Користь і шкода кукурудзяної каші для організму

кукурузная каша польза и вред

Кукурудзяну кашу багато люблять з дитинства, вона дуже поживна і смачна. Дієтологи радять це страва для підтримки відмінної фізичної форми, медики – рекомендують в лікувальних цілях, але, в той же час обмежують її вживання при деяких патологіях. У чому користь і шкоду кукурудзяної каші для організму компоненти, які вона містить і чи можна її вважати дієтичним блюдом? Відповіді на ці питання знайдете в нашій статті.

Історія кукурудзи і кукурудзяної каші

история маиса

Кукурудза (маїс) — одна із найдавніших злакових культур в історії Землі. Родом з Центральної і Південної Америки. Маїс обробляли стародавні майя та інки, ці народи зводили його в ранг божества і поклонялися, як священній рослині. Під час археологічних розкопок на території Америки були знайдені качани кукурудзи, вік яких складає більше 50 000 років!

  1. Вчені досі не можуть розгадати таємницю кукурудзи, адже її геном докорінно відрізняється т земних рослин. Без участі людини ця культура не здатна до розмноження. Тільки дбайливі людські руки можуть вилущити дозрілі зерна з качана і знову засіяти поля. А найбільша загадка в тому, що у кукурудзи немає дикорослих предків, вона раптом нізвідки з'явилася у диких племен Америки і привела ці народи до процвітання.
  2. За версією вчених — уфологів кукурудза має інопланетне походження. Вони вважають, що її насіння потрапили на землю після страшної катастрофи — загибелі планети Фаетон, що існувала колись в Сонячній системі. Згідно з легендою, бог Кетцалькоатль, спустилася з небес, подарував людям качан кукурудзи і навчив обробляти цю культуру. І ця дивна версія знаходить підтвердження в стародавніх міфах індіанських народів і збережених фігурки богів, одяг яких дуже схожі на скафандри.
В Європу маїс вперше був завезений Христофором Колумбом в середині 15 століття.

А в Росії ця культура з'явилася в період російсько — турецької війни, що закінчилася підкоренням Криму. Тому в перший час слов'яни іменували кукурудзу «турецької пшеницею». Спочатку маїс обробляли в Молдові і на Україні, де клімат більш сприятливий. Але потім, завдяки роботі селекціонерів, ця теплолюбива культура просунулася далеко на північ і тепер займає великі території в нашій країні.

Значення кукурудзи важко переоцінити.

кукуруза

Це не тільки цінна сировина для харчової промисловості, але важлива кормова культура. Крім того, у справу йдуть навіть стебла і листя. З них виготовляють будівельні щити, папір, картон, східні майстри плетуть витончені вироби (килими, дамські сумочки, капелюшки, серветки). Висушені стебла кукурудзи — чудове паливо, а зола, що залишилася після їх спалювання, є цінним мінеральним добривом.

Кукурудзу у багатьох країнах використовують у хімічній промисловості для одержання етилового спирту. А японці створили унікальну технологію, що дозволяє отримувати з кукурудзи пластмасу. У медицині цю рослину застосовують для лікування атеросклерозу, захворювань печінки і нирок, авітамінозу. Відвар кукурудзяних рилець допомагає полегшити стан при тяжких ураженнях печінки (гепатит, цироз), використовується для лікування діареї і безпліддя.

Багато люблять кукурудзяні пластівці – це корисний готовий продукт, не потребує додаткової кулінарної обробки, який готують з роздроблених зерен кукурудзи. А в американській культурі цінують повітряну кукурудзу (попкорн), зерна, розірвані зсередини парою при нагріванні.

У кулінарії кукурудзу використовують у вареному або печеному вигляді, консервовані зерна додають у салати, супи, готують другі страви і гарніри. На приготування каш йде кукурудзяна мука грубого помолу, а з борошна тонкого помелу готують млинці, коржі, печуть хліб та іншу випічку.

Давайте з'ясуємо, чим корисна каша кукурудзяна, і які компоненти складають основу маїсу?

Каша з кукурудзяної крупи – користь і шкода

кукурзная каша польза

Слід зазначити, що кукурудзяна каша відрізняється не тільки чудовим смаком, але і унікальним складом, що містить комплекс корисних для організму речовин. Дроблена кукурудза крім рослинного білка, який легко засвоюється, містить ненасичені жирні кислоти, що знижують рівень холестерину в крові, комплекс вітамінів і мінералів. У кукурудзяної каші містяться:

  1. білки;
  2. жири;
  3. вуглеводи;
  4. клітковина;
  5. поліфеноли (лізин, аргенин, цистеїн);
  6. ненасичені жирні кислоти (арахедоновая, ліноленова, лінолева);
  7. вітаміни (А, РР, Н, Е,В1, В2, В6,В5, В9);
  8. комплекс корисних мікро — і макроелементів (калій, кальцій, магній, натрій, залізо, цинк, хром тощо).

Такий склад робить цей продукт незамінним в дитячому та лікувальному харчуванні, а лікарі радять вживати його при багатьох патологічних станах органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту та інших систем організму. Це єдина культура, яку рекомендую пацієнтам, страждаючим від целіакії (відсутність необхідних кишкових ферментів). Унікальна особливість кукурудзи в тому, що в ній немає особливої білкової фракції (гліадин), тому лікувальні суміші готують на основі цього продукту.

При цьому варто відзначити, що термічна обробка не впливає на харчову цінність продукту і кукурудзяної каші зберігаються всі корисні ферменти, вітаміни і мінерали, необхідні людському організму.

Користь, шкоду і калорійність кукурудзяної каші

кукурзная каша польза

Корисні властивості кукурудзяної каші відомі людству давно. Основні лікувальні властивості цього продукту проявляються в наступному:

  • Клітковина чудово очищає кишечник від токсинів, солей важких металів, сприяє посиленню перистальтики і виведення калових каменів. Вживання каші допомагає впоратися з гнильними і бродильними процесами, усуває запори і налагоджує правильне травлення.
  • Антиоксиданти у складі кукурудзяної крупи блокують вироблення вільних радикалів, що сповільнюють процеси старіння і запобігають утворенню ракових клітин. Вони працюють на зміцнення судин, поліпшення роботи життєво важливих органів і підвищують опірність організму атак з зовнішнього середовища. Зміцнення імунітету допомагає організму самостійно справлятися зі збудниками інфекцій і підтримувати гарне самопочуття.
  • Незамінні жирні кислоти та інші біологічно активні речовини сприяють очищенню судин від бляшок, перешкоджають утворенню тромбів і знижують ризик атеросклерозу, інфаркту або інсульту. Рослинний білок, що міститься у каша з кукурудзяних зерен, практично повністю засвоюється організмом, а повільні вуглеводи забезпечують енергією, необхідною для щоденної фізичної активності, професійної діяльності, занять спортом. До того ж складні вуглеводи повільно і плавно підвищують рівень цукру в крові, не допускаючи його різких стрибків, тому цей продукт рекомендують включати в раціон харчування при цукровому діабеті.
Маїсова каша при алергічних реакціях
  • Маїсова каша корисна при проблемах з кроветворением, схильності до алергічних реакцій, захворюваннях органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Вітаміни групи В нормалізують функції нервової системи, допомагають впоратися з депресивними станами і протистояти стресам. Вітамін Е — сильний антиоксидант і джерело молодості, він перешкоджає старінню , підтримує шкіру в тонусі. Вітаміни А і РР беруть участь в обмінних процесах і нормалізують функції імунної системи. А бета — каротиноїди роблять кашу корисною для завзятих курців, оскільки знижують ризик розвитку раку легенів.
  • Багатий вітамінно — мінеральний склад кукурудзяної каші допомагає підтримувати молодість і покращує стан шкіри і волосся. Крім того, цей продукт дієтологи радять включати в свій раціон бажаючим схуднути. Каша надовго дає відчуття ситості і допомагає знайти витончену фігуру. По калорійності кукурудзяна крупа йде відразу після гречаної, її енергетична цінність становить 328 ккал на 100 г продукту.

Корисних властивостей у кукурудзяної каші багато, а от чи може її вживання завдати шкоди організму? Фахівці не рекомендують включати цей продукт в раціон тим, хто страждає від дистрофії. Справа в тому, що кукурудзяна каша сприяє спалюванню жиру і при недоліку ваги не дозволить набрати масу тіла.

Протипоказаний маїс пацієнтам, які страждають від виразкової хвороби шлунка і кишечника, порушень згортання крові, тромбофлебіту. Не варто захоплюватися цим блюдом при схильності до діареї, оскільки каша виявляє легку послаблюючу дію. Всім іншим можна споживати кукурудзяну кашу без побоювань. Особливо корисно включати в меню тим, хто бажає скинути зайві кілограми.

Користь і шкода кукурудзяної каші для схуднення

кукурузная каша

При підтримці дієти обов'язково слід враховувати енергетичну цінність того або іншого продукту. Кукурудзяна каша — корисне і низькокалорійна страва, що дозволяє позбавитися від зайвої ваги. При цьому калорійність крупи і готової каші істотно відрізняється.

Якщо у сухому вигляді енергетична цінність крупи з кукурудзяного зерна становить близько 320 ккал, то після варіння калорійність кукурудзяної каші на 100 гр зменшується в кілька разів. Пояснюється це тим, що в процесі приготування крупа вбирає в себе рідину, збільшує масу і на той же об'єм готового продукту (100г) доводиться набагато менше калорій.

В результаті калорійність кукурудзяної каші на воді складає всього 78 ккал. При цьому страва має приємний і насичений смак, його вживають як гарнір до м'ясних і рибних страв або їдять на сніданок, додаючи трохи олії, цукру або варення.

Калорійність кукурудзяної каші на молоці збільшується до 86 ккал. Якщо до неї додатково додати цукор, масло, фрукти, ягоди або мед, то готове блюдо буде занадто калорійним і його вживання не дозволить домогтися зниження ваги. Навпаки, надмірне захоплення солодкої кашею з різними наповнювачами стане причиною появи зайвих кілограмів.

Дієтологи рекомендують вживати кукурудзяну кашу, зварену на воді на сніданок, вона забезпечить відчуття ситості і подарує заряд бадьорості та енергії. Чудові властивості цього продукту допоможуть видалити з організму баластні речовини, прискорює обмінні процеси і допоможуть спалити жирові відкладення.

Існує особлива монодієта, яка заснована на вживанні цього продукту, протягом 4 — х днів. Кашу треба готувати на воді, без солі, цукру і масла. Страву їсти протягом дня невеликими порціями, рясно запиваючи рідиною.

Кажуть, що така дієта дозволяє розлучитися з 4 кілограмами, тобто за день йде за 1 кг живої ваги. Втім, захоплюватися подібними дієтами не варто, краще всього узгодити програму схуднення з грамотним дієтологом, щоб не зашкодити власному здоров'ю.

Користь і шкода кукурудзяної каші швидкого приготування

Каші швидкого приготування хороші тим, що їх не потрібно готувати: заварив окропом і через кілька хвилин страва готова. Питання в тому, наскільки корисним буде такий продукт і скільки цінних вітамінів і мікроелементів залишиться в ньому після промислової обробки?

На полицях супермаркетів сьогодні величезний вибір каш, що не потребують варіння, але і вони теж бувають різними. Є продукт моментального приготування, який потрібно просто заварювати окропом, а їсти каші швидкого розварювання, приготування яких забирає набагато менше часу, ніж при варінні звичайної крупи.

Ось до цієї групи відноситься кукурудзяна каша швидкого приготування. В упаковці зазвичай знаходиться 4 — 6 пакетиків з крупою, які потрібно просто опустити в киплячу, подсоленую воду і варити протягом зазначеного часу. Це дуже зручно, не потрібно постійно стояти біля плити, помішуючи кашу і стежачи за тим, щоб вона не пригоріла.

На виході виходить дуже смачний і ситний продукт, який сподобається і дорослим і дітям. Так і вміст корисних речовин при такому способі приготування не зменшується, і всі лікувальні властивості каші зберігаються.

Шкода від кукурудзяної каші швидкого приготування може бути тільки при надмірному вживанні цього смачного продукту або при загостренні гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

Як зварити кукурудзяну кашу?

как сварить кукурузную кашу

Щоб приготувати смачну кашу, потрібно правильно вибрати крупу. В залежності від форми крупинок вона може бути дрібної, середньої або великої. Крупу дрібного помелу рекомендують для приготування дитячих каш. Шліфоване зерно кукурудзи — це подрібнені ядра, які в залежності від розміру ділять на 5 номерів. Чим дрібніше крупинки, тим більш ніжною і однорідної вийде каша.

При виборі крупи звертайте увагу на її колір. Вважається, що якісна кукурудзяна крупа повинна мати яскраво — жовтий відтінок і не містити сторонніх домішок, у неї не може бути затхлого запаху згірклого смаку.

Кукурудзяна крупа трохи примхлива при приготуванні. Щоб блюдо вийшло смачним і корисним потрібно знати деякі нюанси і використовувати їх в процесі готування. Так кукурудзяне зерно при варінні збільшується в обсязі майже в 4 рази, тому потрібно точно дотримуватися пропорції крупи і рідини і під час приготування постійно помішувати кашу, щоб вона не пригоріла і не збилася в грудочки.

Кукурудзяна каша на молоці — користь і шкода

Найсмачнішу кукурудзяну кашу на сніданок краще готувати на молоці. Так вона вийде ніжніше і смак у неї буде більш насиченим. Для її приготування на 1 склянку крупи потрібно взяти 4 склянки молока.

Така пропорція ідеальна для отримання в'язкої консистенції готового страви. Якщо ви любите більш рідку текстуру каші, беріть на 1 склянку молока більше. Кукурудзяну кашу можна готувати різними способами. Зупинимося докладніше на найбільш поширених з них:

Класичний спосіб приготування кукурудзяної каші

кукурузная крупа

Щоб каша не пригоріла в процесі приготування, використовуйте посуд з антипригарним покриттям, або візьміть каструлю з товстим дном. Кукурудзяну купу не забудьте попередньо ретельно промити в декількох водах. Спочатку в посуд заливають половину об'єм рідини (2 склянки) молока і ставлять її на плиту. Молоко доводять до кипіння, вогонь зменшують, додають щіпку солі і цукру за смаком і тонкою цівкою всипають крупу, при постійному помішуванні. Це допоможе уникнути утворення неапетитних грудок.

У результаті повинна вийде густа однорідна маса. Після цього її розбавляють, вливаючи решту молока, закривають каструлю кришкою і упарюють кашу на слабкому вогні від 30 до 40 хвилин. Все це час круп'яну масу потрібно періодично помішувати.

Готову кашу знімають з плити, додають масло, загортають в ковдру або плед і залишають ще на 10 — 15 хвилин під кришкою , щоб вона настоялася. Після цього можна запрошувати своїх домочадців до столу. Смачна, ситна і ніжна каша всім припаде до смаку. За бажанням можна додати варення, ягоди, шматочки фруктів або мед.

Швидкий спосіб

Ще один варіант приготування каші трохи відрізняється від попереднього. Він трохи простіше і таким способом можна готувати страву на молоці або на воді. Пропорції ті ж самі, тобто на 1 склянку крупи беремо 4 або 5стаканов рідини.

Тільки в цьому випадку в каструлю відразу виливаємо всю норму молока або води, нагріваємо, але не доводимо до кипіння. Як тільки рідина стала гарячою, додаємо сіль, цукор, додаємо тонкою цівкою крупу і, постійно помішуючи, доводимо масу до кипіння. Після цього вогонь зменшуємо до мінімуму, закриваємо каструлю кришкою і варимо до готовності, не забуваючи періодично помішувати.

Кукурудзяна каша в мультиварці

кукурузная каша в мультиваркеНайпростіший варіант приготування передбачає використання мультиварки. Цей прилад користується особливою популярністю у сучасних домогосподарок. Дійсно, що може бути простіше, засипав потрібні продукти, натиснув на кнопочку і через певний час отримав готову страву. І не треба стояти біля плити і безперервно заважати кашу, стежачи за тим, щоб вона не пригоріла.

Отже, щоб приготувати кукурудзяну кашу в мультиварці, крупу потрібно ретельно промити, засипати в чашу приладу, залити холодною водою в стандартній пропорції і виставити в меню режим «Крупа». Прилад автоматично запускає програму готування каші тривалістю 25 хвилин.

Але для кукурудзяної крупи цього часу буває недостатньо і каша може вийти розсипчастою, але жорсткою. Якщо ви хочете домогтися більш ніжною і м'якою консистенцією, доварите страву ще протягом 10 хвилин, вибравши в меню режим «Мультиповар».

У висновку хочеться сказати, що шкода від молочної каші з кукурудзи може бути тільки в тому, що важко зупинитися і не попросити добавки, настільки вона смачна. Т

їм, хто піклується про свою фігуру не варто захоплюватися солодкої кашею на молоці з різноманітними смаковими добавками (медом, варенням), інакше самі не помітите, як наберете зайву вагу. Ще одне обмеження стосується діабетиків, їм солодка каша на молоці протипоказана. Але якщо зварити її на воді і замість цукру підсолодити фруктозою, то така страва нарікань не викликає.