Яка користь і шкода цибулі для здоров’я організму?

Лук

У чому користь і шкоду цибулі для організму людини і чому він представляє таку цінність для нашого здоров'я? Без цієї найдавнішої овочевої культури ми сьогодні не уявляємо нашого столу, вона входить до складу багатьох страв, незважаючи на не зовсім приємний цибульний запах. У ріпчастій цибулі багато фітонцидів, які володіють потужним противірусною дією.

Саме тому цибулю в поєднанні з часником вважається відмінною профілактикою вірусних інфекцій. Але не тільки за це цінується широко поширена городня культура.

Про корисні властивості цибулі людство знає уже більше 5 000 років. Батьківщиною овоча вважають Іран і Афганістан. Східні слов'яни вперше дізналися і оцінили його поживні та лікувальні можливості на рубежі ХІІ століття і з тих пір активно використовують цибулю у кулінарних та медичних цілях.

Цей овоч допомагав боротися з простудними захворюваннями, авітамінозом та іншими хворобами. А ще він полюбився в якості незамінного компонент багатьох страв, будь то салат, суп, пиріг або гарнір. Сьогодні зупинимося докладніше на корисні властивості цибулі і більше дізнаємося про його склад, лікувальних можливостях і обмеженнях до вживання.

Користь і шкода цибулі — склад, різновиди

Лук порей

Цибуля — овочева культура, широко поширена по всьому світу. Сьогодні налічується понад 400 видів цибулі, але це не означає, що всі їх можна вживати в їжу. Існують, як їстівні, так і декоративні сорти, які вирощують на грядках заради красивого зовнішнього вигляду.

Вітчизняні садівники-любителі, крім ріпчастої цибулі культивують на своїх присадибних ділянках ще кілька видів:

  • цибуля-порей;
  • цибулю — шалот;
  • цибуля — батун;
  • червоний (його ще називають синій або фіолетовий лук).

Крім того, багато хто віддає перевагу не репчатому, а зеленому луку, пір'я якого люблять вирощувати взимку на підвіконні в якості вітамінної добавки до страв.

Цибуля містить цілий комплекс біологічно активних речовин, серед них:

  1. флавоноїди;
  2. ефірні масла;
  3. жирні кислоти;
  4. вітаміни (групи В, С, А, РР, Е, Д, К);
  5. мікроелементи (мідь, цинк, залізо, марганець, селен, калій, натрій, фосфор, магній тощо);
  6. фітонциди;
  7. амінокислоти (яблучна, лимонна);
  8. алкалоїди (кофеїн, теобромін);
  9. цукру (глюкоза, фруктоза, галактоза тощо);
  10. харчові волокна (клітковина);
  11. білки, вуглеводи.

Такий склад свідчить про унікальних поживних і лікувальних властивостях і визначає користь і шкоду цибулі для здоров'я.

Користь і шкода ріпчастої цибулі для організму

Лук репчатый

Цибуля ріпчаста — найбільш поширена овочева культура. У їжу вживаються не тільки цибулини, але і перо (зелену цибулю). У кулінарії цей овоч найчастіше зустрічається в сирому або смаженому вигляді, його використовують як смакову добавку до салатів, супів, соусів, овочевих, рибних і м'ясних страв. Крім того, популярна овочева культура знаходить застосування в харчовій, консервній промисловості і фармакології. На основі лука створений ряд препаратів, що застосовуються при застудних захворюваннях, кишкових розладах, атеросклерозі.

Ріпчаста цибуля — незамінний засіб при авітамінозі та вірусних захворюваннях. Завдяки вмісту вітамінів і корисних мікроелементів, він сприяє зміцненню імунітету і підвищує захисні сили організму. Завдяки ефірним маслам і фітонцидам цибулю проявляє потужну бактерицидну і противірусну дію.

У сезон грипу та застуд фахівці рекомендують тримати в приміщенні цибулю, розрізану на часточки. Його можна покласти на невелику тарілку і поставити біля ліжка або в кімнаті, де найчастіше збираються члени сім'ї. Цибуля містить фітонциди — це цілющі летючі речовини, які поширюючись по повітрю ефективно знищують віруси і знезаражують приміщення.

Крім того, вчені довели, що активні речовини звичайного ріпчастої цибулі здатні справлятися зі збудниками туберкульозу, дизентерії, дифтерії та іншими патогенними мікроорганізмами.

Корисно вживати цибулю при патологіях серцево — судинної системи, оскільки в ньому міститься калій, необхідний для нормального функціонування серцевого м'яза. Залізо в складі овоча перешкоджає розвитку анемії і нормалізує процеси кровотворення. Причому отримати цей мікроелемент можна як з сирого, так і з смаженого або вареного лука, оскільки термічна обробка не руйнує корисний елемент.

зеленый лук

Вживання сирого лука тонізує організм, сприяє нормалізації обміну речовин, покращує процеси травлення, виявляє легку послаблюючу дію, знижує рівень холестерину в крові. Цей овоч вважається хорошим профілактичним засобом, що запобігає розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби, інфаркту міокарда, порушень мозкового кровообігу і навіть онкологічних захворювань. За даними дослідників, активні речовини у складі цибулі здатні гальмувати ріст ракових пухлин.

Унікальний овоч рекомендують вживати при загальній слабкості, занепаді сил, підвищеному тиску. Цибуля володіє антисептичними, протизапальними, антибактеріальними властивостями. Прихильники народної медицини застосовують його для лікування шкірних хвороб, грибкових уражень, використовують в якості противопаразитарного засобу, що допомагає позбутися лямблій і гельмінтів.

Застосування цибулі допомагає впоратися з низкою серйозних дерматологічних, косметичних та неврологічних проблем і позбутися від проявів ревматизму, бородавок, папілом, вугрової висипки, фурункулів, мозолів. Маски і притирання на основі лука допомагають боротися з облисінням, себореєю, лупою і лишаєм.

Цибульний сік допомагає звести веснянки, пігментні плями, освіжає шкіру, розгладжує зморшки. Для чоловіків цей овоч незамінний як засіб, що підвищує потенцію. А ще цибуля допомагає справлятися зі стресами, зайвими кілограмами і позитивно впливає на стан репродуктивної системи.

Вагітним жінкам лікарі рекомендують вживати цибулю в першому триместрі вагітності, оскільки фолієва кислота в його складі є особливо важливою у період формування плоду. До того ж цибуля підвищує апетит, знижує прояви токсикозу, сприяє кровотворенню і запобігає анемії вагітних. Корисний овоч захистить вагітну жінку від вірусних інфекцій і пов'язаних з ними ускладнень та допоможе уникнути прийому небезпечних лікарських препаратів.

Шкода лука

Зеленый и репчатый лук

У цибулі багато позитивних лікувальних властивостей, але є і негативні сторони, які служать обмеженням до вживання цього овоча. Багато хто не переносять різкого специфічного цибульного запаху і не можуть їсти цибулю ні з сиром, ні в термічно обробленому вигляді. У деяких випадках овоч може спровокувати алергічні реакції і викликати напад астми, так як містить досить багато ефірних масел і інших ферментів, на які реагують особи з підвищеною чутливістю. Крім того, овоч дратує слизову шлунка і підвищує кислотність шлункового соку, тому його протипоказано вживати при наступних станах:

  1. загострення захворювань органів ШКТ;
  2. виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
  3. гастрит;
  4. панкреатит;
  5. холецистит;
  6. важкі ураження печінки і нирок.

Не варто захоплюватися цибулею (особливо в сирому вигляді) при проблемах з серцем (тахікардія, аритмія) і високим тиском (гіпертонія), хвороби сечовидільної системи. Не радять вживати багато цибулі в кінці вагітності, так як це може спровокувати появу діатезу у дитини.

Цибуля біла

Белый лук

Цибуля біла — це одна з різновидів ріпчастої цибулі, яка відрізняється більш м'яким і ніжним смаком. У порівнянні зі звичайним цибулею, він має більш великі головки правильної форми і дуже світлу, практично білу шкірку. Та й сама м'якоть практично прозора і не має жовтуватого відливу, характерного для звичного для нас сорту.

Цей вид відоміший у нас не так широко, хоча його дуже люблять в країнах Середньої Азії, Іспанії та Франції. Смак у білого лука не такий різкий і більше солодкуватий, хоча специфічний запах досить яскравий. У багатьох європейських країнах цей сорт вважають салатним, а французи використовують його для приготування знаменитого національної страви — цибульного супу. Він ідеально підходить для перших страв, так як робить смак бульйону приємним і насиченим і швидко розварюється, стаючи практично непомітним. За цю особливість його цінують ті, хто не любить варену цибулю в супі.

Зміст вітамінів і мінералів практично таке ж, як у звичайному ріпчастій цибулі, але цей сорт погано зберігається. Білий цибулю володіє корисними лікувальними властивостями. У косметології сполуки на його основі допомагають позбавитися від лупи, підвищеної жирності шкіри і волосся. Сік білого лука — справжній природний антибіотик, він містить величезну кількість фітонцидів, які згубні для вірусів і інших мікробних інфекцій.

Білий цибулю нормалізує роботу кишечника, поліпшує апетит, допомагає боротися з застудами, запобігає розвитку атеросклерозу, зміцнює судини і нормалізує роботу імунної системи. Його з успіхом застосовують у народній медицині для лікування опіків, фурункулів, мозолів, наривів. Компреси на його основі полегшують стан при грибкових захворюваннях, укусах комах, артритах і артрозах. Корисний овоч допомагає поліпшити склад крові, позбавляє від набряків і приносить користь при серцево — судинних, неврологічних та онкологічних захворюваннях.

Протипоказання до вживання цього сорту практично ті ж самі, що і для звичного всім ріпчастої цибулі. Не варто включати в раціон білий лук (у свіжому вигляді) при загостреннях виразки та гастриту, важких ураженнях нирок і печінки, сечокам'яної хвороби. Після термічної обробки цибулю практично не несе загрози і у вареному, тушкованому або пареному вигляді його можна вживати в обмеженій кількості в складі блюд.

Користь і шкода зеленого цибулі для здоров'я

зеленый лук

Апетитні і соковиті пір'я зеленого лука отримують при пророщуванні цибулин цибулі різних сортів. Він не менш корисний, ніж ріпчаста, але при цьому відрізняється більш м'яким смаком і менш різким специфічним запахом. У зелених пагонах міститься весь набір корисних речовин і мікроелементів, властивих луку, тому і лікувальні властивості ідентичні. Крім фітонцидів, виявляють бактерицидну дію і захищають організм від застуди, в зеленому луці дуже багато вітамінів, пектинів, фолієвої кислоти.

Молоді цибульні пір'я допоможуть впоратися з весняним авітамінозом і занепадом сил, повернуть апетит і гарний настрій за рахунок вмісту хлорофілу, якого немає в головках ріпчастої цибулі. Вживання зеленої цибулі допомагає зміцнити імунітет і поліпшити стан шкіри, нігтів і волосся.

Цинк, у складі цибулевих пір'я благотворно впливає на репродуктивну систему і стимулює вироблення гормону тестостерону у чоловіків. Лікарі рекомендують представникам сильної статі щодня з'їдати пучок зеленого цибулі, це буде хорошою профілактикою захворювань передміхурової залози.

Такі корисні мікроелементи, як кальцій і фосфор дуже корисні для здоров'я зубів і ясен, а каротини захищають слизові оболонки дихальних шляхів і перешкоджають розвитку запальних процесів. Зелена цибуля корисний для серця і судин, при регулярному вживанні він запобігає утворенню холестеринових бляшок і серйозних ускладнень, пов'язаних з поганим станом судин (інсульту, інфаркту). Крім того, ця різновид овочевої культури відрізняється жовчогінною дією і допомагає ліквідувати застій жовчі.

Зелені пір'я виявляють відмінні антиоксидантні властивості, нормалізують функції ендокринної і нервової системи і сприяють довголіттю. Всього в 70 г цього продукту міститься денна норма аскорбінової кислоти, яка необхідна людині для підтримки бадьорості і здоров'я.

Шкода зеленого цибулі

Зелена цибуля, так само як і ріпчасту, має дратівливими властивостями, тому його протипоказано вживати при важких захворюваннях печінки (гепатитах, цирозі). Крім того, не варто налягати на зелений лук при захворюваннях травного тракту, ерозивно — виразкових ураженнях, при загостренні гастриту чи інших захворювань внутрішніх органів (панкреатиті, коліті, холециститі).

Цибуля порей — користь і шкода

порей

Цибуля порей (перлова цибуля) в кулінарії застосовують для поліпшення смаку страв. На відміну від ріпчастої побратима, цей сорт цибулі набагато ніжніше і солодше на смак, містить більше корисних речовин, до того ж практично не має специфічного, подразнюючої запаху, оскільки містить менше ефірних масел. Цей вид вважається самим низькокалорійним , в 100 г порею міститься трохи більше 30 Ккал, тоді як у такому ж кількості ріпчастої цибулі -43 Ккал.

До складу цибулі -порею входить набагато більше вітамінів, мінералів та інших корисних для організму біологічно активних речовин, тому він знайшов широке застосування в народній медицині. Його лікувальні властивості допомагають при наступних станах:

  • порушення травлення;
  • простудні захворювання;
  • анемія;
  • високий рівень холестерину;
  • захворювання дихальних шляхів;
  • авітаміноз, виснаження;
  • атеросклероз;
  • проблеми з холестерином;
  • застій жовчі і захворювання жовчовивідних шляхів;
  • серцево – судинні та ендокринні захворювання;
  • інфекційні ураження сечостатевої системи;
  • ожиріння.

У пореї міститься унікальна речовина — кверцетин, який зупиняє ріст ракових пухлин, що вражають кишечник і простату. Цей сорт цибулі фахівці рекомендує особам, що страждають від проявів артриту та подагри, оскільки в ньому менше органічних кислот. Фітонциди допомагають справлятися з простудними захворюваннями і вірусними інфекціями, інші активні речовини сприяють нормалізації процесів травлення, підвищення апетиту, зміцненню імунітету і нормалізації функцій нервової системи.

Шкода порею

Цибуля порей в сирому вигляді не рекомендують вживати при загостреннях хвороб травної системи. А ось у вареному, тушкованому або пареному вигляді він не зробить негативного впливу на органи ШКТ, навпаки, буде сприяти їх нормальному функціонуванню.

Порей містить оксалит – речовина, яке не можна вживати при сечокам'яній хворобі. Тому при проблемах з нирками дану різновид цибулі не слід вживати в сирому вигляді. В іншому особливих протипоказань для цибулі — порею немає. Його можна в сирому вигляді додавати в салати або використовувати для вітамінізації різноманітних страв.

Користь і шкода червоної цибулі

красный лук

Червоний цибуля має хрустку м'якоть, з червонуватим відливом і фіолетово — пурпурного шкірку. Такий незвичайний колір обумовлений вмістом корисних рослинних пігментів — антоціанів. Із — за специфічного відтінку цей сорт цибулі називають ще синім (фіолетовим) або салатним, оскільки використовують переважно у свіжому вигляді і при приготуванні холодних закусок.

Антоціани не синтезуються організмом, вони надходять лише з їжею. Ці речовини дуже важливі для здоров'я, вони зміцнюють стінки судин, підвищують імунітет, виявляють антиоксидантні та протинабрякові властивості.

Цибулини відрізняються невеликим розміром і досить різким, але, в теж час, солодкуватим смаком. Всі корисні властивості овочів обумовлені його багатим вітамінно — мінеральним складом. Червоний цибуля містить вітаміни А, С, В, РР, корисні мікроелементи (залізо, фосфор, калій, магній, хром, натрій, цинк), а також інші активні компоненти, властиві цієї овочевої культури (фітонциди, органічні та амінокислоти, флавоноїди, цукру, клітковину, ефірні масла).

Найважливішим компонентом синього цибулі є речовина кверцетин, забезпечує антисептичну, протизапальну, протинабрякову та антигістамінну дію. Крім того, кверцетин, так само як антоціани знижує ризик утворення злоякісних пухлин.

Фіолетовий лук містить сірчані з'єднання, які стимулюють обмінні процеси та сприяють зниженню зайвої ваги. Найбільше корисних речовин знаходиться у верхньому шарі м'якоті, що розміщене відразу під шкіркою.

Цей сорт цибулі рекомендують включати в раціон при такому захворюванні, як цукровий діабет і атеросклероз, оскільки він ефективно знижує рівень цукру і розчиняє холестеринові бляшки, що забивають судини. Вживання 4 головок червоного цибулі протягом тижня допоможе знизити рівень холестерину в крові на 20%.

Користь і шкода синього цибулі багато в чому визначається вмістом активних речовин. Цей сорт досить гострий, тому його не рекомендують при порушеннях функцій печінки і нирок, захворюваннях органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Вживання червоного цибулі може спровокувати алергічні реакції і поява висипань на шкірі.

Захоплюватися їм не варто, фахівці радять за один прийом їжі з'їдати не більше 100 г фіолетового овоча. Синій цибулю найкраще вживати в сирому вигляді і додавати її в салати і закуски.

Смажену цибулю — користь і шкода

Жареный лук

Багато гурмани віддають перевагу вживати не свіжий, а термічно оброблений цибулю. Цей овоч можна гасити, запечкать або смажити. При обжарке він втрачає частину вітамінів і корисних речовин, але при цьому випаровуються ефірні масла, які надають луку гострий та різкий специфічний запах і смак. Тому смажену цибулю з ароматною, хрусткою скоринкою, набагато приємніше на смак. Він практично не подразнює слизову оболонку шлунка і кишечника. Найкраще смажити його на рафінованій соняшниковій або оливковій олії та використовувати як добавку до м'ясних, рибних страв або овочевих гарнірів.

Шкода смаженої цибулі в тому, що просочуючись олією, він стає занадто калорійним, і це блюдо вже ніяк не назвеш дієтичним. Якщо у свіжому вигляді овоч сприяє зниженню ваги, то після термічної обробки він втрачає цю якість, так само як і здатність зменшувати рівень холестерину і покращувати обмін речовин. Тому, якщо ви хочете, щоб цибуля приніс максимальну користь для здоров'я, краще вживати його в сирому вигляді.

  • ТЕГИ
  • Користь-Шкоду
Валерій