Продукти без глютену — список, характеристика, рекомендації при виборі

Продукты без глютена – список, характеристика, рекомендации при выборе

Глютен являє собою рослинний білок, який здебільшого міститься в зернових культурах. Дана речовина може викликати у людини непереносимість, внаслідок чого виникають розлади шлунку і погіршення самопочуття. Білок рослинного походження пошкоджує ворсинки кишечника, в результаті чого погіршується всмоктування поживних речовин. Глютен може бути небезпечний, як для пацієнтів, які страждають аутизмом, так і для абсолютно здорових людей. Викорінити речовина з раціону досить складно, так як 80% продуктів, які людина споживає щодня, містять глютен. Розглянемо перелік безпечних страв, а так само список тих продуктів, від яких рекомендується відмовитися.

Домашній тест на непереносимість глютену

Домашний тест на непереносимость глютенаБезглютенові продукти є об'єктом спору дієтологів вже кілька років. Справа в тому, що шкода рослинного білка вже давно доведений, однак при відмові від продуктів, що містять глютен, організм позбавляється потужного джерела вітамінів групи В, кальцію, цинку, заліза.

Лікарі рекомендують повністю відмовитися від класичного раціону тільки в тому випадку, якщо у Вас виявлена хвороба целіакія. Якщо у Вас спостерігається непереносимість рослинного білка, то необхідно скоротити кількість споживаних продуктів з глютеном.

Симптоми непереносимості:

  • Симптомы непереносимостипостійне почуття занепокоєння;
  • остеопенія;
  • шкірний висип;
  • оніміння кінцівок;
  • здуття живота;
  • кольки;
  • підвищене газоутворення;
  • анемія;
  • хронічна діарея;
  • стоматит;
  • дискомфорт в суглобах;
  • захворювання печінки.

Якщо Ви виявили кілька симптомів з переліку, то слід звернутися до ендокринолога. Прояви непереносимості можуть свідчити про наявність алергії, аутизму, порушення білкового обміну. Для підтвердження діагнозу необхідно провести аналіз ДНК та тести на чутливість до глютену.

Альтернативою є домашнє спостереження за реакцією організму на рослинний білок. Алгоритм дій:

  1. заведіть зошит для запису спостережень;
  2. розділіть час експерименту на рівні проміжки за два тижні. У перший період Ви відмовляєтеся від продуктів з глютеном і фіксуєте своє самопочуття. На другому етапі Ви вносите страви з клейковиною в щоденне меню і записуєте результати;
  3. якщо під час другої сесії експерименту проблеми з шлунком знову повернулися, то найімовірніше у Вас є непереносимість.

Безглютенові продукти – велика рідкість на сьогодні

Рослинний білок в промисловості

Безглютеновые продуктыБезглютенові продукти – велика рідкість на сьогодні. Клейковина відрізняється рядом позитивних властивостей для масового виробництва. Вона присутня не тільки в зернових культурах, зустріти її можна в левовій частці продуктів щоденного споживання. Особливо часто рослинний білок застосовується у виробництві напівфабрикатів: ковбаси, фарш, пельмені та інше.

Справа в тому, що глютен практично не розчинний у воді. Завдяки чому він істотно підвищує щільність продукції, роблячи її більш пружною і апетитною. Білок у сухому вигляді не менш популярний. Він часто входить у складі різних панировок і глазировок. Його використання дозволяє збільшити властивості прилипання і прикрашає зовнішній вигляд виробу.

Так само глютен створює навколо продукту своєрідну плівку, яка утримує рідину. Таким чином, ми отримуємо хрустку скоринку при соковитої м'якоті всередині. Глютен зустрічається практично у всіх готових сніданках. Знайти його можна навіть в числі компонентів сухофруктів і горіхів.

глютен придает продуктам улучшенный вкус100% усіх ковбасних виробів містять клейковину. З її допомогою добре з'єднуються обрізки м'яса. Концентрація речовини у фарші варіюється в межах 4-9%. Крім естетичного вигляду, глютен додає продуктам покращений смак.

Як правило, клейковина є незамінним елементом виробництва сирних продуктів. Завдяки чому вони набувають в'язкість і пружність. Використовується білок і при приготуванні замінників ікри та м'яса краба.

Зустрічається глютен і навіть у самих непередбачених місцях. Приміром, у жувальній гумці і косметичної продукції.

Продукти з максимальною концентрацією глютену:

  1. Продукты с максимальной концентрацией глютенапшениця – до 80%:
  2. ячмінь – до 25%;
  3. жито – до 17%;
  4. овес – до 22%;
  5. хлібобулочна продукція – до 78%;
  6. макарони – до 14%;
  7. вівсяна крупа – до 11%;
  8. бісквіти – до 42%;
  9. пряники – до 11%;
  10. печиво різних сортів – до 23%;
  11. шоколад і цукерки – до 4%;
  12. сухарики – до 16%;
  13. морозиво – до 18%;
  14. йогурти і сирні вироби – до 3%;
  15. майонез і соуси – до 3%;
  16. ковбасні вироби – до 9%.

Безглютенова борошно

Велика кількість рослинного білка міститься в борошні. Якість і категорія товару безпосередньо залежить від концентрації клейковини. Перший сорт передбачає склад з 30-40% глютену. Другий сорт характеризується вмістом близько 17-20% білка. Однак існують і безпечні аналоги, що дозволяють створювати смачну випічку, не поступається за смаковими якостями класичним виробів.

Безглютенова борошно:Безглютеновая мука

  • рисова – найчастіше використовується в східній кухні, в її складі містяться важливі елементи, біотин і кремній;
  • гречана – є найбільш популярною у питаннях дієтичного харчування, володіє відмінними смаковими якостями і прекрасною засвоюваністю. Містить мінімум калорій при високої концентрації клітковини. Є вибором №1 в збалансованому харчуванні;
  • кукурудзяна – містяться висівки, додають блюдам приємний горіховий присмак. Безглютенова борошно відома високим вмістом вітамінів, каротину і клітковини. Її використання допомагає уникнути дефіциту корисних речовин при дієті.

Безглютенова борошно не відрізняється за властивостями від «шкідливого аналога». З неї виходить тісто різних сортів, включаючи дріжджове, листкове, пісне. При цьому даний продукт відрізняється мінімальним вмістом калорій, що не тільки сприяє усуненню симптомів непереносимості, але і корекції фігури.

Як знайти продукти без глютену? Визначаємо «зону небезпеки»

Как найти продукты без глютена? Продукти без глютену – довічна дієта для людей з аутизмом та непереносимістю рослинного білка. Тому вкрай важливо знати, який асортимент дозволений в раціоні, а який стане причиною неприємних симптомів. У деяких продуктах наявність глютену у складі не вказується взагалі, тому їх необхідно знати напам'ять:

  • злаки;
  • випічка;
  • висівки;
  • макарони;
  • каші;
  • панірувальні вироби;
  • напівфабрикати;
  • солодощі;
  • сухі сніданки;
  • морозиво;
  • соуси і майонез;
  • крабові палички;
  • супи швидкого приготування;
  • чіпси;
  • спеції;
  • сир;
  • томатна паста і консерви;
  • харчовий крохмаль – виробляється на основі пшениці;
  • оцет – методом виробництва є дистиляція злаків;
  • барвники;
  • сиропи – містять солод з ячменю;
  • кава з добавками.

супы быстрого приготовленияБагато популярні бренди використовують глютен у своєму виробництві. Яскравим прикладом є бренд Данон. Підвищена концентрація клейковини знаходиться практично у всіх йогуртах Активія, сирних десертах Даніссімо та йогуртах Растишка.

Провалив тест на глютен і виробник популярних хлібців Ель-Про. Глютен у великих кількостях знаходиться в морозиві марок Сервіс-Холод, Ласка, Рудь. Рекордсменом за вмістом клейковини серед напоїв є Нескафе. Боятися слід і продукції Якобс у випадку з розчинною кавою.

Прихована загроза

Продукти без глютену передбачають повну відсутність шкідливого білка в складі. Деякі товари мають незначну частину клейковини, яка може навіть міститися в додатковому інгредієнті. Більшість заморожених продуктів насичені глютеном, який дозволяє зберігати привабливий вигляд продукції, аромат, форму і смак.

Глютен в замороженных продуктах

Побоюватися так само слід всіх продуктів, що пройшли промислову обробку. Справжнім джерелом білка є аналоги морепродуктів. Навіть вибір правильної борошна та інгредієнтів для дієтичної випічки може бути зіпсований нешкідливими, здавалося б, посипками і прикрасами.

Корисні соки так само знаходяться в зоні ризику. Дозволяється закуповувати тільки свіжовичавлені. Не варто додавати в страви меленые спеції і загусники. Кава і какао так само таять в собі загрозу. Деякі лікарські засоби можуть містити клейковину.

Вміст білка присутня і в багатьох напоях. Особливо це стосується алкоголю: горілка, пиво, віскі, бурбон, джин. Практично у всіх газованих водах знаходиться підвищена концентрація клейковини.

Зверніть увагу, що не всі продукти позначають речовина у своєму складі, багато маскують глютен під виглядом харчових добавок. Особливо часто білок виступає під назвою Е 150, Е637, Е411, Е953. Виробники можуть називати білок модифікованим крохмалем.

Продукти без глютену – виробники

Продукты без глютена – производителиЯкщо Ви не бажаєте ретельно вивчати склад кожного продукту перед покупкою, то можна звернути увагу на спеціальні марки, які займаються спеціалізованим виробництвом «безпечних виробів». До їх числа відноситься «Dr. Shar», «Мак Майстер», «Провена», «Finax», «Балтійська Млин», «Glutano», «Farmo», «Moilas».

Вартість подібної продуктового кошика буде дещо вищою порівняно з класичними товарами. Однак при непереносимості ризикувати не можна. Доводиться або переплачувати, або готувати все самостійно вдома.

Крім даних марок існують і інші виробники, в тому числі і вітчизняні бренди. На спеціалізованій продукції повинна бути відповідна маркіровка — gluten free.

При виборі звичайних продуктів без використання глютену, слід взяти до уваги той факт, що навіть якщо клейковина не брала участь у процесі виробництва, вона може обробляти продукти на фінальному етапі їх приготування. Наприклад, цукерки (навіть смоктальні) часто перед упаковкою посипають борошном, щоб вони не прилипали до обгортці. Тому на виході ми все одно отримуємо отруєний для людей з непереносимістю продукт.

Що можна вживати при дієті?

Что можно употреблять при диетеНезважаючи на те, що список продуктів з клейковиною досить широкий, існує багато дозволених блюд, які не завдадуть шкоди здоров'ю. Безглютенові продукти:

  • фрукти, ягоди, овочі;
  • птиця та риба;
  • яйця;
  • молочна продукція;
  • бобові;
  • насіння, горіхи;
  • злаки у вигляді гречки, рису, мигдальної, рисового, кукурудзяного борошна;
  • кинва;
  • вівсяні пластівці без клейковини;
  • тапіока;
  • теффі.

Строгие ограничения и щадящий рацион

Суворі обмеження і щадний раціон

Виключити з раціону глютен рекомендується тільки тим людям, які страждають на хворобу целіакія. Якщо у Вас виявлена непереносимість білка, то деякі продукти можна залишити, а деякі доведеться виключити. Це залежить від ступеня концентрації клейковини та її впливу на організм. Продукти без глютену – заборонені, небезпечні й дозволені:

Харчові табу хлібне зерно, кускус, ячмінь, булгур, мюслі, випічка, страви з участю борошна, соуси, шоколад з добавками зі злаків, напої, які містять солод, газовані води
Небезпечні продукти супи і пюре швидкого приготування, чіпси, крему, молочні коктейлі, плавлені сирки, напівфабрикати, розпушувач, шоколад, карамель, морозиво, пудинг
Дозволені в невеликих дозах горіхи і сухофрукти, вершків будь-якої жирності, сичужний сир, эдамский сир, пармезан, вершкове масло, оцет, топлений жир, мармелад, лимонад, фруктові нектари, кола

Топ найкращих продуктів, які замінюють шкідливу клейковину

Топ лучших продуктов, заменяющих вредную клейковинуПродукти без глютену можуть бути дуже різноманітними і смачними. Про багатьох замінниках клейковини Ви навіть не чули, хоча дані інгредієнти так само продаються на прилавках магазину і не є рідкістю. Першим у списку замінників глютену є стародавні насіння. Вони цілком можуть скласти конкуренцію цариці пшениці за смаковими якостями і харчових цінностей.

Справа в тому, що звичні злаки вже далекі від тієї натуральної пшениці, якою харчувалися наші предки. Зараз зерно модифікується і вдосконалюється, завдяки чому його склад та хімічна формула змінюється.

Існує ряд культур, які не були схильні селекції, тому вони є безпечними для людей з непереносимістю. До їх числа відноситься просо, чіа, кіноа, тэфф, щириця.

Якщо використовувати дані культури в своєму раціоні, то про можливий дефіцит вітамінів можна забути. Зерна багаті клітковиною і вітамінами В, Е, З, містять магній і цинк.

КорнеплодыКоренеплоди так само повинні стати частиною Вашого раціону. Безглютенові продукти містять у собі ті ж речовини, що і злакові, але при цьому вони не подразнюють стінки шлунка. Вживання коренеплодів дозволить відновити водний баланс і нормальне засвоєння їжі.

Листові овочі є не тільки безпечною частиною раціону, але і справжнім джерелом вітамінів А і С. Вони зміцнюють імунітет і знімають запалення стінок кишечника.

Насіння соняшника, гарбуза, льону , збагачені магнієм, корисними жирами і безліччю вітамінів. Безглютенові продукти зміцнюють серцево-судинну систему, живлять організм клітковиною, прискорюють травлення. Так само насіння відомі, як природні ліки від алергії. В них міститься хлорофіл, який усуває ознаки подразнення і перешкоджає його повторному появі.

Фрукты и ягоды Фрукти і ягоди відмінно підходять для дотримання дієти і правильного харчування. Хрустка морквина або наливне яблуко стане відмінною альтернативою шкідливим снеків і сухариків. Найбільша кількість антиоксидантів, які необхідні при дотриманні дієти, міститься у наступних фрукти: груша, журавлина, яблука, ожина, вишня, персик, чорна слива, лохина.

Безглютенові продукти обов'язково повинні включати в раціон бобові. Вони містять величезну кількість білка, магнію, калію, вітамінів Ст. Їх вживання попередить розвиток авітамінозу при відмові від звичного меню з клейковиною. Однак кількість уживаних бобових повинно бути незначним, так як більшість їх видів є «важкими для шлунка» і довго засвоюються.

Заключний елементом списку корисних продуктів є буре, дикий і чорний рис. Його відносять до джерел поживних речовин, додатковою перевагою продукту є заспокійливий стінки шлунка ефект. Особливо корисним будуть дикі культури, вони засвоюються максимально швидко і легко, чудово насичує організм необхідними мікроелементами.

Формуємо продуктову корзину без глютену

Безглютенові продукти випускаються і неспеціалізованими марками. Проте в даному випадку безпечної може бути не вся продукція, а деякі її види. Розглянемо основні продукти, які успішно пройшли перевірку на вміст клейковини:

  • Формируем продуктовую корзину без глютенамасло – 33 корови, Тисяча озер;
  • соки – Річ, Моя родина, Добрий, Прогрес;
  • маргарин – Сонячні продукти;
  • кисломолочні продукти – продукція Агуша, сирний десерт Даніссімо, йогурти без добавок Активія, Слов'янський йогурт від компанії Лакт;
  • сметана – останкінська продукція;
  • сири – практично всі марки випускають продукт за Гостом, тому увагу слід звернути тільки на види сиру: голландська, плавлений сир, алтайський, російський, тофу, адигейський, бринза, пармезан;
  • сир – безглютенові продукти виробляються компаніями Данон, Вімм-Білль-Дан, Молочна справа, Лакт, Піскаревському;
  • молоко – безпечним для вживання є тільки козяче молоко компанії Чиста Лінія. Вживати при непереносимості клейковини можна і згущене молоко. Практично всі вітчизняні марки пропонують якісний продукт;
  • морозиво – солодкість без клейковини виробляють компанії Сваля, Айс-Філі, Метелиця;
  • Санта Бреморм'ясо, консервація, риба – незважаючи на поширене застосування глютену у виробництві напівфабрикатів, на ринку залишилися і «чисті» бренди, які пропонують продукти без клейковини або з мінімальним її змістом. До їх числа відносяться наступні: Санта Бремор, Хамі, Вегус, Кузбас, Піт-продукт, Рада, Російська картопля, Бондюель;
  • хлібобулочні вироби – ґрунтуються на рисової і кукурудзяної муки. Основними марками виступає Диетпродукт, Російський продукт, Роса, Грата, Доктор Корнер. В їх асортименті є не тільки хліб і випічка, але і різноманітні сніданки, кукурудзяні палички, печиво;
  • соуси – найбільш безпечними є соуси Кальве, Провансаль, можна використовувати кетчуп (зверніть увагу, щоб у його складі не було лякаючою літери «Е»), безглютенові продукти включають в себе гірчицю, хрін, соус ткемалі;
  • солодощі – вживати можна зефір, пташине молоко, вершкові цукерки, горіхи в шоколаді, ірис, халву, молочний шоколад без добавок, джем, мармелад. Популярними виробниками є Пекар, Савінов, Нестле, Шоколадна країна, Слов'янка, Алтай, Бабаєвський, Марс;
  • жувальна гумка – продукція компанії Wrigley.

Порада: зверніть увагу, що даний список є дійсним на поточний момент. Немає ніякої гарантії, що через кілька місяців у виробництво, здавалося б, безпечних продуктів не буде доданий згубний глютен. Рекомендується час від часу перевіряти список інгредієнтів для контролю якості.

Поради при дотриманні безглютенової дієти

Советы при соблюдении безглютеновой диетыДля того щоб уникнути спокус, рекомендується зберігати безглютенові продукти в окремій шафі. Відмовтеся від полиці у відділі з іншими продуктами, а виділіть ціла шафа, де будуть тільки дозволені інгредієнти. Таким чином, Ви розмежувати рамки дозволеного, а звична харчова кошик буде менше потрапляти на очі і спокушати.

Виділіть спеціальний посуд та кухонне приладдя. Справа в тому, що деякі продукти в процесі приготування можуть залишати сліди глютену. Якщо використовувати каструлі і сковорідки для приготування страв з клейковиною і без, тобто незначний ризик зараження навіть безпечних продуктів.

Не можна випікати випічку без глютену з іншими виробами в духовці одночасно. Всі заборонені продукти слід тримати якомога далі від власної досяжності. Це правило стосується тих людей, які живуть у сім'ях, де непереносимість присутній тільки у Вас. Якщо Ви живете один, то варто позбутися від усіх видів небезпечних продуктів.

Необхідно суворо дотримуватися інструкції по вибору продуктової корзини. Не слухайте порад знайомих, які стверджують, що один або кілька продуктів не дають алергічної реакції.

Якщо Ви вводите в раціон новий інгредієнт, то в цей день більше не допускаються нововведення. Це необхідно для перевірки реакції організму на новий компонент. Якщо використовувати відразу декілька продуктів, то відстежити індивідуальну реакцію буде складніше.

Рекомендоване меню без глютену

Понеділок:

  1. Рекомендуемое меню без глютенасніданок – рисова каша з фруктовим топінгом, чай;
  2. обід – курячий суп, яблука;
  3. перекус – сирна запіканка;
  4. вечеря – кукурудзяна каша, риба на пару, салат з моркви і огірка.

Вівторок:

  1. сніданок – гречана каша з молоком, хлібці, кава без добавок;
  2. обід – борщ з пісної курятиною, овочевий салат;
  3. перекус – мигдаль, чай з медом, груша;
  4. вечеря – рисова каша з фрикадельками, салат з капусти і яблука, зелений чай.

Середа:

  1. сніданок – рисова запіканка, хлібці зі згущеним молоком, персиковий нектар;
  2. обід – овочевий суп, тушковане м'ясо, редиска;
  3. перекус – фруктові кекси, насіння гарбуза;
  4. вечеря – пюре, оладки з індички, запечені овочі, кефір.

Четвер:

  1. рыба на грилесніданок – пшенична каша, відварна грудка, помідор, огірки, чай;
  2. обід – грибний суп, риба на грилі, яблуко;
  3. перекус – хлібці з сьомгою, курага;
  4. вечеря – запечена картопля, тушковані овочі, яловичина, склянка йогурту без добавок.

П'ятниця:

  1. сніданок – омлет з молоком і сиром, хлібці, сік;
  2. обід – сирний суп, курячі крильця, дикий рис, овочі без заправки;
  3. перекус – кефір, оладки;
  4. вечеря – сирна запіканка, фруктовий салат, заправлений тертим мигдалем, свіжовичавлений сік.

Субота:

  1. сніданок – мюслі без глютену, молоко, груша, кава;
  2. обід – відбивні, пюре, тушковані овочі;
  3. перекус – кефір, горіхи, фрукти;
  4. вечеря – тушкована риба, деруни, бобові в соусі.

Неділя:

  1. сніданок – яйця пашот, ковбаски з сьомги, хлібці, кава;
  2. обід – суп з фрикадельками овочевий салат, сік;
  3. перекус – фруктовий смузі, сир;
  4. вечеря – гречана каша з курячим філе, салат з квасолі і спаржі, трав'яний чай.

Відгуки

Олена, 26 років:

дотримуюся дієти при вагітності, щоб не так стрімко набирати вагу. Чоловік і батьки були проти, але лікар дозволив. Відчуваю себе легко і повітряно, незважаючи на те, що животик вже досяг значних розмірів! Плід розвивається нормально, всі обстеження хороші.

Олег, 32 роки:

продукти без глютену мені дуже подобаються. Незвично тільки перші пару тижнів, а потім починаєш відчувати смак натуральної їжі. Від цієї синтетики і пестицидів відвикаєш геть. Всі проблеми з травленням в минулому.

Катерина, 19 років:

мені у спадок дісталася хвороба целіакія. Думала, що не зможу перейти на рекомендований раціон, але все виявилося не так страшно. Більша частина продуктів без клейковини володіє приємним смаком і апетитним запахом. Якщо додати боби і овочі кожен день, то навіть вітамінні комплекси не знадобляться. Від такого меню поліпшується стан шкіри.