Безглютеновая дієта — правила дотримання, рекомендований раціон

Безглютеновая диета – правила соблюдения, рекомендуемый рацион

Правильне харчування – це запорука міцного здоров'я, довголіття і привабливого зовнішнього вигляду. Однак кожна окрема людина потребує спеціального раціоні, заснованому на індивідуальних особливостях організму. Сьогодні дієтологи розробили безліч дієт. Деякі з них мають суто лікувальний характер, інші націлені на корекцію фігури. Є й універсальні технології складання меню, які здатні не тільки стабілізувати вагу, але і усунути симптоми різних захворювань. Саме такою є безглютенова дієта.

Які небезпеки таїть в собі глютен?

Какие опасности таит в себе глютенБезглютенова дієта в першу чергу розроблена для людей, які страждають на хворобу целіакія – автоиммунный недуг, який характеризується порушенням роботи травних органів із-за пошкоджень стінок кишечника. Целіакія є різновидом алергії, внаслідок якої організм починає виробляти антитіла для боротьби з клейковиною.

Захворювання не є поширеним, воно зустрічається у 1% населення. Глютен небезпечний тим, що ліки від алергічної реакції немає, тому у пацієнта постійно будуть спостерігатися неприємні ознаки захворювання, якщо не виключити з раціону деякі продукти харчування.

Целіакія має кілька форм – важку і легку. У першому випадку симптоми проявляються дуже яскраво і доставляють масу незручностей. У другому випадку людина може відчувати почуття дискомфорту в животі, може спостерігатися діарея, здуття, метеоризм і проблеми з шкірою. Легка форма небезпечна тим, що людина може довгі роки не підозрювати про захворювання, систематично травмирую стінки кишечника.

ЦелиакияЯкщо після вживання невеликої булочки або шматочка хліба Ви відчуваєте занепад сил, або біль у шлунку, то слід звернутися до ендокринолога. Медицина не може вилікувати алергічну реакцію, проте Ви можете самостійно усунути симптоми, викресливши зі свого раціону продукти, що містять глютен.

Глютен може завдати шкоди навіть здоровому організму. Стінки кишечника покриті вигнутими ворсинками, які сприяють повноцінному всмоктуванню корисних речовин з їжі. Глютен розгладжує дані ворсинки, «завдяки» чому потік корисних елементів просто змивається. Їжа стає «порожнім», організм не отримує насичення необхідними мікроелементами.

Факт: за останні кілька сотень років людство вивело масу нових сортів пшениці з підвищеним вмістом глютену. Людський організм не справляється з переварюванням даної їжі, так як для цього не вистачає ферментів. Це стало причиною загострення алергічних реакцій.

Безглютенова дієта – знайомство з технікою харчування

Безглютеновая диета знакомство с техникой питанияДієта без глютену стає все популярнішим, незважаючи на свою складність. Це пояснюється позитивним впливом спеціального раціону на ряд автоімунних захворювань, а так само здатністю дієти швидко прийти у форму. Безглютенова дієта є досить молодою, про її існування не було відомо ще 10 років тому.

Основним правилом дотримання дієти є відмова від продуктів, що містять клейковину. У першу чергу це відноситься до зерновим культурам. Хоча речовина, що викликає реакцію, міститься і в більшості солодощів. Тому дотримуватися лікувального раціону може бути досить складно.

Безглютенова дієта дозволяє уникнути ряду неприємних симптомів захворювання целіакія:

  1. рідкий стілець;
  2. блювання;
  3. депресія;
  4. ослаблений імунітет;
  5. анемія;
  6. болі в суглобах;
  7. збої в жіночому циклі;
  8. анемія;
  9. артрит;
  10. судоми;
  11. здуття живота;
  12. збільшення маси тіла;
  13. екзема;
  14. стоматит.

Безглютеновая диетаБезглютенова дієта є короткочасним зміною раціону, а постійною системою живлення. Як тільки Ви перестанете дотримуватися її правил, неприємні симптоми повернуться знову. Раціон без клейковини може бути цілком смачним, при цьому Ви не будете відчувати себе обділеним.

Різноманітні рецепти для системи живлення дозволять жити повноцінним життям, отримуючи задоволення від їжі. У багатьох супермаркетах існують цілі ряди продуктів, які не містять глютен. Це дозволить Вам не вчитуватися в склад при покупках, істотно заощаджуючи час.

Це важливо: за статистикою, лише 5% всіх людей, які страждають непереносимістю глютену, знають про свій діагноз. Тому, якщо Ви виявили у себе симптоми недуги, слід негайно звернутися до фахівця. Зверніть увагу, що алергічна реакція може передаватися у спадок.

Коли слід дотримуватися раціону без клейковини?

Когда следует придерживаться рациона без клейковиныДієта без глютену буде корисною для людей, які страждають аутизмом, алергічними реакціями, психічними розладами. Справа в тому, що у даної групи пацієнтів глютен розщеплюється не повністю, а його залишки потрапляють у кров і далі в головний мозок. В результаті чого виникає ефект, подібний прийому опіуму.

Крім цього безглютенова дієта буде корисною і для ряду інших захворювань, в числі яких знаходяться наступні:

  • гепатит;
  • гальмування статевого дозрівання;
  • безпліддя;
  • псоріаз (познайомтеся з відмінним від псоріазу препаратом Psoricontrol);
  • мігрень;
  • запори;
  • катаракта;
  • хвороба Паркінсона;
  • передчасна менопауза;
  • діабет (познайомтеся з новим ефективним препаратом від діабету — http://webapteka24.com.ua/glavvrach.com/diabenot/;
  • астма;
  • ожиріння.

Особливості дієти без глютену

Особенности диеты без глютенаРаціон без клейковини є популярним не тільки завдяки лікувальному ефекту, але і з-за маси додаткових плюсів:

  1. поліпшення стану шкіри і волосся;
  2. хороше самопочуття, продовження працездатності;
  3. корекція фігури та скорочення сантиметрів в талії;
  4. поліпшення травлення;
  5. відсутність голоду або дискомфорту під час дотримання дієти.

Складність дотримання спеціального раціону полягає в тому, що необхідно правильно і ретельно вибирати продукти, адже часом глютен ховається в найнесподіваніших місцях. Алерген може перебувати у складі соусу або оцту. Тому перед вибором продукту рекомендується ознайомитися з його складом.

Диета без глютенаДієта без глютену передбачає відмову від ряду продуктів, однак це не означає, що харчування грунтується на крохмалистих продуктах і рафінованих вуглеводів. Меню повинно бути збалансованим.

Раціон без клейковини вважається одним з найбільш безпечних і правильних для здоров'я. Однак дотримання дієти все ж тягне за собою деякі наслідки. Разом з відмовою від продуктів з глютеном, Ви відмовляєтеся від ряду вітамінів, що містяться в них. Безглютенова дієта може призвести до дефіциту таких корисних елементів:

  • кальцій;
  • вітамін В3;
  • залізо;
  • вітамін В1;
  • клітковина;
  • фолієва кислота.

Правильний підбір продуктів допоможе відновити втрачений запас, однак багато експертів рекомендують регулярний курс прийому вітамінів. Якщо Ви дотримуєтеся дієти в цілях схуднення, і курс харчування носить тимчасовий характер, то цілком можна обійтися без допомоги вітамінних комплексів.

Для тих, хто страждає автоиммунными недугами і змушений дотримуватися раціону постійно, дієтологи рекомендують «підгодовувати» організм добавками. Альтернативним варіантом є повна відмова від продуктів з глютеном (скорочення вживання). Для усунення неприємних симптомів слід приймати ферменти, які будуть сприяти розщепленню алергену.

Новий раціон – межі можливого

Новый рацион – границы возможногоБезглютенова дієта передбачає широкий спектр корисних продуктів:

  1. овочі;
  2. фрукти;
  3. риба і м'ясо (без попереднього приготування маринаду і в паніровці);
  4. яйця;
  5. бобові;
  6. квасоля;
  7. горіхи;
  8. молочні продукти (винятком є йогурти і ряжанка, в яких можуть міститися добавки);
  9. крохмальні продукти;
  10. злаки;
  11. гречана каша;
  12. кукурудзяне борошно, борошно з пагонів рослин;
  13. лляне масло;
  14. пшоно;
  15. вівсянка;
  16. рис;
  17. теффі;
  18. соя.

«Заборонений плід»

Глютен в продуктах питанияГлютен в продуктах харчування може бути явним і прихованим. Очевидними ворогами раціону без клейковини є пшениця, овес, ячмінь і жито. Однак алергічний елемент входить до складу більшості, здавалося б, безпечних продуктів. До них відносяться:

  • хлібобулочні вироби;
  • торти;
  • крекери;
  • піца;
  • печиво;
  • млинці;
  • тісто;
  • висівки;
  • напівфабрикати (сосиски, ковбаси, котлети);
  • морозиво;
  • шоколад;
  • картопля фрі;
  • заправки та майонези;
  • крабові палички;
  • чіпси;
  • алкогольні напої;
  • сиропи;
  • кава з добавками.

Крім цього глютен може міститися і в інших продуктах, тому перед покупкою рекомендується уважно вивчити склад. Слід уникати товарів, у виготовленні яких брали участь стабілізатори. Такі помітки так само є табу: starch, flavoring, vegetable protein, malt flavoring, modified food.

Безглютенова дієта – результати схуднення

Безглютеновая диета – результаты похуденияРаціон без клейковини є досить ефективним в питаннях корекції тіла. Справа в тому, що більшість заборонених продуктів згубно впливають на фігуру. Їх виключення з щоденного меню дозволяє скоротити кількість калорій, в результаті чого відбувається схуднення. Погодьтеся, адже якщо відмовитися від мучного, цукерок, фаст-фуду і спиртного, то вага почне танути на очах.

Прихильниками системи харчування є багато дієтологів і навіть зірки світової величини. Вікторія Бэтхем і Гвінет Пелтроу регулярно дотримуються дієти. Результати їхніх зусиль демонструє бездоганна фігура. При цьому світські левиці відзначають, що раціон без клейковини переноситься дуже легко. Адже альтернативою продуктів з глютеном виступає цілий ряд інших страв, які не поступаються за смаковими якостями.

Технологія харчування не обмежує кількість прийомів їжі в день, а так само розмір порції. Завдяки чому вдається уникнути болісного почуття голоду. При цьому дозволені продукти відрізняються мінімальною калорійністю.

Порада: не варто довго дотримуватися дієти без необхідності. Якщо у Вас немає автоімунних захворювань, то середній термін дотримання раціону не повинен перевищувати 3-4-х тижнів. Інакше Ви ризикуєте отримати дефіцит вітамінів і мінералів.

Раціон на тиждень

Рацион на неделюПонеділок:

  • сніданок – рисова каша з ягодами, хлібці з кукурудзяної муки, зелений чай;
  • обід – овочевий суп з сиром, запечене філе курки з картоплею, овочі, сік;
  • перекуси – сир, тости з джемом;
  • вечеря – пшенична каша з горіхами, кефір.

Вівторок:

  • сніданок – сирний пудинг з ягодами, кава без добавок;
  • обід – курячий бульйон, овочі, чай;
  • перекуси – банан, горіхи;
  • вечеря – гриль з сьомги і картоплі, чай.

Середа:

  • сніданок – омлет з грибами і сиром, хлібці, кава без добавок;
  • обід – куряча котлета, рис, курячий бульйон, овочі, чай;
  • перекуси – випічка з рисового борошна, кефір, йогурт;
  • вечеря – рисова запіканка, фрукти.

Четвер:

  • морковный салатсніданок – морквяний салат з сиром і яйцями, тости, кава;
  • обід – курячий суп, бобові в томатній пасті, відбивна без панірування, сік;
  • перекуси – сир, фрукти;
  • вечеря – деруни з рисового борошна, запечена риба, чай.

П'ятниця:

  • сніданок – кукурудзяні пластівці з кефіром, фрукти;
  • обід – борщ, макарони з твердих сортів з фрикадельками, кава;
  • перекуси – сир, горіхи;
  • вечеря – куряча грудка з гречаною кашею, чай.

Субота:

  • сніданок – оладки з гречаного борошна з медом або джемом, кавою;
  • обід – рис з курячою котлетою, щі, сік;
  • перекуси – фрукти, сир;
  • вечеря – запечені гриби з овочами, тушкована риба, чай.

Неділя:

  • сніданок сирники з сухофруктами, кава без добавок;
  • обід – сирний суп, варена риба, рис, сік;
  • перекуси – печені яблука, випічка з рисового борошна;
  • вечеря – куряче філе з вареними яйцями, кефір, фрукти.

Меню без глютену – переваги і недоліки

Меню без глютена – преимущества и недостаткиГоловною перевагою харчування без клейковини є простота дотримання дієти, різноманітність рецептів та корисні властивості страв. При цьому технологія харчування сприяє відновленню мікрофлори кишечника, виводить токсини і шлаки. Безглютенова дієта дуже корисна для людей, у яких часто спостерігаються кишкові коліки і підвищене газоутворення.

Безглютенова дієта є найбільш безпечною і різноплановою за рахунок великого переліку дозволених продуктів. Ймовірність зриву при такому харчуванні зводиться до нуля. Система живлення відома хорошими результатами в плані корекції фігури.

Мінусом такого раціону є брак певної групи вітамінів, заповнити яку можна з допомогою спеціальних комплексів. Переносити дієту буде складно людям, які «обожнюють» в борошняних виробах, булочках, піцах і т. д.

Окремим питанням є дотримання дієти дітьми. Малюки погано переносять раціон без клейковини, так як добровільна відмова від шоколаду, морозива, тортів і інших атрибутів дитинства проходить вкрай складно. Альтернативою є корисні солодощі на основі горіхів, меду, сухофруктів та кукурудзяного борошна, використання яких дозволяється при дієті.

Система живлення відома утворенням дефіциту певної групи вітамінів, які необхідні зростаючому організму. Поповнити баланс поживних елементів допоможе збалансований раціон. Складні вуглеводи і вітаміни групи В містяться в відварному картоплі.

Джерелом необхідних елементів так само є боби, сочевиця, манго, банани. Смачним джерелом білка для дітей стануть горіхи і насіння. Сирні продукти, заправлені медом, цілком можуть претендувати на роль десерту.

Правила безпечного виходу з дієти

Правила безопасного выхода из диетыВід правильності припинення дотримання живлення без клейковини залежить закріплення результатів праці. Не рекомендується різко повертатися до повсякденного раціону і накидатися на заборонені торти, цукерки та хлібобулочні вироби. Інакше всі старання підуть нанівець. Рекомендується поступово вводити в раціон звичні страви, по 30% щотижня.

Однак у пріоритеті повинні залишитися овочі, фрукти, продукти з низькою калорійністю. Для збереження результатів необхідно чергувати звичні продукти з продуктами без глютену. Важливим фактором є спорт. Для запобігання або усунення розтяжок з-за втрати ваги необхідно приймати контрастний душ і відвідувати лікувальний масаж.

Смачні рецепти

Куриный салатКурячий салат: курка ріжеться шматочками і обсмажується на оливковій олії, селера, солодкий цибуля, перець нарізати скибочками, додаємо кукурудзу, тертий часник і заправляємо лимонним соком.

Страва з квасолі: квасолю відварюємо, змішуємо з нарізаним помідором, цибулею, огірком. Додаємо кмин і кукурудзяні зерна, заправляємо соком лайма.

Фаршировані перчики: індичку подрібнюємо і обсмажуємо на оливковій олії. Додаємо дрібно нарізаний часник, цибулю і приправи. Тушкуємо кілька хвилин. У класичному рецепті присутній рис. Його можна замінити гречаною кашею. Перець очищаємо від нутрощів, фаршируємо. Верх перцю заправляємо томатною пастою. Відправляємо блюдо в духовку на 40 хвилин.

Японський рулет: на листи норі викладаємо начинку з подрібнених авокадо, брокколі, огірка і сиру. Для ущільнення в начинку можна додати рисову муку. Звертаємо роли (краю збризнути винним оцтом), відправляємо в холодне місце на кілька годин.

Суп-пюре: варимо курячу грудку, селеру, цибулю, картоплю і моркву до готовності. Інгредієнти подрібнюємо в блендері. Додаємо хлібці в сметанному соусі.

Запеканка с говядинойЗапіканка з яловичиною: м'ясо ріжемо кубиками і смажимо до напівготовності. Ріжемо помідор, натираємо корінь сельдирея, змішуємо з м'ясом. Викладаємо запіканку на деко, зверху кладемо шар нарізаної скибочками картоплі. Кілька яєць збиваємо з молоком і виливаємо в запіканку. Готуємо в духовці 30 хвилин.

Гречані оладки: гречане борошно змішуємо з оливковим маслом, яйцем, склянкою води, медом і сіллю. Формуємо оладки, смажимо на антипригарній сковороді.

Сирний пиріг: змішуємо кукурудзяне борошно з яйцями, молоком, підсолоджувачем, розпушувачем. Тісто викладаємо у форму. В якості начинки виступає сир, яєчний білок, ванілін і родзинки. Інгредієнти змішуємо до однорідності, кладемо поверх тіста. Випікаємо 40 хвилин.

Горіхове печиво: мелений мигдаль змішуємо з медом, рисової борошном, яйцем і содою. Збиваємо суміш і формуємо печиво. Випікаємо в духовці 25 хвилин.

Безглютенова дієта – відгуки

Вибрала цю систему харчування, як найбільш безпечну серед дієт. Результатами задоволена повністю. Мені вдалося скинути 9 кг за місяць і для мене це рекорд. Дієта повністю нешкідлива, велика кількість дозволених продуктів дозволяють готувати різноманітні страви. Харчові обмеження практично не відчуваються. Єдиний мінус – це вартість продуктів без глютену. Вона істотно вища, ніж вартість класичних товарів.

Наталя, 27 років

Скористалася дієтою з різних мотивів. Хотіла підкоригувати талію, поліпшити стан шкіри, позбавитися від розладів шлунку. Мені раціон без клейковини підійшов ідеально. Всі поставлені цілі виконані.

Олена, 36 років

Дієта допомогла мені відкрити смак здорової їжі. Через тиждень такого харчування забуваєш про шкідливий фаст-фуді і вабливої солодощах. Робота кишечника швидко приходить в норму. Єдиною складністю було відвідування ресторанів. Офіціанти часто лякаються, коли питаєш про детальному складі страв. Та й важко вибрати щось підходяще. Але харчування вдома ніяких мінусів не має.

Оксана, 21 рік

Довгий час страждав від діареї і здуття шлунка. Думав, що виною всьому неправильне харчування, але справа не тільки в цьому. Ендокринолог виявив у мене непереносимість глютену. Звикав до нового меню довго, але результат того вартий. Все тіло – як нове. Багато енергії, проблеми з травленням позаду, роздратування і часті висипки на обличчі пройшли.

Євген, 33 роки

У молодшого сина виявили аутизм. Щоб підтримати дитину ми всією сім'єю перейшли на безглютенової дієти. Спочатку було незвично, особливо вичитувати склад продуктів у магазині. Але з часом звикаєш. Вже знаєш, що брати можна, а що – ні. Рецепти дієти не поступаються звичайній кухні. Симптоми захворювання у сина почали сходити на «ні». У інших домочадців помітно покращилося самопочуття, нормалізувалася робота ШКТ, підтяглася фігура.

Ліза, 45 років

Нерідко помічав реакцію мого організму на борошняні вироби та інші страви, що містять глютен. Після чергової гострої реакції вирішив все ж звернутися до лікаря. Мені призначили раціон без клейковини. Список дозволених продуктів виглядав обнадійливо. Дружина примудрялася готувати дуже смачно і різноманітно. Зараз вже майже рік дотримуюсь системи живлення. Всі симптоми недуги наглухо відсутні. Приємним бонусом дієти стало позитивний вплив на фігуру. Це притому, що тренажерний зал я не відвідую!

Ігор,