Яка необхідна дієта при підвищеному цукрі в крові і правильне меню харчування?

Какая необходима диета при повышенном сахаре в крови и правильное меню питания?
Фото: дієта при підвищеному цукрі крові

Підвищення рівня цукру в крові (гіперглікемія)– серйозний симптом, який свідчить про неполадки в організмі. Подібний стан вважається передвісником цукрового діабету, небезпечного важкими ускладненнями. Якщо вчасно помітити тривожні симптоми і вжити необхідних заходів, то показники цукру зазвичай вдається привести до норми. Основу терапії в цьому випадку становить коригування способу життя і раціону харчування. Дієта при підвищеному цукрі крові будується на обмеження вживання вуглеводів. Їжа повинна бути низькокалорійною, багатою клітковиною і вітамінами. Це дозволяє нормалізувати обмін речовин, скинути зайву вагу і відрегулювати показники глюкози. Сьогодні зупинимося докладно на принципи правильного харчування при гіперглікемії і розповімо про те, які продукти можна вживати, а від яких необхідно відмовитися при складанні щоденного меню.

Дієта при підвищеному цукрі крові — загальна інформація

Диета при повышенном сахаре в крови - общая информация
Фото: Підвищений цукор у крові

Для здорової людини оптимальним показником є рівень глюкози в крові, що не перевищує 5,5 ммоль/л. Все, що вище цього показника вважається тривожним симптомом, що вказує на гіперглікемію. У медицині такий стан вважають преддиабетическим, але це не означає, що людина обов'язково захворіє на цукровий діабет. Дотримання принципів здорового харчування і правильно підібрані продукти в щоденному раціоні дозволяють швидко привести цукор в норму.

Підвищення цукру в крові відбувається з -за того, що інсулін, необхідний для переробки глюкози, виробляється в недостатньому обсязі, або взагалі не синтезується підшлунковою залозою. Крім цього, в організмі можуть розвиватися порушення, при яких його клітини не здатні засвоювати інсулін і глюкоза не переробляється і починає концентруватися в крові.

Провокують подібні стани безліч факторів. Це неправильний спосіб життя, шкідливі звички, незбалансоване харчування, хронічні захворювання печінки, підшлункової залози, ендокринні патології або генетична схильність. Підняти рівень глюкози може сильну перевтому, важкий стресовий фактор, вагітність або серйозне захворювання.

На початковому етапі розвитку, гіперглікемія часто протікає потай і людина може довгий час не підозрювати про несприятливі зміни в організмі. Тим не менш, слід уважно стежити за своїм станом і звернутися до лікаря при появі таких тривожних симптомів:

  • постоянная жажда
    Фото: постійна спрага

    постійна спрага, сухість у роті;

  • часте і рясне сечовипускання;
  • шкірний свербіж;
  • підвищена слабкість і стомлюваність;
  • повільне загоєння пошкоджень на шкірі;
  • зниження імунітету.

Якщо після обстеження виявлено, що підвищений рівень цукру, не варто зневірятися. При своєчасної коригування харчування, цей показник вдається стабілізувати і уникнути подальшого прогресування патології. Давайте з'ясуємо, що можна їсти при підвищеному цукрі крові, і які основні принципи здорового харчування при гіперглікемії.

Принципи низкоуглеводной дієти

Основним принципом правильного харчування при підвищеному рівні цукру в крові, є вживання низькокалорійних продуктів і виключення з раціону легкозасвоюваних (простих) вуглеводів. У той же час від вживання складних вуглеводів, що містяться в овочах і фруктах, відмовлятися не варто.

Простые углеводы
Фото: Прості вуглеводи

Прості вуглеводи — це глюкоза (цукор) та фруктоза. Вони містяться в борошняних і кондитерських виробах, солодощах, фруктах та інших продуктах харчування. При попаданні в організм моментально всмоктуються і різко підвищують рівень цукру в крові.

Складні вуглеводи. До цієї групи належать клітковина і крохмаль. Ці вуглеводи засвоюються набагато повільніше, і рівень цукру піднімають незначно. Тому вживати їх можна в необмежених кількостях.

У раціоні харчування обсяг простих вуглеводів слід скоротити до мінімуму, так само як і вживання тваринних жирів. Давно відомо, що гіперглікемія супроводжується підвищенням рівня холестерину. Тому слід відрегулювати не тільки вуглеводний , але і жировий обмін, що веде до проблем із зайвою вагою. Що стосується білків, то їх вживання має відповідати віковій нормі. В цілому загальна калорійність денного раціону при гіперглікемії повинна становити:

  • 80-90г білка;
  • 70г жирів;
  • 300г складних вуглеводів.
ограничение объема употребляемой соли
Фото: обмеження об'єму вживаної солі

Важливий принцип низкоуглеводной дієти полягає в обмеженні об'єму вживаної солі, оскільки цей продукт значно збільшує навантаження на серце і нирки, посилює спрагу і уповільнює кровообіг, викликаючи набряки. Звичайну сіль краще замінити на морську, яка містить корисні мікроелементи і йод. Додавати в страви слід в обмеженій кількості.

Високий цукор в крові сприяє підвищенню осмотичного тиску, що веде до рясного виділення сечі, втрати електролітів і зневоднення. Тому дуже важливо приділяти увагу питного режиму. Кількість вживаної рідини слід збільшити до 1,5 – 2 літрів на добу, щоб зберігати оптимальний водний баланс в організмі.

Продукти, з яких складається щоденне меню, повинні містити необхідний набір вітамінів, мікроелементів, клітковини і ліпотропних речовин. При цьому, від такого способу приготування, як жарення, краще відмовитися. Страви слід готувати на пару, варити, запікати або тушкувати.

режим приема пищи
Фото: режим прийому їжі

Велике значення має режим прийому їжі. Харчуватися слід дрібно, бажано в певні години. Їжу приймають часто, невеликими порціями, 5-6 разів на день, намагаючись, щоб кількість вуглеводів на кожен прийом було однаковим. Перевагу слід віддавати продуктам з низьким глікемічним індексом (ГІ), тобто тим, які незначно підвищують рівень цукру в крові.

Замість цукру, страви рекомендується підсолоджувати цукрозамінниками (аспартамом, ксиліт або сорбіт). Ксиліт особливо корисний при гіперглікемії, так як виявляє жовчогінну і послаблюючу дію. Але максимальна доза ксиліту не повинна перевищувати 35 г в день, інакше розлади травлення не уникнути.

Від прийому алкоголю слід відмовитися, так само як і від куріння. Основну частку щоденного меню повинні складати фрукти і овочі (тушковані, варені, свіжі).

Розробити правильний раціон харчування допоможе лікар — дієтолог, який врахує індивідуальні особливості пацієнта (вік, вага), наявність супутніх захворювань, енерговитрати організму і показники рівня цукру в крові.

Харчування при підвищеному цукрі крові

Питание при повышенном сахаре в крови
Фото: Харчування при підвищеному цукрі крові

При підвищеному цукрі крові пацієнту призначається низькокалорійна лікувальна дієта № 9, яка побудована на оптимальному балансі білків (20%), жирів (35%)і вуглеводів(45%).

Білок слід отримувати з нежирного м'яса і риби, бобових, яєць. Складні вуглеводи — з фруктів, овочів і злаків. Жири тваринні скорочують до мінімуму, віддаючи перевагу рослинним маслам. Які продукти підвищують цукор в крові і повинні виключатися з раціону?

Заборонені продукти:

Запрещенные продукты
Фото: Заборонені продукти
  • здобна випічка, кондитерські вироби;
  • цукерки, шоколад;
  • цукор, солодкі креми, морозиво;
  • солодощі, варення, джем;
  • наваристі бульйони;
  • жирні сорти м'яса і риби;
  • молочні страви з рисом і манкою;
  • м'ясні і рибні консерви;
  • незбиране молоко, жирні вершки і кисломолочні напої, сир;
  • копченості, ковбаси;
  • манна і рисова каша;
  • маринади, соління;
  • макаронні вироби;
  • гострі і жирні соуси (майонез);
  • солодкі фрукти (виноград, банани, інжир);
  • сухофрукти (курага, родзинки, фініки);
  • солодкі газовані напої і соки;
  • усі види тваринних жирів, маргарин;
  • фаст — фуд.

Дозволені продукти:

Разрешенные продукты
Фото: Дозволені продукти
  • хліб і хлібобулочні вироби (з білково — пшеничного або висівковий борошна), житній і цільнозерновий хліб (в обмежених кількостях);
  • галети, сухе печиво;
  • овочеві супи на пісному бульйоні (щі, борщ, розсольник), окрошка;
  • нежирні сорти м'яса (телятина, кролятина, куртина) та риби;
  • варений яловичий язик;
  • натуральні рибні консерви (у власному соку);
  • курячі яйця (не більше двох на день);
  • каші: гречана, перлова, вівсяна, пшенична.
  • зелень: кріп, петрушка, листовий салат;
  • бобові (горох, квасоля, сочевиця);
  • овочі (томати, огірки, баклажани, кабачки, капуста, буряк, морква, болгарський перець);
  • солодко — кислі фрукти і ягоди;
  • нежирні кисломолочні напої, сир;
  • рослинні масла, несолоне вершкове масло (в обмеженій кількості);
  • з напоїв можна мінеральна вода, трав'яні чаї, відвар шипшини, несолодкі компоти, кава без цукру і з молоком.
травяные чаи
Фото: трав'яні чаї

Овочі дозволено вживати практично без обмежень, оскільки вони містять складні вуглеводи і корисну клітковину. Деякі обмеження стосуються картоплі з — за високого вмісту крохмалю, а також буряків і моркви. Оптимальну норму цих овочів слід обговорити з дієтологом.

На консультації пацієнти задають багато питань, що стосуються вживання тих чи інших продуктів. Постараємося відповісти на найпоширеніші з них:

Чи підвищує кавун цукор в крові?
Повышает ли арбуз сахар в крови?
Фото: Підвищує кавун цукор в крові?

Солодка баштанна ягода не заборонена до вживання при гіперглікемії. Пов'язано це з тим, що фруктоза і сахароза у складі кавуна засвоюється набагато повільніше, завдяки рослинних волокон. Період, коли стиглі кавуни з'являються на нашому столі, недовгий.

Всього близько 2-х місяців у році ми можемо побалувати себе цим смачним продуктом, який крім вуглеводів містить необхідні вітаміни і мікроелементи. При підвищеному цукрі крові кавун корисний в обмежених дозах. У щоденне меню можна включити не більше 300 г стиглої кавунової м'якоті, але при цьому скоротити кількість інших продуктів, багатих вуглеводами.

Чи підвищує диня рівень глюкози в крові?

Вживання дині допустимо при підвищеному рівні цукру, оскільки ця баштанна культура відноситься до продуктам з середнім глікемічним індексом.

Тобто диня, хоч і містить фруктозу, але завдяки клітковині, не здатна різко підвищувати рівень глюкози в крові. Тому дієтологи дозволяють вживати диню в обмежених кількостях (не більше 200 г на день).

Можна їсти мед при підвищеному цукрі?
Можно ли кушать мед при повышенном сахаре?
Фото: Можна їсти мед при підвищеному цукрі?

Мед має високий глікемічний індекс, в ньому великий вміст цукрів і фруктози, але крім цього, багато корисних мікроелементів та вітамінів. Якщо рівень глюкози не критичний, фахівці дозволяють мед в дуже обмежених кількостях (не більше 1-2 ч. л. двічі на тиждень).

Вживати солодкий продукт краще з зеленим або трав'яним чаєм. До вибору меду потрібно ставитися з особливою ретельністю, так як нерідко продукт фальсифікують, додаючи в нього цукровий сироп.

Такий мед особливо небезпечний, оскільки може спровокувати різке підвищення рівня цукру в крові. Глікемічний індекс у меду може змінюватись, в залежності від сорту. Найнижчий ГІ у липового, каштанового, вересового і меду з акації. Цим сортам і слід віддавати перевагу.

Чи можна вживати алкоголь?

Можно ли употреблять алкоголь?
Фото: чи Можна вживати алкоголь?

При підвищеному цукрі слід дотримуватися особливої обережності при прийомі алкоголю. Найкраще взагалі відмовитися від вживання спиртних напоїв. У виняткових випадках можна випити трохи сухого вина (200мл) або не більше 100 г горілки. Різке підвищення глюкози в крові можуть спровокувати напівсолодкі плодові та виноградні вина, шампанське, лікери, коктейлі.

Пити спиртне потрібно повільно, невеликими ковтками. Небезпека алкоголю полягає в тому, що він підвищує апетит і спільно з жирними і важкими закусками, підсилює токсичну дію на печінку. Крім цього, занадто велика доза алкоголю може спричинити різке зниження рівня цукру в крові (гіпоглікемію) і спровокувати передкоматозний стан.

Пиво: користь чи шкода?

А як бути з пивом? Адже пивні дріжджі широко застосовують для профілактики цукрового діабету не тільки в Росії, але і в європейських країнах. Більше того, доведено, що пивні дріжджі надають лікувальний ефект при терапії інсулінонезалежного цукрового діабету 2 типу. У їх складі багато вітамінів і мікроелементів, які покращують обмінні процеси і підвищують загальний тонус організму.

Тим не менш, з метою зменшення цукру в крові цей напій не застосовують. Користь можуть принести препарати на основі пивних дріжджів, призначати які може тільки фахівець. Що стосується напою, то вживати його можна двічі в тиждень, але не більше 300 мл за один раз. Не слід забувати про те, що пиво – висококалорійний продукт, тому перевагу потрібно віддавати світлим сортам, в яких менше калорій.

Зразкове меню харчування при підвищеному цукрі крові

Наведемо варіанти раціону харчування на три дні при лікувальній дієті № 9.

День перший

Нежирный йогурт
Фото: Нежирний йогурт

Сніданок:

  • омлет з 2-х яєць, невелике яблуко;
  • відвар шипшини або трав'яний чай.

Другий сніданок:

  • Нежирний йогурт (200мл)

Обід:

  • Пісні щі;
  • Куряча грудка (відварна);
  • Салат зі свіжих огірків і помідорів з зеленню і рослинним маслом;
  • Кава з молоком (без цукру);

Полуденок:

  • Овочевий салат з рослинним маслом;
  • Хлібець з висівками.

 

Вечеря:

  • Порція нежирної вареної риби (тріска, минтай);
  • Тушкована капуста;
  • Зелений чай.

День другий

Творожная запеканка
Фото: Сирна запіканка

Сніданок:

  • Сирна запіканка;
  • 1 яйце;
  • Кава з молоком (без цукру).

Другий сніданок;

  • Овочевий салат;
  • Цільнозерновий або житній хліб.

Обід:

  • Суп гороховий;
  • Кнелі курячі парові;
  • Гарнір з гречки;
  • Салат зі свіжої капусти;
  • Мінеральна вода.

Полуденок:

  • Тушковані овочі (кабачки, болгарський перець, цвітна капуста);
  • Нежирний кефір або йогурт.

Вечеря:

  • Рагу з кролятини з овочами;
  • Порція кисло — солодких фруктів;
  • Зелений чай.

День третій

Борщ
Фото: Борщ

Сніданок:

  • вівсяна каша з ягодами і нежирним йогуртом;
  • трав'яний чай;

Другий сніданок:

  • сирний мус;
  • яблуко;
  • нежирний кефір.

Обід:

  • борщ на пісному бульйоні:
  • відварна телятина;
  • відварна квасоля, зелений горошок;
  • салат з буряка і яблука:
  • відвар з чорноплідної горобини.

Полуденок:

  • тушкована капуста;
  • відварене яйце:
  • кава з молоком.

Вечеря:

  • риба, запечена з овочами;
  • салат зі свіжої капусти;
  • трав'яний чай.

Це один з прикладів низькокалорійного харчування, застосовуваного при гіперглікемії. Оскільки харчуватися потрібно часто, через кожні 2 — 3 години, то почуття голоду не виникає. Оптимальний підбір корисних продуктів дозволяє нормалізувати показники глюкози і скинути зайву вагу, що піде на користь вашому здоров'ю і дозволить стабілізувати загальний стан.

Крім правильного меню живлення, зверніть увагу на новий повністю натуральний препарат від підвищеного цукру в крові Диабенот — 

Дієта вагітної при підвищеному цукрі крові

Диета беременной при повышенном сахаре в крови
Фото: Дієта вагітної при підвищеному цукрі крові

Найчастіше підвищення рівня цукру в крові вище 6,6 ммоль/ л наголошується в період вагітності. До особливої групи ризику відносяться жінки з генетичною схильністю до цукрового діабету, або ті, у яких настання першої вагітності відбулося після 30 років.

Тому особливо важливо у цей відповідальний період стежити за рівнем цукру в крові і дотримуватися основ правильного харчування.

Якщо у майбутньої мами виявлено перевищення рівня глюкози, дієтолог підбере оптимальний варіант правильного раціону. Регулярно слід контролювати рівень цукру в крові за допомогою домашнього глюкометра і повністю виключити з раціону заборонені продукти (солодощі, здобу, жирні м'ясні та молочні продукти, солодкі газовані напої тощо).

Перевагу потрібно віддавати пісному м'ясу, нежирної риби, овочеві салати з рослинною олією, нежирним кисломолочним продуктам. При приготуванні страву необхідно обмежити кількість спецій, солі, намагатися готувати їжу на пару, відварювати або запікати. Корисні каші: гречана, пшенична, вівсяна. Заправляти їх можна невеликим шматочком вершкового масла, соняшниковою або оливковою олією.

Постный суп
Фото: Пісний суп

Варіть пісні овочеві супи, тушкуйте кабачки, баклажани, капусту, болгарський перець. Їжте стручкову квасолю, горіхи, зелений горошок, салати зі свіжих овочів (капусти, огірків, помідор). Ці продукти принесуть безсумнівну користь. Рекомендуються нежирні кисломолочні напої (кефір, кисле молоко, йогурт), нежирний сир, він необхідний як джерело кальцію.

Відмовтеся від гострих соусів і майонезу, тваринних жирів, жирної свинини, сала, копченостей. Якщо дуже хочеться солодкого, придбайте в спеціалізованому відділі супермаркету солодощі на ксиліт або сорбіті, там же можна купити печиво або галети, не містять простих вуглеводів.

Пийте більше рідини. Але не солодку газовану воду, а чисту питну мінеральну, трав'яні і зелені чаї, відвари шипшини, горобини, кислі морси, несолодкі компоти. Намагайтеся вживати продукти, багаті білком і складними вуглеводами.

При цьому дотримуйтесь режим харчування. Перерва між прийомами їжі повинен бути не більше 3-х годин, а нічна перерва – не більше 10 годин. Дуже важливо приймати їжу невеликими порціями, але часто, щоб не відчувати нападів голоду. Пропускати прийоми їжі не рекомендується, це шкідливо не тільки для самої жінки, але і для майбутньої дитини.