Яка користь і шкода кедрового горіха для здоров’я організму чоловіків і жінок?

 

Користь і шкода кедрового горіха для організму — досі є предметом дискусій медиків і фармацевтів. Здавалося б, у цього смачного і цінного продукту немає недоліків, адже недарма наші предки вважали його панацеєю від усіх хвороб, а іноземці називали «руським золотом». Але не все так просто, і крім лікувальних властивостей, складу ядер кедрових відрізняється специфічними особливостями, які можуть обмежувати їх вживання.

Кедрові горішки – це справжнє джерело корисних і поживних речовин, у них дуже приємний і насичений маслянистий смак. А рослинний білок, що міститься в ядрах, засвоюється організмом людини на 99 % , оскільки ідеально збалансований за складом. Але це лише мала дещиця унікальних переваг цього продукту. Що входить до складу кедрових горіхів, як вони впливають на організм людини і якими властивостями володіють, дізнаєтеся з нашої статті.

 zharennyy-luk

Користь і шкода кедрового горіха для здоров’я

Про лікувальні властивості кедрових горіхів люди знали здавна. Сибірські знахарі використовували їх в якості загальнозміцнюючого засобу, з шкаралупи готували настої і відвари, які допомагають при ревматизмі, захворюваннях травного тракту і туберкульозі. Настоянку з кедрових горіхів використовували як протицинготний засіб і застосовували для відновлення потенції у чоловіків.

Сучасна медицина теж визнає користь цінного продукту і рекомендує вживати кедрові горішки з метою підвищення імунітету і загального оздоровлення. Вітаміни і корисні мікроелементи, що містяться в ядрах, допомагають впоратися з авітамінозом, підтримати роботу серця і нервової системи, відрегулювати процеси кровотворення. Настої на ядрах і шкаралупі горіхів використовують як полоскання для порожнини рота при запальних захворюваннях ясен.

Регулярне вживання кедрових горіхів допомагає знизити кислотність шлункового соку і запобігти виразкові ураження ШКТ. Крім того, активні речовини нормалізують роботу печінки, нирок, допомагають очистити жовчні протоки і сприяють виведенню з організму шлаків і токсинів. Вживання кедрового відвару допомагає при атеросклерозі, оскільки ефективно знижує рівень холестерину в крові і позбавляє від відкладення солей при артритах і остеохондрозах.

Кедрові горіхи є хорошим джерелом йоду, тому їх корисно вживати при эндимичном зобі. В ядрах містяться антиоксидантні компоненти, які перешкоджають утворенню вільних радикалів і запобігають утворенню ракових клітин.

Настій з шкаралупи має протизапальну, в’яжучу і знеболюючою дією, тому його можна пити при неврозах, хронічному панкреатиті, гастриті, виразці шлунка або використовувати для цих цілей кедрове масло, отримане методом холодного пресування.

Настій на ядрах допомагає впоратися з туберкульозом, очними захворюваннями, судинними патологіями, урологічними проблемами. Це ж засіб добре допомагає при геморої, маткових кровотечах, проблеми з репродуктивною функцією. У косметології склади на основі кедрових горіхів застосовують для догляду за шкірою, волоссям, нігтями.

Склад

Кедрові горіхи – це насіння сибірської кедрової сосни. Це вічнозелене дерево може досягати 50 метрів у висоту, а тривалість життя зелених велетнів складає близько 300 років. У кожній кедрову шишку знаходиться не менше 150 зерен, а дозрівають вони протягом 15 місяців. З одного дерева збирають до 12 кг горіхів, причому роблять це старим дідівським методом, за допомогою колотов — важких молотів, якими б’ють по стовбуру дерева, щоб збити дозрілі шишки. А для того, щоб витягти зерна застосовують спеціальні шишкодробилки.

Ядра кедрових горіхів йдуть в їжу, використовуються в кулінарних цілях і в харчовій промисловості. З горішків добувають цінну кедрове масло, яке у медицині застосовують для лікування багатьох недуг і широко використовують до косметології. Шрот (макуха), який залишається після того, як з ядер віджали масло, перемелюється і застосовується в якості смакової добавки, а шкаралупа кедрових горішків стає компонентом багатьох лікувальних настоянок та бальзамів.

Чому кедрові горіхи здавна цінувалися як лікувальний засіб? Відповідь на це питання ховається в унікальному складі дарів природи. Ядра кедрових горіхів містять:

  • жирні кислоти (олеїнову, ліноленову, лінолеву);
  • фосфоліпіди;
  • амінокислоти (аргінін, лізин, триптофан);
  • комплекс вітамінів (А, Е,С,К, групи В);
  • мікроелементи (кальцій, залізо, марганець, калій, цинк, магній, фосфор);
  • білки;
  • цукру;
  • вуглеводи.

У білку кедрових горіхів містяться найбільш дефіцитні амінокислоти (лізин, метіонін), які людський організм може отримати тільки з продуктами харчування. Крім того, у них високий вміст поліненасичених і мононенасичених жирних кислот, тому ядра кедра настільки поживні. Крім того, в цьому продукті великий вміст речовин з антиоксидантними властивостями, які сприяють зміцненню імунітету і уповільнюють процеси старіння.

Протипоказання

Істотної шкоди організму кедрові горіхи завдати не можуть. Їх не рекомендують вживати тільки при індивідуальній непереносимості, схильності до алергічних реакцій і порушеннях обміну речовин, що супроводжуються ожирінням. Кедрові горіхи – це висококалорійний продукт, тому при проблемах із зайвою вагою налягати на них не варто.

Протипоказано вживати цей продукт у великих кількостях, оскільки у складі ядер є речовини, які в процесі окислення, викликають роздратування слизової оболонки порожнини рота і сприяють появі неприємного гіркого присмаку, якого він довгий час не вдається позбутися. У день можна з’їдати не більше 50 г корисного продукту.

Не слід вживати горіхи при проблемах з жовчним міхуром, сечокам’яній і сечокам’яної хвороби. Жирні кислоти, які в надлишку містяться в ядрах, активно стимулюють відтік жовчі і можуть викликати рух каменів. Якщо такий камінь закупорить жовчні протоки, знадобиться термінова хірургічна операція.

Не варто давати цей продукт маленьким дітям. Горішок може випадково потрапити в дихальне горло і викликати асфіксію, до того ж діти часто ковтають їх разом зі шкаралупою.

Небезпеку представляють очищені кедрові горіхи, які продаються на ринках і в магазинах. Пам’ятайте, що при зіткненні з киснем, цей продукт швидко гіркне і після вживання може викликати симптоми отруєння та інтоксикації. Тому купуйте кедрові горіхи в шкаралупі, від них шкоди організму не буде.

Кедрові горіхи – користь і шкоду для жінок

Кедрові горіхи допомагають жінкам підтримувати природну красу. Кедрове масло чудово зволожує, живить і розгладжує шкіру, насичує її вітамінами. Кедровий настій радять застосовувати при запальних захворюваннях порожнини рота, він чудово освіжає подих і виявляє потужні протизапальні і бактерицидні властивості. Масляні обгортання зміцнюють і відновлюють структуру волосся, прискорюють їх зростання, а спиртові настоянки на ядрах горіхів допомагають впоратися з лупою і підвищеною жирністю шкіри голови.

Незважаючи на високу калорійність (в 100 г — 270 Ккал) кедрові горіхи часто включають до складу різних дієт. Вони сприяють схудненню, оскільки навіть у невеликій кількості, швидко створюють відчуття ситості і допомагає обдурити організм, виробляючи особливу речовину, гормон холецистокінін, який сповіщає мозок про насичення. Досить додати невелику жменю кедрових горішків до будь-якого низькокалорійного овочевого салату, щоб надовго заглушити відчуття голоду і не допустити зривів.

Особливу цінність кедрові горіхи представляють для вагітних жінок. Їх унікальний склад, багатий незамінними жирними кислотами, білками і аргініном, допомагає настанню вагітності і сприяє правильному розвитку і формування плоду.

Крім того, продукт надає загальнозміцнюючу дію, перешкоджає розвитку анемії і втрати кальцію в період виношування дитини. Кедрові горіхи містять ендорфіни – «гормони радості», підтримують гарний настрій, дарують енергію і допомагають протистояти стресовим факторам. А ще цей продукт підвищує захисні сили організму і допомагає йому протистояти бактеріальних і вірусних інфекцій.

Для годуючої жінки поживні, маслянисті ядерця — справжня знахідка, оскільки вони збільшують вироблення грудного молока. Але захоплюватися ними не варто, в день можна з’їдати не більше 30-50 г горіхів і тільки після того, як переконаєтеся в їх переносимості та відсутності алергічних реакцій на цей продукт.

Користь і шкода кедрового горіха для чоловіків

Кедрові горіхи здавна застосовували для підвищення потенції і відновлення чоловічої сили. Таке благотворний вплив на чоловіче здоров’я забезпечує високий вміст цинку, вітамінів А, Е і особливої речовини — аргініну, яке нормалізує роботу сечостатевої системи і відповідає за стійку ерекцію.

Включення горішків в щоденний раціон допоможе зміцнити серцево – судинну систему, підвищить витривалість і опірність стресам та інфекцій, заповнить енергетичні запаси організму, зміцнить імунітет. Ядра горіхів стануть прекрасною альтернативою білкової їжі і допоможуть замінити м’ясо та інші продукти тваринного походження.

Додатково цей продукт працює на збереження працездатності, стабілізацію психічного стану та забезпечує продовження життя. В його складі багато антиоксидантів, які перешкоджають процесам старіння і надають загальнозміцнюючу дію.

Користь і шкода масла кедрових горіхів

Особливою цінністю володіє масло кедрових горіхів. Отримують його двома способами:

  1. методом холодного пресування;
  2. гарячим пресуванням.

Холодне пресування — саме енерговитратне і трудомістке. Зате на виході виходить максимально корисний продукт, в якому повністю зберігаються всі корисні речовини, мінерали і вітаміни. При виробництві масла ядра кедрових горіхів поміщають під дерев’яний прес, який вичавлює масло. Потім натуральний продукт фільтрують і він готовий до вживання. Таке масло відрізняється бурштиновим кольором і насиченим ароматом.

Гаряче пресування — в цьому випадку горішки спочатку поміщають в окріп, а потім пресують. В результаті термічної обробки готовий продукт втрачає частину ефірних масел, але в цілому зберігає свій унікальний склад і корисні властивості. Кедрове масло, отримане методом гарячого віджимання, використовують при створенні лікарських засобів, у парфумерної та косметичної промисловості.

Існує ще один спосіб отримання кедрового масла — екстракція, який нерідко використовують недобросовісні виробники. У цьому випадку ядра кедрових горіхів заливають спеціальним хімічним складом, який абсорбує (витягає) жирні олії. На наступному етапі масло очищається термічним або хімічним способом. Такий продукт ніяк не можна назвати корисним і натуральним, оскільки він позбавляється практично всіх корисних компонентів, мікроелементів і амінокислот, що становлять основну цінність цього продукту.

Жирно — кислотний склад натурального кедрового масла не має аналогів у світі. Продукт поєднує в собі найкращі поживні та лікувальні властивості оливкової, соняшникової і лляної олії. Унікальний набір амінокислот, макро — і мікроелементів, вітамінів , моно — і поліненасичених жирних кислот дозволяє кедровому маслу засвоюватися практично на 100%.

Якими лікувальними властивостями володіє кедрове масло?
  • нормалізує обмін речовин, очищає судини від «поганого» холестерину і сприяє загальному оздоровленню організму;
  • підтримує і зміцнює функції серцево – судинної і нервової системи;
  • насичує організм корисними вітамінами та мінералами, запобігає авітаміноз;
  • підвищує опірність організму, зміцнює імунну систему;
  • благотворно впливає на роботу травного тракту;
  • сприяє полегшенню стану при гастриті, виразкових процесах;
  • вважається відмінною профілактикою грипу, ГРЗ та інших вірусних інфекцій;
  • допомагає при фізичному і розумовому виснаженні, відновлює енергетичний потенціал;
  • виступає як знеболюючий, антисептичний , бактерицидний і протизапальний засіб при захворюваннях порожнини рота (стоматит, пародонтит, гінгівіт);
  • сприяє швидкому загоєнню операційних ран і швидкій регенерації пошкоджених шкірних покривів;
  • покращує процеси кровотворення;
  • нормалізує гормональний фон;
  • виводить з організму токсини і солі важких металів.

Як приймати кедрове масло?

Всі позитивні властивості натурального продукту важко перерахувати, настільки їх багато. Кедрове масло застосовують у багатьох галузях медицини, фармакології використовують для створення лікарських препаратів, в косметології – включають до складу засобів для догляду за шкірою і волоссям.

Чоловіки можуть брати натуральний продукт для підвищення потенції, а жінки — для збереження привабливості, молодості і крастоты. У натуральному продукті багато антиоксидантів, які уповільнюють процеси старіння, тонізують, розгладжують зморшки і повертають шкірі свіжість, а волоссю – силу і здоров’я.

Олія з ядер кедрового горіха радять брати з метою профілактики та лікування захворювань підшлункової залози, печінки, нирок, жовчовивідних шляхів, розладах кишечника. Воно допомагає при підвищеному тиску, туберкульозі, хворобах суглобів, захворювання сечостатевої системи, нервових розладах. Цим засобом можна лікувати переломи, опіки чи обмороження.

Його рекомендують приймати дітям, вагітним жінкам і літнім людям, ослабленим людям. Натуральний продукт можна пити як ліки або потроху додавати в салати і каші. Кедрове масло збагатить їжу корисними речовинами і вітамінами і додасть блюдам неповторний аромат. Його слід вводити в щоденний раціон протягом 3 — 4 тижнів. Дорослій людині в день можна випивати не більше 2 ст. л. олії, підліткам — 1 ст. л., а маленьким дітям не більше 1/ 2 ч. л.

Варто розуміти, що натуральний продукт (особливо холодного віджиму) не може коштувати дешево. Кедрове масло можна знайти в спеціалізованих магазинах, де невеликий флакон ( об’ємом 250 мл) коштує в середньому від 1200 рублів.

Протипоказання до прийому кедрового масла теж є. Продукт заборонено вживати при непереносимості його компонентів, а також в тих випадках, коли у результаті тривалого зберігання в ньому накопичуються продукти окислення. Таке масло якісним не назвеш, воно може викликати розлад травлення, діарею і негативно вплинути на функції жовчного міхура і печінки.

Шкаралупа кедрових горіхів — користь і шкода

Корисна навіть шкаралупа кедрових горіхів, її давно визнали цінною сировиною і застосовують у медичних і промислових цілях. Подрібнену шкаралупу косметична промисловість включає до складу скрабів, кремів, фармацевти готують на її основі спиртові та водні настоянки і включають до складу медичних препаратів, а кулінари використовують як смакову добавку до страв.

Лікеро — горілчана промисловість давно застосовує кедрову шкаралупу при виробництві бальзамів і лікерів. Крім того, у будівництві використовують міцний і довговічний декоративний матеріал – кедропласт, основу якого складає все та ж шкаралупа кедрових горіхів.

У народній медицині настоянку з шкаралупи радять приймати як противоэрозивного і протипухлинного засобу, використовувати при лікуванні серцево — судинних недуг, захворювань органів зору і проблеми з сечостатевої системою.

Відвар з шкаралупи горіха рекомендують як полоскання при кровоточивості ясен, алергічному нежиті. Його можна застосовувати у складі комплексного лікування бронхіальної астми і хронічного тонзиліту, зміцнювати з його допомогою імунну систему.

Настій з шкаралупи кедрових горіхів народна медицина радить вживати при суглобових і м’язових болях, простудних захворюваннях, ревматизмі, подагрі. Його можна пити для підняття тонусу і нормалізації травних процесів. Відвар з шкаралупи рекомендують додавати в лікувальні ванни при дерматологічних захворюваннях і ураженнях суглобів. Примочки і обгортання допоможуть полегшити стан при опіках або впоратися симптомами дерматиту, екземи, себореї.

Протипоказань до прийому засобів, виготовлених на основі скорлупок кедрового горіха, практично немає. Єдине виключення — індивідуальна непереносимість цього продукту.

Віктор Бєлов

 

"<br

» data-mce-resize=»false» data-mce-placeholder=»1″ class=»mce-object» width=»20″ height=»20″ alt=»