Як ромашка впливає на тиск?

Ромашка (від латинського romana «римська») – маленький, непримітний багаторічний квітка з великим потенціалом. Це невибаглива рослина взяло від сонця і землі все найкорисніше.

Из чего состоит ромашкаБагато дачники, які відчули, як ромашка впливає на тиск, вирощують її і спеціально, адже вона складається:

  • З аскорбінової, нікотинової, саліцилової кислот, цінних для організму;
  • Пектину, каротину;
  • Дубильних речовин;
  • Флавоноїдів і азуленов;
  • Ефірних олій;
  • Камеді, воску;
  • Макро — і мікроелементів: кальцію, калію, міді, цинку, заліза, магнію, марганцю.

За що ми любимо чай з ромашкою аптекарській

У народній медицині цю рослину використовують з давніх часів. Тибетські ченці активно вживали еліксир молодості, приготований з ромашки з додаванням інших цілющих трав.

Готували збір: ромашку, безсмертник, березові бруньки, звіробій – по 1 ч. л. Всі трави треба перемолоти і додати окропу (0,5 л). Настій тримати 3 години без доступу світла, потім його можна підсолодити ложечкою меду. Користь такого напою очевидна, адже саме завдяки ромашці чай тиск і покращує обмінні процеси. Чому цей напій так популярний?

  • Чай с аптекарской ромашкойТам немає кофеїну, ромашка і артеріальний тиск – не проблема для гіпертоніків.
  • Він покращує травлення – важливий компонент лікувальної дієти. Допомагає усунути дискомфорт у шлунку після переїдання. Під час тривалих свят з рясними застіллями для гіпертоніка він незамінний.
  • Є апігенін — речовина, що попереджають розвиток онкології.
  • Апіїн рятує від кишкових кольок, гастриті, виразковій хворобі, діареї.
  • Є компоненти, що володіють локальним заспокійливою дією (знімають свербіж, почервоніння на шкірі).
  • Містить флавоноїди, зменшують запалення в організмі, знижують температуру.
  • Нікотинова кислота постачає нас вітаміном РР, допомагає при діабеті, знімає спазми судин.
  • Ромашка лікує нервову систему, полегшує вихід зі стресової ситуації, що важливо при високому тиску.
  • Як легкий спазмолітик, він рекомендований при головних болях, викликаних перепадами артеріального тиску, різкою зміною погоди.
  • Ромашковый чайКорисний він при загостренні проблем з ШКТ і в критичні дні.
  • Напій нормалізує мікрофлору шлунка, знижує ризик ерозій.
  • Позбавляє від мігрені, знижує холестерин і глюкозу в крові.
  • Служить хорошою профілактикою серцево-судинних хвороб і ниркової недостатності.
  • Омолоджує: підвищує тургор шкіри, освіжає.
  • У тих, хто п'є чай постійно, не буває стафілококових фурункулів (заїду) на губах.

Застосовують його сьогодні і в традиційній медицині. Завдяки високій концентрації вітаміну С, не зникає при термічній обробці, ромашковий напій зміцнює захисні сили, попереджає застуду. При схильності до ГРВІ треба пити цей чай регулярно. У міжсезоння цей чудо-чай рекомендують пити майже кожен день, так як він чинить бактерицидну дію, покращує настрій.

Зараз отримують екстракт ромашки штучно. Його включають у комплекс заходів, що полегшують алергію, астму, опіки, ревматизм, гастрити, коліти. Гіркота хамазулен у складі рослини чинить знеболювальну і протиалергічну дію. Доведена ефективність ромашки і при підвищеному тиску.

Думка експерта – професора Олени Малишевої про цілющі можливості аптекарської ромашки – у передачі «Жити здорово».

Як вибрати якісну аптечну ромашку?

Аптекарську ромашку можна знайти на ринку в бабусь або в супермаркетах, але краще купувати її в аптеці. Там ромашковий чай проходить перевірку і не містить сторонніх домішок. Сировина продається у вигляді суспензії або пакетоване.

У першому випадку ефективність настою буде вище. Сировина повинна бути із зазначенням дано збору або строку придатності на упаковці. Якщо любите чай в пакетиках, стежте, щоб на упаковці не було напису, що в ньому присутні ароматизатори.

Для тих, хто збирає трави самостійно, треба збирати квіткові кошики в першій фазі цвітіння. Тоді ефективність чаю для пониження тиску буде максимальною.

Читайте також: Як гіпертонікам краще вживати імбир

Крім чистого чаю з ромашки, торгова мережа пропонує і ромашкові чаї з різними добавками, збагачує його смак (яблуками, цитрусовими тощо). Зберігають суху ромашку треба в герметично закритому посуді при кімнатній температурі. Незакритий чай вбирає сторонні запахи, насичується вологою і бактеріями гниття.

Готуємо ромашковий чай

Готовим ромашковый чайАптекарську ромашку не кип'ятять. Заварюють її так само, як і будь-який чай: 1 ч. л. квіток або пакетик заварюють склянкою окропу і витримують до 5 хвилин. Краще використовувати окріп злегка остиглий – до температури 90-95 градусів. Для повної віддачі корисних речовин використовуйте м'яку, очищену воду.

Заварку готують необхідної концентрації, щоб потім водою її не розбавляти. Настоюють 5-7 хвилин і проціджують. Корисно жувати і заварку ромашки: під час жування виділяються антисептичні речовини, що зміцнюють і очищаючі десна. Можна вживати в чистому вигляді або урізноманітнити смак, доповнюючи його медом, лимоном або лаймом.

Насичений смак виходить, якщо витримати заварку на водяній бані або на підставці над свічкою, але не перестарайтеся: міцний чай з ромашки піднімає тиск.

Якщо не сподобався специфічний смак ромашки, можна приготувати збір: до чайній ложці квіток ромашки додати м'яту, цедру чверті лимона, 1 ч. л. меду. Спочатку 5 хвилин наполягають ромашку і м'яту, потім додають цедру і витримують ще стільки ж. Мед додається до вже проціджений напій.

Готують напій і на основі чаю, засинаючи в заварник чаю і ромашку разом. Додають ромашковий чай і молоко. Свої цілющі властивості ромашка при такому поєднанні не втрачає, а специфічний смак і запах, що нагадує яблука, пом'якшується, створюючи приємний аромат.

При зайвому газоутворення на 6 частин ромашки треба взяти 4 частини кореневища валеріани і 1 частина кмину, перемішати і залити окропом. Настоювати годину. Настій вживають вранці і ввечері по півсклянки.

Ось ще один рецепт з обліпихою і медом. На 1 ч. л. зеленого чаю з м'ятою додати стільки ж квіток ромашки. Залити окропом і настояти 5 хвилин. Потім покласти в заварку суміш обліпихи, розтертої з медом, і настояти ще 1-2 хвилини, процідити.

Чай приймають вранці натщесерце і на ніч, як заспокійливий засіб, так як ромашка знижує тиск. Якщо пити після їжі, то не раніше, ніж через годину. Він нормалізує травлення, усуне метеоризм. Підходить чай і для вмивання. Для натурального освітлення, додання волоссю здорового блиску їх споліскують настоєм. Використовують заварку і для компресів, ванн.

Читайте також: Ефект від використання лляної олії при гіпертонії

Ромашка при підвищеному АТ

Ромашка при повышенном АДПри регулярному застосуванні настою ромашки дихання стає сильним і глибоким, стабілізує серцевий ритм, судини розширюються. Знижує чи ромашка тиск?

Седативні її можливості сприятливо позначаються на нормалізації АТ, але її гіпотензивну дію досить м'яке. Для посилення ефекту квітки ромашки поєднують в комплексних зборах з коренями валеріани, календулою, мелісою та іншими лікарськими рослинами.

Чай з ромашки підвищує або знижує тиск – залежить від його концентрації та способу приготування. Для пониження тиску використовують такий рецепт. По 50г трави звіробою і квіток ромашки змішати і подрібнити помістити сировину в літрову банку з скла, залити окропом і накрити теплою серветкою. Наполягати 3 години, без проціджування.

Для пониження тиску випивають 50 р такої настойки на ніч, заїдаючи її ложечкою меду. Такий варіант ромашкового чаю ще й нормалізує обмінні процеси. Для профілактики, самоочищення, зміцнення імунітету склянку ромашкового чаю (1 ч. л. квіток) випивають щодня.

Ромашковий чай дітям

Для дітей до 4-х місяців ромашку застосовують для зовнішнього вживання: обробляють шкіру від пітниці, попрілостей, допомагає він і при кольках. Малюкам старше (до року) можна давати кілька чайних ложок ромашкового чаю при болях в животі і горлі, а також при гіперактивності.

Надалі (від року і старше) давати не більше однієї дитячої чашки, не зловживаючи концентрацією, так як ромашка знижує тиск. Можна в змішаному вигляді, разом з іншими травами.

Протипоказання

Чай з ромашки при гіпертонії нерви заспокоїть, поліпшить якість сну, знизить тиск, налагодить роботу шлунка. Якщо пити настій регулярно, покращується еластичність судин, зміцнюється імунітет. Він лікує гіпертонію, ожиріння, виводить холестерин і токсини.

При такому широкому спектрі корисного впливу у ромашкового напою є і свої обмеження:

  • ПротивопоказанияЧутливість у вигляді алергічних реакцій (сухоцвіту зберігається алергенна пилок).
  • Розлад шлунка.
  • Погана згортання крові.
  • Не приймати паралельно з седативними і сечогінними засобами. Так як чай володіє аналогічним ефектом, це може спровокувати передозування.
  • З обережністю використовують ромашку при психічних розладах.
  • Вагітним можна пити дуже слабкий чай і всього 1 чашку в день, так як ромашка посилює викид естрогену, здатного спровокувати викидень.
  • При патології нирок і сечового міхура необхідна консультація лікаря.

Ромашка підвищує або знижує тиск? При низькому АТ напій треба вживати помірно, контролюючи свій стан. Передозування аптечної ромашки цілком можлива.

Дуже міцний чай з ромашки підвищує тиск, здатний послабити м'язовий тонус, викликати головний біль, пригнічений стан, блювання, кровотечі.

Ромашка – рослина лікарська, тому не варто надмірно захоплюватися напоєм. Трави підбирають з урахуванням супутніх захворювань. Щоб уникнути зазначених наслідків, при необхідності проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Детальніше про користь ромашкового чаю, підвищує ромашка тиск, дивіться на відео.