Користь і шкода пшоняної каші для здоров’я

Пшенная каша

Коли мова заходить про простих і доступних продуктах, пшоняна крупа заслуговує окремої уваги. Користь і шкода пшоняної каші для організму — популярна тема у прихильників здорового способу життя.

Народна мудрість, перевірена століттями, говорить: «Ти – те, що ти їси». Дійсно, вплив раціону харчування на здоров'я не варто недооцінювати. Правильна їжа може запобігти багатьом хворобам і допомогти в лікуванні вже наявних недуг, а неправильна – сильно нашкодити здоров'ю. Давайте з'ясуємо, чому пшоняну кашу рекомендують включати до складу багатьох лікувальних дієт, чим корисний цей продукт і як його правильно вживати, щоб отримати максимальну користь?

Що міститься в пшоняної каші, в чому користь елементів?

Что содержится в пшенной каше

У пшоні міститься безліч корисних речовин. В першу чергу це рослинні вуглеводи. Клітковина не перетравлюється і не засвоюється організмом людини, але створює додатковий об'єм, чим покращує роботу кишечника і викликає відчуття ситості при меншому енергетичної цінності їжі.

Пшоно є джерелом «повільних» вуглеводів, вони на відміну від сахарози або фруктози, перетравлюються і надходять у кров в невеликих кількостях протягом тривалого часу. Складні (повільні) вуглеводи дозволяють досить довго підтримувати постійний рівень глюкози в крові, а з ним і відчуття ситості.

Склад пшоняної крупи:

  1. білки;
  2. жири;
  3. вуглеводи;
  4. клітковина;
  5. амінокислоти;
  6. флавоноїд проантоцианидина;
  7. кверцетин;
  8. комплекс вітамінів (В1,В2,В5,В6,В90,Е,К,РР).

Особливу користь для організму представляє проантоцианидина – це флавоноїд з потужним антиоксидантним дією, він перешкоджає процесам старіння, прискорює обмін речовин, благотворно впливає на серце і судини. Вітаміни групи В беруть участь у метаболічних процесах нервової тканини, покращують роботу системи кровотворення, регулюють жировий і вуглеводний обмін, а також беруть участь у мінеральному обміні в кістковій тканині.

У пшоні містяться такі мікроелементи:

  • залізо — необхідний для синтезу гемоглобіну і багатьох ферментів;
  • калій і магній — регулюють роботу серця і нервової системи;
  • фтор — корисний для зубів;
  • натрій — є основою водно-іонного обміну в організмі.

Крім того, в крупі присутня мідь, марганець, кремній та інші корисні речовини.

Корисні властивості пшоняної каші

польза пшенной каши

Пшоняна каша відрізняється великим набором корисних властивостей:

  • нормалізує роботу травного тракту;
  • позбавляє від закрепів;
  • спалює жирові відкладення;
  • зміцнює серцевий м'яз і судини;
  • сприяє виведенню токсинів і продуктів розпаду з організму;
  • прискорює метаболічні процеси;
  • за рахунок антиоксидантних властивостей перешкоджає старінню організму;
  • за рахунок вмісту корисних речовин і вітамінів, покращує стан шкіри, волосся, нігтів;
  • дарує організму енергію, стимулює роботу головного мозку;
  • сприятливо впливає на стан нервової і ендокринної системи;
  • нормалізує процеси кровотворення;
  • сприяє зміцненню захисних сил організму.

За рахунок свого складу, пшоняна каша надає досить різнобічну дію на організм. Вона є постачальником цінних поживних речовин і мікроелементів, а також незамінним помічником для тих, хто бажає схуднути і скинути зайву вагу.

Високий вміст клітковини, яка є баластними речовиною для травної системи, дозволяє стимулювати моторику кишечника. Клітковина є природним кишковим сорбентом, що допомагає виводити шкідливі речовини і токсини з організму.

Вживання пшоняної каші запобігає запори і гнильні процеси, допомагає впоратися з діареєю, газоутворенням, бурчанням в животі, змушує працювати кишечник за рахунок посилення його перистальтики. Здатність пшоняної каші очищати організм в медицині використовують при лікуванні пацієнтів, які зазнали впливу радіації. Для них страви з пшона готують в обов'язковому порядку.

Саме клітковина і повільні вуглеводи дозволяють тривало підтримувати відчуття ситості при вживанні невеликого обсягу каші навіть при активному способі життя або напруженої розумової роботи.

При високих фізичних навантаженнях цей продукт теж не виявиться зайвим – каша допомагає підтримувати працездатність протягом декількох годин, при цьому, не даючи побічних ефектів у вигляді набору зайвої ваги або надмірного навантаження на підшлункову залозу.

Чим допомагають вітаміни в каші?

Чем помогают витамины в каше?

Комплекс вітамінів і мікроелементів, що міститься в пшоні, надає позитивного впливу на серцево – судинну і нервову системи. Каша корисна при гіпертонічній хворобі, стенокардії, аритміях, після інфарктів та інсультів. Вважається, що люди, що регулярно вживають в їжу пшоняну крупу, стають більш врівноваженими і спокійними. Пшоняна каша допомагає підтримувати працездатність тим, хто зайнятий розумовою працею. Такий ефект досягається за рахунок того, що в пшоні багато вітамінів групи В.

Користь пшоняної каші яскраво проявляються у людей, які страждають захворюваннями кісток і суглобів. Цей продукт покращує надходження кальцію та фосфору в кісткову тканину, предотвращет розвиток остеопорозу. Вживання пшона корисно при переломах, розтягненнях і вивихах для більш швидкого загоєння кісток. Звичайно, пшоняна каша не є чудодійним засобом і не замінює лікування, але дозволяє зробити його більш ефективним.

Вітаміни і мікроелементи, що містяться в крупі, допомагають підтримувати здоров'я шкіри, волосся і нігтів. Крім того, каша з пшона корисна у відновлювальному періоді після важких захворювань, оскільки за рахунок абсорбуючих властивостей знижує вираженість побічних ефектів від деяких лікарських препаратів.

Коли не можна їсти пшоняну кашу?

когда нельзя есть пшенную кашу

Незважаючи на безліч корисних властивостей, пшоняна каша може виявитися не зовсім корисною при певних патологіях. Як і для будь-якого продукту, для пшона є певні обмеження, коли вживати його в їжу не варто.

Наприклад, тим, хто страждає від цукрового діабету, можна вживати тільки пшоняну кашу на воді – користь крупи і шкоду зайвого цукру для них украй важливі. У пшоняної крупи містяться повільні вуглеводи, які не викликають різкого підвищення глюкози в крові, тому не можуть спровокувати погіршення стану.

Але в молоці багато простих цукрів – лактози і сахарози, які швидко засвоюються, і різко підвищують рівень цукру. Тому каша, зварена на молоці, не принесе діабетикові користі. Крім того, при цукровому діабеті в кашу, зварену на воді, не варто додавати мед або цукор для поліпшення смаку.

При ендокринних захворюваннях слід врахувати ще одну властивість продукту. Пшоняна крупа заважає всмоктуванню йоду, який необхідний для роботи щитовидної залози. Здоровим людям слід чергувати пшоняну кашу з продуктами, що містять йод, та не вживати їх одночасно.

При деяких видах гіпертиреозу (не всіх!) пшоняна каша рекомендується як лікувальний продукт, що допомагає знизити функціонування щитовидної залози до норми. При гіпотиреозі, навпаки, пшоняна каша категорично протипоказана. У будь-якому випадку, при ендокринних захворюваннях свій раціон необхідно узгоджувати з лікарем.

Не слід зловживати пшоняною кашею при хворобах нирок, особливо сечокам'яної хвороби, а також кальцинозе, подагрі, гастриті і виразковій хворобі шлунка, спричинених підвищеною кислотністю шлункового соку. Вони можуть погіршити перебіг хвороби. Найчастіше мова не йде про повне виключення цього продукту, але вживати його частіше разу в тиждень не стоїть.

Пшоняна каша і красива фігура

Красивая фигура и пшенная каша

Для тих, хто веде спортивний спосіб життя або намагається знизити вагу, необхідно враховувати не тільки користь і шкоду пшоняної каші для здоров'я, але і її вплив на процеси зниження або набору маси. Це вплив, безумовно, сподобається тим, хто піклується про фігуру.

Користь і шкода пшоняної каші для схуднення залежать від кількості вживаної крупи. Вона може стати гарним сніданком, не робить зайвого навантаження на підшлункову залозу, але замінювати нею кожний прийом їжі, безумовно, не слід.

Як вже було сказано, пшоняна крупа містить багато клітковини і повільних вуглеводів, які створюють і тривало підтримують відчуття ситості, маючи при цьому досить низьку енергетичну цінність. Таким чином, вживання пшоняної каші, особливо на воді, дозволяє уникнути переїдання. Стоїть на сніданок з'їсти невелику тарілочку пшоняної каші, що надовго забезпечити відчуття ситості і не допустити зривів при дотриманні дієти.

Як схуднути з пшоняною кашею?

Бажаючим схуднути, дієтологи радять вживати пшоняну кашу протягом тижня, у ранковий час або перед сном. При цьому кашу на молоці краще готувати на сніданок, а під час вечері корисніше буде каша, зварена на воді. Справа в тому, що молоко для шлунка досить важкий продукт, тому його краще вживати в першій половині дня.

Пшонка корисна спортсменам, які набирають м'язову масу. Калорійність пшоняної каші на молоці – 103 ккал/100г. Саме по собі це не багато, але якщо з'їсти пшоняну кашу за півгодини до тренування, вона не створить відчуття тяжкості в животі, але додасть енергії і дозволить займатися в повну силу, не відчуваючи почуття голоду. А вже після тренування спортсмен може з'їсти ситний обід або вечеря з м'ясом.

Тим, хто зайнятий розумовою працею або може займатися спортом з — за хронічних хвороб, пшоняна каша буде корисна на сніданок. Це блюдо не створює великого навантаження на печінку і підшлункову залозу, дозволяє легко «розбудити» кишечник з ранку, дає тривале відчуття ситості, є джерелом корисних мікроелементів. При цьому каша має низьку енергетичну цінність, що дає змогу уникнути набору зайвої ваги.

Калорійність пшоняної каші на воді всього близько 90 ккал/100г, тому її можна без побоювань за фігуру вживати в будь-якому віці, а також під час вагітності і годування грудьми, коли ймовірність набрати вагу більше, ніж в будь який інший час.

Рецепт найсмачнішої пшоняної каші

самая вкусная пшенная каша

Пшоняна каша вважається дуже корисним продуктом, але далеко не всім подобається її смак. Тим не менш, професійні кулінари і хороші господині стверджують, що неприємний присмак у готового страви з'являється при неправильному приготуванні, а каша, зварена за всіма правилами, виходить не тільки корисною, але й дуже смачною. У чому ж секрет цієї пшоняної каші?

Смак каші залежить від вибору крупи в магазині. Якісне пшоно, з якого вийде відмінна каша, має яскравий золотистий колір. Слід звернути увагу не тільки на відтінок крупи, але і на сторонні включення.

Якщо у пшоні багато сторонніх домішок, значить і якість продукту неважливе. На жаль, пшоно зберігається погано, крупа легко вбирає вологу, сторонні запахи, приваблює комах. Тому краще всього купувати невеликі пачки крупи, яких вистачить на 1 -2 рази.

Перед приготуванням обов'язково промийте крупу. В ідеалі потрібно промивати пшоно в 6 водах, а на 7 разів слід гарненько обдати крупу гарячою водою. Для цього бажано використовувати сито – отвори у друшляку занадто великі. Справа в тому, що жири, які містяться в пшоні, легко окислюються, що і надає йому неприємний присмак.

Якщо заздалегідь промити крупу, то продукти цього окислення змиються проточною водою і не потраплять в каструлю з майбутньою кашею. Такого ж ефекту можна домогтися, якщо на стадії напівготовності злити воду з каструлі і замінити її розігрітим молоком або кип'яченою водою.

Крім того, існує кілька рецептів, як приготувати пшоняну кашу так, щоб вона була особливо смачною. Наприклад, перед варінням можна крупу обсмажити на соняшниковій олії зі спеціями – це додасть особливий смак і прискорить приготування їжі. У готову кашу можна додати мед, щоб вона була більш солодкою. Зараз дуже популярний рецепт пшоняної каші з гарбузом. Користь і шкода такої страви залежать в першу чергу від правильності його приготування.

Важливе значення має співвідношення крупи й рідини. Якщо ви хочете зварити в'язку кашу — потрібно на 1 склянку крупи взяти 3 склянки води або молока, ну а якщо більше любите розсипчасту, то на таку ж кількість пшона досить 2,5 склянки рідини.

Пшоняна каша з гарбузом

с тыквой пшенная каша

Це дуже смачне і ніжне страви — ідеальний варіант сніданку для дітей і дорослих. Для її приготування 500 г гарбуза очищають, нарізають кубиками, заливають водою і варять на слабкому вогні 15 хвилин до м'якості. Потім воду зливають. Пшоно промивають у декількох водах, обдають окропом, щоб усунути гіркоту і додають до гарбузі.

Однієї склянки крупи буде цілком достатньо. Після цього крупу і гарбуз трохи підсолюють, кладуть цукор за смаком і заливають трьома склянками молока. Каструлю закривають кришкою і варять кашу 30-40 хвилин. На завершальному етапі кладуть вершкове масло. За бажанням можна додати промитий і замочений родзинки або курагу, тушкувати під кришкою ще кілька хвилин. Каша готова! Каструлю прибирають з плити, дають пшоняної каші настоятися 10-15 хвилин і подають дуже смачне блюдо до столу.

Пшоняну кашу можна готувати як на воді, так і на молоці. У другому випадку вона стане більш калорійною, але і більш смачною. Зварена на воді, пшоняна каша може стати хорошим доповненням до інших страв.