Яке правильне харчування і дієта при варикозі

Какое правильное питание и диета при варикозе вен на ногах?
Фото: Правильне харчування і дієта при варикозі вен на ногах

Дієта при варикозі – важлива частина комплексної терапії, яка спрямована на полегшення основних проявів хвороби і зниження ризику ускладнень. Правильний раціон харчування допоможе скинути зайву вагу і зменшити надмірне навантаження на нижні кінцівки. Поєднання корисних продуктів забезпечить організм необхідними вітамінами і мікроелементами, допоможе зменшити в'язкість крові і уникнути ризику утворення тромбів.

Дієта при варикозі на ногах спрямована на зміцнення стінок судин і покращення кровообігу. Особливу роль у цьому процесі відіграють флавоноїди (рутин, кверцетин) та аскорбінова кислота (вітамін С). Вони зменшують ламкість і проникність капілярів, знижують згортання крові і перешкоджають прогресуванню хвороби. Лікар –дієтолог допоможе скласти правильний раціон харчування з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта, можливих протипоказань і супутніх хвороб.

Дієта при варикозі вен — основні принципи

Диета при варикозе вен - основные принципы
Фото: Варикоз вен

Дієта при варикозі вен нижніх кінцівок заснована на вживанні продуктів, що сприяють нормалізації кровообігу, прискорення лимфоотока і запобігання застійних явищ. Правильно підібране і збалансоване меню буде перешкоджати розвитку запальних процесів у венах і допоможе поліпшити стан хворого.

Деякі продукти можуть не тільки зупинити розвиток захворювання, але і запустити процес оздоровлення організму. Важливо тільки знати, які з них треба включати в меню, а від яких краще відмовитися. Основні вимоги до раціону харчування при варикозному розширенні вен на ногах наступні:

  • Продукты способствующие появлению отеков и набору веса
    Фото: Продукти сприяють появі набряків і набору ваги

    З щоденного меню виключаються продукти, що сприяють появі набряків і набору ваги. Це солодке, жирне, борошняне, соління, маринади, копченості тощо

  • З метою зниження ваги і зменшення в'язкості крові, в раціон включають фрукти та овочі (багаті клітковиною), крупи, пророщені злаки (містять білкові сполуки). Корисні нежирні кисломолочні продукти, ягоди, зелень.
  • Рекомендується 1 -2 рази на тиждень влаштовувати розвантажувальні дні, обмежуючи прийом їжі і збільшити вживання рідини.
  • Харчування має бути дробовим, їжу потрібно приймати невеликими порціями, кожні 3-4 години, бажано в один і той же час. Такий підхід допомагає прискорити метаболічні процеси в організмі. Снідати потрібно обов'язково – це основа щоденного харчування. Вечеряти рекомендується за три години до сну.
  • Ризик тромбоутворення значно зростає, якщо людина палить і вживає спиртні напої. Тому від алкоголю і сигарет доведеться відмовитися, заборонено навіть легкі варіанти (світле пиво, сухе вино).
  • Готувати страви рекомендується щадним способом, тобто варити, тушкувати, запікати. Краще всього використовувати в процесі готування пароварку або мультиварку, а від смаження на сковороді відмовитися повністю.

Якщо у пацієнта є надмірна вага, фахівці радять обмежити калорійність споживаних продуктів. Для жінок добова норма становить 1200Ккал, для чоловіків – 1500 Ккал.

Особливе місце в дієті варикозу вен на ногах відводиться посиленню питного режиму. Це необхідно для того, щоб кров не густішала і не застоювалася в венах. Густа кров сповільнює кровообіг в дрібних судинах, серцю важко її перекачувати і піднімати вгору, тому вона переповнює вени і застоюється в нижніх кінцівках, підвищуючи ризик утворення тромбів.

Розрідженню крові найкраще сприяє звичайна питна вода. Кількість випивається рідини має становити не менше 30 мл на 1 кг ваги. Деякі пацієнти вважають, що в цей обсяг входить суп, кава, соки. Але це не так, оскільки в складі перерахованих рідин знаходяться речовини, препятсвующие розрідженню крові.

питьевой режим
Фото: питний режим

Особливо обережно потрібно ставитися до міцного чаю і кави, які сприяють зневодненню організму. А ось і зелені трав'яні чаї, компоти, морси, свіжі соки (з ягід, томатів, апельсинів, яблук), дуже корисні. Вони насичують організм необхідними вітамінами і мінералами.

Але і їх включати в обсяг споживаної рідини не варто. Таким чином, вплинути на в'язкість крові може тільки питна вода, обсяг якої повинен становити від 1,5 до 2,5 літрів за день (залежно від ваги).

Правильне харчування при варикозі потрібно орієнтувати на підтримання функцій печінки. Саме цей орган продукує речовини, що впливають на в'язкість і згортання крові. Тому так важливо виключити з раціону жирні, смажені і гострі страви, а також продукти, що містять консерванти, штучні барвники, стабілізатори та інші хімічні компоненти.

Непогано лікується варикоз з допомогою сучасного препарату гелю Варіус.

Корисні природні компоненти

При проблемах з судинами перевагу слід віддавати продуктам, що містять клітковину, вітаміни, флавоноїди, мікроелементи та інші корисні компоненти. В яких продуктах вони містяться, і який позитивний вплив чинять?

Растительная клетчатка
Фото: Рослинна клітковина
  1. Біофлавоноїди – сприяють підтриманню тонусу вен і зміцненню судин. Містяться в свіжих фруктах і ягодах. Особливо багато їх у вишні, черешні, цитрусових, зелені, зеленому чаї, бобових культурах.
  2. Рослинна клітковина міститься у свіжих фруктах і овочах, бобових, злаках, цільному зерні, висівках. Біологічна цінність клітковини для організму величезна. Цей компонент допомагає скинути зайву вагу, запобігти захворювання судин, вивести з організму шлаки і токсини.
  3. Вітаміни. Найважливіший вітамін, який відповідає за здоров'я судин — рутин. Він міститься в цитрусових, горіхах, чорній смородині, зеленому чаї. Не менш важливі вітамін С (аскорбінова кислота) вітамін Е (токоферол). Перший з них знижує згортання крові, зміцнює судини і зменшує запальні явища, а вітамін Е – є потужним антиоксидантом, який перешкоджає руйнівного впливу вільних радикалів. Знайти комплекс необхідних вітамінів можна у свіжих овочах і фруктах, рослинних оліях, пророщених ростах пшениці, яєчних жовтках.
  4. Мікроелемент. Хворим судинах особливо необхідні мідь, калій, магній. Ці корисні речовини містяться в морепродуктах, морській рибі, кисломолочних напоях, зелені.

Які продукти харчування при варикозі можна, а від яких доведеться відмовитися? Зупинимося на цьому детальніше.

Лікування за допомогою дієти

Основу раціону при варикозі повинні складати продукти, що містять клітковину, вітаміни, мікроелементи, білки, біофлавоноїди. Це зміцнить судини, зробить їх більш еластичними і допоможе боротися з застійними явищами.

Список дозволених продуктів
Свежие фрукты
Фото: Свіжі фрукти
  • Свіжі овочі та фрукти. На вашому столі щодня повинні бути овочеві салати, заправлені рослинною олією. Особливо корисні капуста, томати, кабачки, болгарський перець. До складу салатів рекомендується додавати жменю горішків, багатих білком і амінокислотами. Із фруктів особливо корисні цитрусові культури (апельсини, мандарини, грейпфрути), сливи, яблука, інжир.
  • Овочеві супи (зелені борщі, окрошка, вегетаріанський борщ).
  • Зелень (листовий салат, кінза, петрушка, кріп, селера).
  • Злаки. Дієтологи рекомендують частіше варити каші: гречану, ячну, вівсяну, пшеничну. Вони забезпечать організм корисними мікроелементами і клітковиною. Особливу користь принесуть пророщені зерна пшениці або вівса, в них багато білка і корисних вітамінів.
  • Хліб: чорний, зерновий, з висівками.
  • Нежирні сорти м'яса, яловича печінка. Ці продукти — джерело білка, необхідного організму для нормальної життєдіяльності .
  • Морепродукты
    Фото: Морепродукти

    Морепродукти, морська капуста, морська риба нежирна – задовольнять потребу організму в необхідних мінералах і йоді.

  • Бобові (горох, сочевиця, квасоля) – джерела білка і вітаміну Е, необхідних для здоров'я судин.
  • Ягоди (журавлина, брусниця, аґрус, чорна смородина, полуниця, обліпиха) – забезпечують потребу організму у вітаміні С і сприяють усуненню набряків. Вишня і черешня багаті біофлавоноїдами, розчинювальними тромби.
  • Рослинні олії (оливкова, соняшникова, лляна, ) – містять вітамін Е, виявляють антиоксидантні властивості.
  • Нежирні молочні та кисломолочні продукти – джерела білка і кальцію.
  • Сухофрукти (курага, чорнослив, родзинки) – багаті магнієм, калієм і іншими корисними мікроелементами.

При складанні меню слід враховувати калорійність страв. Норма калорійності денного раціону звичайної людини становить приблизно 30 ккал на 1 кг маси тіла. Наприклад, при вазі до 60 кг, нормальна щоденна загальна калорійність повинна становити не більше 1800 ккал. Вихід за межі цієї норми без відповідної фізичного навантаження може спровокувати появу зайвої ваги, який і є одним з факторів появи варикозу.

З напоїв корисні: зелений і трав'яний чай, морс, узвар, свіжі соки. Але запивати їжу не рекомендується, напої краще вживати через півгодини після їди. У день слід випивати не менше 1,5 -2 л чистої води.

Список заборонених продуктів
Жирные сорта мяса
Фото: Жирні сорти м'яса
  • Жирні сорти м'яса і риби;
  • Солоні, гострі страви і приправи;
  • Копченості, маринади;
  • Сало, холодець;
  • Солодощі, шоколад;
  • Міцний чай і каву;
  • Білий хліб;
  • Борошняні і кондитерські вироби;
  • Консерви, напівфабрикати;
  • Солодкі газовані напої;
  • Міцні м'ясні і рибні бульйони;
  • Жирні молочні продукти (вершки, сметана, сири);
  • Алкогольні напої;
  • З фруктів не рекомендується вживати банани, гранати і манго.

Слід до мінімуму скоротити вживання солі. Не рекомендується додавати під час приготування їжі, можна лише злегка підсолювати вже готові страви.

Незважаючи на досить поширене твердження, що вітамін К показаний до застосування при варикозі, це далеко не так. Справа в тому, що даний вітамін може сильно згущувати кров, а це, у свою чергу, зовсім не відповідний фактор при розвитку варикозного розширення вен.

Він може посилити прояви хвороби. Тому потрібно виключити з раціону продукти з високим вмістом цього компонента. Вітамін К міститься в цвітній капусті, зелені помідори, волоських горіхах, шпинаті, соєвому маслі, печінці та яйцях. Це, звичайно, не означає повну відмову від перерахованих продуктів, але передбачає обмеження їх вживання.

Меню харчування при варикозі

Меню питания при варикозе
Фото: Меню харчування при варикозі

Дієтологами розроблена спеціальна дієта, яка позитивно відображається на стані пацієнтів, які страждають від загострення варикозної хвороби. Зупинимося докладніше на її особливостях:

  1. Найбільш суттєві обмеження у харчуванні припадають на 1 — 4 день дієти. У ці дні пацієнта дозволено вживати тільки свіжі або варені овочі без солі і фрукти. Найкраще робити салати зі свіжих овочів, з додаванням жменька горіхів. Заправку для салатів готують з суміші рослинного масла, лимона і оцту. Слід пити більше чистої води, зеленого чаю з лимоном, несолодких соків, морсів.
  2. У перші 4 дні дієти категорично заборонено вживати супи, м'ясо, рибу, ковбасні вироби, картопля, хліб, здобу, яйця, сир, шоколад, солодощі, сир.
  3. На 5 — й день до дозволених продуктів можна додати 1 — 2 сухарі з житнього хліба.
  4. На 6-й день дієти меню можна включити не більше 300г картопляного пюре на молоці.
  5. Протягом 7 і 8 –го дня доповнюють звичне меню парою сухариків і 500 мл молока (2,5 %) жирності.
  6. На 9-й день в раціон включають 1 яйце.
  7. З 10 по 13 день в меню щодня додають по 100 г нежирного сиру.
  8. На 14 день дієти дозволяють вживати рисову або гречану кашу на молоці.
  9. Далі в меню двічі на тиждень включають по 100 г відвареної яловичини.
Суп
Фото: Суп

Після 25 днів такої дієти можна поступово повертатися до звичного раціону харчування, рекомендованого при варикозної хвороби. Ці обмеження необхідні, щоб впоратися з гострими симптомами, і перевести хворобу в стан ремісії. Надалі можна два рази на тиждень влаштовувати розвантажувальні дні, взявши за основу меню перших днів лікувальної дієти.

У той час, коли хвороба загасає, харчування має бути більш різноманітним. Іншими словами, при складанні щоденного раціону потрібно враховувати потребу організму в білках, жирах, вуглеводах, а також вітамінах і мінералах. Чим більш різноманітним і багатим, з точки зору змісту поживних речовин, харчування, тим легше буде організму.

Адже при правильно складеної збалансованій дієті він буде отримувати достатню кількість корисних компонентів, що поліпшують відновлювальні та регенераційні можливості. Наведемо приблизне меню на п'ять днів, рекомендоване пацієнтам з варикоз нижніх кінцівок.

курага и чернослив
Фото: курага і чорнослив

День перший

  • Сніданок: нежирний сир з курагою і чорносливом;
  • Другий сніданок: фруктовий мус;
  • Обід: тушковані овочі (кабачки, томати) з відвареної рибою;
  • Полуденок: овочевий салат з рослинним маслом;
  • Вечеря: відварені овочі з паровою котлетою.

День другий

  • Сніданок: парові сирники з медом;
  • Другий сніданок: смузі з апельсина, малини і меду;
  • Обід: окрошка і картопляна запіканка;
  • Полуденок: морквяно-яблучний салат з нежирним натуральним йогуртом;
  • Вечеря: відварна куряча грудка з тушкованою капустою.

День третій

кефир с ягодами
Фото: кефір з ягодами
  • Сніданок: рисовий пудинг з сухофруктами (родзинками, чорносливом);
  • Другий сніданок: кефір з ягодами (малиною, полуницею);
  • Обід: гречаний суп з бородінським хлібом, помідори фаршировані (фарш готується з курячої грудки або телятини),
  • Підвечірок: салат-коктейль з йогуртом (апельсин, яблуко, ківі, виноград);
  • Вечеря: горбуша, приготована на пару з тушкованими овочами (болгарським перцем, баклажанами, гарбузом).

День четвертий

  • Сніданок: гречані млинці з апельсиновим желе;
  • Другий сніданок: груша, запечена з медом;
  • Обід: щі вегетаріанські, овочева запіканка;
  • Підвечірок: салат із капусти з рослинним маслом, хліб з висівками;
  • Вечеря: парові кнелі з рисовим гарніром.

День п'ятий

  • Сніданок: пшоняна каша з ягодами;
  • Другий сніданок: морквяна котлета зі сметаною:
  • Обід: розсольник, вегетаріанський плов з сухофруктами;
  • Полудень: сир з медом;
  • Вечеря: овочеве рагу з курячою грудкою.

Це приблизне меню, якого слід дотримуватися, якщо є проблеми з венами. Через півгодини після кожного прийняття їжі рекомендується випивати зелений чай з лимоном, компот, несолодкий морс, кисіль. Чорний чай краще пити з молоком. Що стосується кави, то він повинен бути неміцним і не більше 1 -2 невеликих чашок в день.

В інший час, між прийомами їжі намагайтеся пити більше чистої води, це допоможе зменшити згортання крові і сприятиме виведенню токсинів з організму.