Користь і шкода каші з ячної крупи для організму

Польза и вред ячневой каши

Ячна каша — користь і шкоду для організму цього продукту стане темою нашої статті. Сьогодні ячна крупа втратила свою популярність, поступившись лідируючі позиції гречці, вівсянці, рісу. Але наші предки віддавали належне цьому продукту і вважали, що страви з нього служать джерелом богатирського здоров'я. У наш час багато хто навіть не уявляють, з якого злака виробляють ячну крупу і чим корисні страви з неї. Давайте дізнаємося більше про склад і властивості ячної крупи і про те, як її правильно готувати, щоб отримати смачне і поживне блюдо.

Чим корисна ячна каша?

Чем полезна ячневая каша

Ячну крупу отримують при переробці ячменю. Це злакова культура з багатим історичним минулим. Перші згадки про ячмені зустрічаються в письмових джерелах, знайдених при археологічних розкопках в Єгипті і Сирії.

Крім ячної крупи з ячменю виробляють всім відому «солдатську» перловку. Але на відміну від цього продукту, ячку виробляють з нешліфованого ячменю, який очищають від домішок і лушпиння і піддають дробленню. Це дозволяє зберегти в крупі всі корисні речовини, вітаміни і мінерали. Таким чином, на відміну від перловки, яка являє собою шліфоване зерно ячменю, ячна крупа приносить набагато більшу користь організму завдяки своєму унікальному складу. У нього входять:

  1. білки;
  2. вуглеводи;
  3. клітковина;
  4. мінімум жирів;
  5. амінокислоти (гліцин, аланін, глутамінова кислота, цистеїн і ін);
  6. насичені жирні кислоти;
  7. вітаміни (Е, РР, Д, А, ніацин, В, В2, В6, В9);
  8. мікро — та макроелементи (натрій, магній, калій, кальцій, залізо, сірка, мідь, марганець, цинк та ін).

Завдяки такому багатому складу, ячна каша вважається однією з найкорисніших представників даного продуктового ряду. Її рекомендують вживати в якості смачного і корисного сніданку, додавати в супи, використовувати для приготування гарнірів, других страв. Ячна каша знаходить застосування в лікувальному і дієтичному харчуванні, її радять включати в раціон тим, хто стежить за своєю зовнішністю і бажає скинути зайву вагу.

Однак, при певних захворюваннях вживати це продує не слід, тому перед тим, як включити ячну кашу в раціон харчування, порадьтеся з фахівцем і з'ясуйте можливі протипоказання.

Що в ній міститься?

  • Подрібнене зерно ячменю містить корисну клітковину, вона допомагає очищенню кишечника і виведенню з організму шкідливих і токсичних речовин. Регулярне вживання каші допомагає налагодити процес травлення, покращує обмінні процеси і допомагає спалюванню жирових запасів.
  • Рослинний білок у складі ячної крупи відрізняється високою біологічною доступністю і прекрасно засвоюється організмом. Тому навіть невелика порція каші дарує відчуття насичення і надовго забезпечує організм необхідним запасом енергії.
  • Багатий вітамінно — мінеральний склад продукту сприяє підтримці молодості, перешкоджає процесам старіння, підтримує здоров'я шкіри і волосся і зміцнює імунну систему організму. Комплекс вітамінів групи В сприятливо позначається на стані нервової системи, допомагає боротися з депресивними станами, покращує настрій і підвищує працездатність. Антиоксиданти, що містяться в ячменном зерні, сприяють очищенню судин, знижують рівень холестерину в крові, перешкоджають виробленню вільних радикалів, які прискорюють процеси старіння і провокують появу ракових клітин.

Каша з ячної крупи – користь і шкода

Каша из ячневой крупы – польза и вред

Ячна каша вважається одним з найбільш корисних продуктів, завдяки своїм антиоксидантним, сечогінну і спазмолітичну властивостями. Це блюдо відрізняється мінімальним вмістом жиру, тому рекомендуються в якості дієтичного низькокалорійного продукту для лікувального харчування.

Вчені довели, що подрібнений ячмінь є прекрасним профілактичним засобом, який запобігає розвитку онкологічних захворювань.

Крім того, медики радять включати ячну кашу в раціон при захворюваннях щитовидної залози, анемії, проблеми з кроветворением, розладом травлення, при діареї.

Це блюдо рекомендують вживати при ожирінні, оскільки низький вміст жирів дозволяє не набирати зайву вагу, а живильний властивості продукту допомагають довгий час не відчувати почуття голоду, легше переносити харчові обмеження і не допускати зривів при дотриманні дієти.

Ячна каша допомагає вашому психологічному самопочуттю

Каша из ячневой крупы – польза и вред

Регулярне вживання ячки допомагає боротися зі стресами, перепадами настрою, дратівливістю, покращує пам'ять і самопочуття. Ячмінні зерна вважаються природним антибіотиком, тому саме цей продукт фахівці радять включати в меню при таких захворюваннях, як артрит, геморой, порушення функцій печінки, нирок, жовчовивідних шляхів, проблеми із зором.

Корисно вживати ячну кашу при захворюваннях органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Вона володіє потужними очисними властивостями і виступає в якості природного сорбенту, вбираючи і видаляючи з організму токсини, радіонукліди, солі важких металів та інші шкідливі речовини. Крім того, в'язка ячна каша володіє обволікаючим дією, захищає стінки шлунка і допомагає зняти запальний процес при гастриті або виразкових ураженнях.

Корисні властивості ячної каші роблять її незамінним продуктом харчування для дітей, літніх і ослаблених людей. Кашу з дроблених зерен ячменю радять включати в раціон вагітних і годуючих жінок, оскільки крім поживних і лікувальних властивостей, це блюдо абсолютно безпечно, так як не здатне провокувати алергічні реакції.

Щоб оцінити всю користь продукту, перерахуємо основні переваги ячної каші:
  • Це повністю гіпоалергенний продукт, який до того ж володіє потужними антиоксидантними і очисними властивостями. Його регулярне вживання допомагає протистояти проявам алергії і покращує роботу травного тракту.
  • Завдяки високому вмісту клітковини ячна каша швидко виводить з організму отрути і токсини.
  • Каша містить цінний рослинний білок, який легко засвоюється. Тому це блюдо корисно для дітей, літніх людей, спортсменів. Ячну кашу — розмазню часто призначають хворим в післяопераційний період, оскільки вона проявляє протизапальні властивості і допомагає відновленню організму.
  • Цей продукт — справжня знахідка для бажаючих схуднути, оскільки його вживання дозволяє спалювати жирові запаси і при цьому не відчувати болісного почуття голоду. Ячку рекомендує включати до складу багатьох дієт, вона низькокалорійна, гіпоалергенна і прекрасно засвоюється організмом.
  • Кашу з ячменю корисно вживати при захворюваннях серцево — судинної і нервової системи, так як речовини в її складі допомагають нормалізувати рівень холестерину в крові і позбавляють від порушень сну і поганого настрою.
  • Каша містить повільні вуглеводи, які на відміну від простих сполук, плавно підвищують рівень цукру в крові. Тому це блюдо можна без побоювань їсти при цукровому діабеті. Зрозуміло, в цьому випадку потрібно варити кашу на воді без цукру.
  • Унікальні протизапальні та сечогінні властивості ячної крупи дозволяють рекомендувати страви з неї при захворюваннях печінки, нирок, жовчного міхура, артриті та інших ураженнях кістково — м'язової системи.
  • Великий вміст вітамінів, амінокислот, мінералів допомагає підтримувати в тонусі шкіру і подовжує молодість.

Ячну кашу можна готувати на молоці або води, використовувати її в якості гарніру або солодкої страви на сніданок, додавши в неї за смаком цукор, варення, мед, фрукти. Крім того – ще одна важлива перевага цього продукту — цілком доступна ціна. Ячна крупа коштує набагато дешевше інших злаків, з неї можна готувати смачні, поживні і корисні страви для всієї родини при мінімумі витрат, істотно економити сімейний бюджет.

Протипоказання

вред ячневой каши

Не дивлячись на безліч позитивних якостей, ячну кашу можна вживати не всім. Цей продукт протипоказаний при такій патології, як глициновая ентеропатія або целіакія. При цьому захворюванні організм не переносить будь-які злаки, що пов'язано з відсутністю певних ферментів в кишечнику.

Крім того, кашу з ячної крупи не рекомендують вживати при загостренні виразкових процесів і важких запальних захворювань кишечника. Не варто занадто захоплюватися цим стравою, особливо якщо солодка каша зварена на молоці і в неї додані різні наповнювачі. Це може стати причиною появи зайвих кілограмів. Цілком достатньо включати ячну кашу в меню 2 — 3 рази в тиждень.

Якщо ви вирішили їсти кашу з ячної крупи в лікувальних або дієтичних цілях, попередньо порадьтеся з дієтологом, щоб вчасно виявити можливі обмеження і отримати від продукту тільки користь.

Користь і шкода ячної каші для схуднення

Каша з подрібненого ячменю вважається низькокалорійним стравою. І якщо енергетична цінність сухої крупи становить 324 Ккал на 100 г, то після варіння калорійність готового страви знижується і ви можете не побоюватися за свою фігуру, якщо будете вживати цей продукт правильно.

  • калорійність ячної каші на молоці становить всього 115 ккал на 100 г;
  • калорійність ячної каші на воді – 75 ккал на 100г.

Така невисока енергетична цінність дозволяє використовувати кашу в дієтичному харчуванні і робити її основою багатьох популярних дієт. Якщо вам потрібно швидко схуднути перед яким –небудь відповідальним заходом, дієтологи рекомендують чотириденний ячну дієту.

Основне правило такої дієти — кашу потрібно готувати тільки на воді, без цукру, солі і масла. Для поліпшення смаку в неї можна додавати трохи зелені або сухофруктів. Яких правил слід дотримуватися під час дієти?

З раціону повністю виключають солодощі, хліб, випічку, білкові продукти, жири.

Перед кожним прийомом їжі потрібно випивати склянку чистої води. Їжу слід приймати часто і невеликими порціями, 5 — 6 разів на день.

В меню можна включати свіжі овочі, фрукти, соки, зелений чай без цукру.

Щоб зрозуміти особливості дієти, наведемо приблизне меню на один день:

  • На сніданок з'їдають порцію ячної каші (150 г), невелике яблуко і випивають 200мл знежиреного кефіру.
  • На обід – салат зі свіжих овочів з рослинним маслом, пісні щі, тарілочку ячної каші.
  • На вечерю – порцію каші і стакан кефіру.

Як перекушування між основними прийомами їжі можна їсти фрукти (яблука, апельсини). За 4 дні такої дієти можна схуднути на 4 кг. Щоб зафіксувати стабільний вага, надалі рекомендують 3 рази на тиждень їсти кашу з ячної крупи на сніданок.

Ячна каша при зайвій вазі

Ячневая каша при лишнем весе

Ячна каша дуже апетитна, у неї приємний смак і аромат, тому важко втриматися від того, щоб не з'їсти додаткову порцію. А якщо солодка каша, приготована на молоці і збагачена різноманітними смачними наповнювачами, то калорійність її збільшується і замість схуднення, можна цілком набрати зайві кілограми. Тому, якщо ви страждаєте від зайвої ваги, включайте ячну кашу в меню не частіше 2 разів у тиждень і варіть це блюдо на воді, без додавання цукру.

Цього ж вимоги повинні дотримуватись особи, які страждають від цукрового діабету. Солодка каша на молоці діабетикам протипоказана, оскільки швидкі вуглеводи можуть швидко підняти рівень цукру в крові. Завжди враховуйте можливу шкоду й готуйте продукт правильно, тоді він не буде представляти небезпеки для здоров'я.

Як правильно готувати ячну кашу?

Ячну кашу, в залежності від уподобань можна готувати по — різному. Комусь подобається в'язка консистенція страви, інші віддають перевагу більш ніжну, напіврідку текстуру. Тому важливо правильно дотримуватися пропорції крупи і рідини, щоб каша вийшла саме такою, яка вам подобається.

Співвідношення крупи й рідини:

  1. Для розсипчастої каші на 1 склянку крупи беруть 2,5 склянки води або молока;
  2. Для в'язкої — 3 склянки;
  3. Для напіврідкої — 4 склянки.

Ячна каша на воді

рецепт ячневой каши

У каструлю з товстим дном заливають необхідну кількість води, доводять її до кипіння, додають сіль і засипають попередньо промиту ячну крупу. Якщо каша йде на гарнір, при бажанні можна додати подрібнену моркву і цибулю. Далі кашу варять на слабкому вогні до готовності.

Якщо любите розсипчасту кашу, досить проварити ячну крупу 15 хвилин, після чого закрити каструлю кришкою, укутати рушником і залишити на півгодини, щоб каша додатково пропарилася. Щоб отримати в'язку консистенцію, поваріть кашу довше – 25 — 30 хвилин, не забуваючи періодично помішувати. На заключному етапі приготування в кашу можна додати масло і дрібно нарубану зелень.

Ячна каша на молоці

Каша на молоці виходить більш ніжною та приємною на смак. Цю страву можна готувати на сніданок, воно дуже подобається дітям. Якщо кашу підсолодити, додати варення, мед, сухофрукти або ягоди — вона стане відмінним варіантом дитячого меню. Приготування ячної каші на молоці трохи відрізняється від варіння крупи на воді.

Для того, щоб отримати ніжну та смачну кашу, необхідну кількість крупи потрібно з вечора промити і замочити в холодній воді. Вранці у каструлю налити 2 склянки води, доводять її до кипіння, всипають 1 склянку крупи, проварюють 5 хвилин, щоб рідина випарувалася. Потім додають за смаком цукор, сіль і вливають 2 — 3 склянки молока. Кашу томити на повільному вогні ще 10 — 15 хвилин, поки крупа повністю не розвариться. Не забувайте помішувати кашу, щоб вона не пригоріла. Як тільки крупа стане м'якою – каша готова. Закрийте каструлю кришкою, дайте страві настоятися 10 хвилин і подавайте до столу.

З ячної крупи можна приготувати ще одне дуже смачне і корисне блюдо – крупник. Вам знадобиться 1 літр молока. Його нагрівають у каструлі до кипіння, підсолюють, додають цукор за смаком і тонкою цівкою всипають 100 г ячної крупи. Суміш варять на слабкому вогні до загусання, безперервно помішуючи. Коли каша буде готова, в неї потрібно додати шматочок вершкового масла, закрити кришкою і залишити до повного охолодження.

Далі в остигнула кашу треба вбити 3 курячих яйця, додати 150 г подрібнених мигдальних або волоських горіхів і викласти у форму для випічки. Формочку треба заздалегідь змастити маслом і посипати меленими сухарями. Круп'яну масу слід розрівняти, зверху змастити збитим яєчним білком і відправити в гарячу духовку. Як тільки верх зарум'яниться, готовий крупник. Його виймають з духовки, нарізують на порції і подають з солодким соусом або сметаною.