кулінарії, він робить випічку більш корисною і продовжує її термін придатності. Булочки, хліб чи пироги, у складі яких є лляне борошно зберігаються набагато довше. Крім цього борошно застосовують:

хлеб из льняной муки
Фото: хліб з льняної муки
  • Для очищення кишечника. З цією метою в стакан кефіру додають 3 ст. л. лляної борошна, добре перемішують і беруть молочний продукт в ранковий час або перед сном.
  • Для боротьби із зайвою вагою. Дієтологи радять розмішувати 1 ст. л. борошна 200 мл нежирного кефіру або натурального йогурту і випивати замість вечері перед сном.
  • З метою лікування захворювань ШКТ і внутрішніх органів борошно рекомендують розводити у воді або знежирених молочних напоях і випивати їх перед прийомом їжі. Тривалість лікування визначить лікар, в залежності від проблеми і тяжкості симптомів.
  • Для профілактики захворювань ШКТ, атеросклерозу, серцево — судинних, ендокринних захворювань, порушень функцій нервової системи, рекомендується курсовий прийом цілющого продукту в обсязі до 3ст.л. в день
  • Крім того, з метою профілактики онкологічних захворювань, лляну борошно радять додавати в каші або випічку.
льняная мука
Фото: льняна мука

Але льняна мука може бути не тільки корисною. Потрібно знати особливості її застосування, щоб не завдати шкоди організму. При первинному прийомі цього продукту може спостерігатися здуття живота, підвищене газоутворення, метеоризм. Тому вживання борошна потрібно починати з невеликих доз (не більше 1 ч. л.) і поступово збільшувати цей обсяг у міру звикання організму до продукту.

Льняна мука є прекрасним абсорбентом, а значить може спровокувати зневоднення організму, якщо не супроводжувати її прийом достатньою кількістю рідини. Дієтологи радять при вживанні цього кошти пити більше рідини (в ідеалі очищеної питної води).

У борошні, що отримується з насіння льону, в незначних кількостях міститься ціанід. Він сприяє прискоренню обміну речовин, але при надмірному вживанні продукту може спровокувати симптоми отруєння. Тому фахівці радять не перевищувати дозволеної дозування і не вживати більше 3 ст. л. борошна на день. Крім цього, варто враховувати, що цей продукт не можна приймати при індивідуальній непереносимості та наявності каменів у жовчному та сечовому міхурі.

В яких цілях ви не використовували лляне борошно (лікувальних або кулінарних), пам'ятаєте, що це досить специфічний продукт, який підходить далеко не всім. Тому не завадить заздалегідь проконсультуватися з фахівцем і заздалегідь з'ясувати можливі протипоказання.

Відгуки про застосування

Відгук №1

Я брала лляне насіння з метою схуднення. Купувала упаковку насіння в аптеці, і вживала попередньо подрібнене насіння тричі на день, перед їдою. У сухому вигляді їх важко проковтнути, тому я розводила їх водою або молоком і так приймала.

В цілому це засіб дійсно працює, за місяць вдалося позбутися від 5 зайвих кілограмів. При цьому зазначила, що нормалізувалися травні процеси і зникли запори. У всьому тілі з'явилася легкість і це не даремно, адже насіння льону виводять з організму всі шкідливі речовини і токсини. Так що для бажаючих схуднути це дуже корисний продукт.

Ірина

Відгук № 2

У мене хронічний гастрит і при загостреннях захворювання я п'ю настій лляного насіння. Робити його навчила моя бабуся. Це засіб добре допомагає, воно знімає болі, так як обволікає стінки шлунка та усуває подразнення.

До того ж від нього немає шкоди організму, на відміну від хімічних препаратів. Лляні насіння корисні не тільки для шлунка, але і для серця, судин, нервової системи. У цьому продукті багато цінних для організму речовин та його лікувальні властивості на висоті.

Алія