Риб’ячий жир

рыбий жир

Про користь риб'ячого жиру ми знаємо з дитинства. Та нерідко спогади, пов'язані з ним, не зовсім приємні, оскільки практично у всіх дітей смак і запах цього продукту викликав огиду. Тим не менш, фахівці впевнені, що харчова добавка необхідне дитячому організму для повноцінного розвитку та формування кісток і часто рекомендують риб'ячий жир. Користь і шкоду цього продукту досі є предметом постійних дискусій у медичному співтоваристві, в ході яких з'ясовують, чи настільки це цінне джерело вітамінів, щоб вважати його вживання обов'язковим?

В цьому спорі думки фахівців розділилися. Одні вважають риб'ячий жир, мало не панацеєю від всіх хвороб, інші сумніваються в доцільності його використання, а треті — відносять його до категорії небезпечних для організму харчових добавок. Так хто ж з них ближче до істини? Давайте з'ясуємо, у чому користь цього специфічного продукту, що входить до його складу, коли його слід приймати, а в якихось випадках від використання риб'ячого жиру краще відмовитися.

Що таке риб'ячий жир — у чому його користь?

Что такое рыбий жир - в чем его польза

Риб'ячий жир – це харчова добавка тваринного походження з гіполіпідемічною дією. Продукт виглядає як жовте, в'язке масло, що володіє специфічним рибним запахом і смаком. В медицині застосовується з метою заповнення дефіциту вітамінів А і Д в організмі.

Риб'ячий жир — продукт, який міститься в печінці морських риб, найчастіше тих, які мешкають в холодних північних водах. Його отримують з печінки скумбрії, тріски, оселедця і інших жирних риб шляхом нагрівання водяною парою. Жир при цьому виплавляється поступово, у кілька етапів, разом з цим змінюються його характеристики і можлива область застосування.

В першу чергу відокремлюється найбільш легка фракція, звана білим риб'ячим жиром. Білий жир містить велику кількість вітамінів, використовується в медицині і косметології. Він має характерний рибний смак і запах, є цінним джерелом вітамінів і жирних кислот для організму і має пом'якшувальну дію на шкіру і волосся.

Жовтий жир – наступна фракція. Він теж застосовується в медицині, але тільки після додаткового очищення, оскільки разом з корисними речовинами в ньому містяться шкідливі продукти розпаду тканин, що утворюються при нагріванні. Частіше використовується для зовнішнього застосування.

Бурий жир – найбільш важка фракція риб'ячого жиру. Для медичного використання непридатна, застосовується у шкіряній промисловості. Володіє різким характерним запахом, вживання всередину викликає отруєння.

Призначення білого риб'ячого жиру в профілактичних цілях було поширеною практикою в педіатрії в недавньому минулому, зараз його замінюють вітамінні комплекси. У косметології риб'ячий жир застосовується як основа для різних масок для обличчя та волосся, у складі зволожуючих і живильних кремів.

Лікарські форми

рыбий жир в капсулах
риб'ячий жир в капсулах

У медичних цілях продукт випускається у двох лікарських формах:

  • рідкий риб'ячий жир;
  • риб'ячий жир в капсулах.

Кожна з них має свої переваги і недоліки, які залежать від способу застосування препарату. Перед тим, як приймати риб'ячий жир, необхідно визначитися, яка з лікарських форм найбільш підходить в даному випадку. Багато хто не переносять характерного рибного запаху і смаку і тому воліють ковтати желатинові капсули, які позбавлені недоліків рідкого продукту.

Рідкий риб'ячий жир випускається у флаконах, його можна застосовувати як всередину, так і зовнішньо. Він ефективний для пом'якшення шкіри, загоєння ран, опіків, порізів, саден. Також використовується в приготуванні домашніх масок для шкіри обличчя, волосся, додається в хну та інші фарбувальні засоби, що виготовляються вдома. При прийомі всередину багато відзначають неприємний рибний смак, до того ж у такій формі продукт не дуже зручний у дозуванні.

Капсули з риб'ячим жиром позбавлені цих недоліків – їх смак нейтральний і не викликає відторгнення. Їх потрібно приймати щодня вранці, запиваючи водою. Капсули риб'ячого жиру є цінним джерелом корисних для організму речовин, таких як поліненасичені жирні кислоти, вітаміни А і Д.

Рідкий риб'ячий жир у флаконах є більш універсальним в плані його застосування, але ця перевага не завжди суттєво. Навпаки, відсутність неприємного смаку у капсул також може бути несуттєвим для тих, хто збирається використовувати риб'ячий жир виключно зовнішньо.

Все про корисні і шкідливі властивості риб'ячого жиру

полезных и вредных свойствах рыбьего жира

У недавньому минулому риб'ячий жир застосовувався в педіатрії для профілактики рахіту, і його вживання вважалося обов'язковим для дітей раннього віку. Зараз його з успіхом можна замінити вітамінними комплексами, які містять вітаміни а і D, омега-3 жирні кислоти та інші речовини, які містяться в риб'ячому жирі. А значить, так чи необхідно вживати цей продукт в даний час? Користь і шкода риб'ячого жиру для дітей досі залишається предметом суперечок фахівців.

Користь риб'ячого жиру

Користь риб'ячого жиру полягає в містяться в ньому речовини. В першу чергу це поліненасичені (Омега-3) жирні кислоти. Крім риб'ячого жиру вони містяться в рослинних оліях. Саме їх наявність робить масло рідким (на відміну від твердого при кімнатній температурі вершкового масла або тваринного жиру). Ці речовини є джерелом ліпідів, необхідних організму в якості структурних елементів клітинних мембран. Доповнюють склад корисного продукту жирні кислоти Омега-6 (лінолева, арахідонова) і Омега — 9 (олеїнова).

польза вредного жира

На відміну від тваринних жирів, які також є джерелом ліпідів, але мають у складі не зовсім корисні для організму насичені жирні кислоти, риб'ячий жир є джерелом цінних поліненасичених жирних кислот. Ці речовини значно знижують ризик розвитку атеросклерозу, оскільки не провокують утворення шкідливого холестерину в крові. Ймовірність вжити занадто багато риб'ячого жиру, щоб викликати значне і стійке підвищення в крові ліпопротеїдів низької щільності, вкрай низька.

Крім того, в складі продукту є ряд корисних для людини органічних кислот (стеаринова, масляна, капріновая, пальмітинова). А також містяться мікродози цінних хімічних елементів (брому, йоду, заліза, натрію, калію, кальцію, селену, фосфору, цинку тощо).

Інші важливі речовини риб'ячого жиру – вітаміни A і D. Вони є жиророзчинними, але не можуть розчинятися у воді. В організм людини ці цінні вітаміни надходять тільки з жирними продуктами, в тому числі риб'ячим жиром.

  1. Вітамін А необхідний для синтезу білка родопсину, який відповідає за сутінковий зір, формування зорових пігментів. Він забезпечує нормальний перебіг обмінних процесів в шкірі і слизових оболонках і регенерацію клітин епідермісу. Цей вітамін дуже важливий для росту кісток, здоров'я очей і волосся.
  2. Вітамін D відповідає за надходження кальцію в кісткову тканину, а також за захист шкіри від ультрафіолетового випромінювання сонця (загар, який сприяє утворенню цього вітамін в шкірі). Кількість кальцію в крові впливає на роботу серцево — судинної системи, м'язової тканини, головного мозку. Вітамін Д сприяє засвоєнню кальцію в кишечнику, бере участь у формуванні і зміцненні структури кісток, допомагає знижувати концентрацію «поганого» холестерину в крові.

Отже, підсумовуючи все вищесказане, перерахуємо основні корисні властивості риб'ячого жиру:

  • Нормалізує функції серцево — судинної системи, регулює процеси кровообігу, запобігає утворенню тромбів в судинах за рахунок зниження рівня «поганого» холестерину в крові. У складі комплексного лікування полегшує стан хворого при гіпертонії, атеросклерозі, тахікардії, анемії.
  • Сприяє зміцненню та нормальному формуванню кістково — м'язового апарату у дітей, запобігає розвитку рахіту. У дорослих знижує ймовірність розвитку остеопорозу і хвороби Паркінсона.
  • Позитивно впливає на роботу нервової системи і головного мозку, захищає від впливу стресових факторів. Застосовується у складі комплексного лікування психо — емоційних розладів, депресивних станів, допомагає впоратися з хронічною втомою, занепадом сил, позбавляє від безсоння, покращує настрій, пам'ять і повертає ясність мислення.
  • Риб'ячий жир рекомендується як профілактичний засіб, що захищає від хвороби Альцгеймера і цукрового діабету.
  • Препарат сприяє поліпшенню обмінних процесів в організмі, активізує імунну систему і за рахунок своїх антиоксидантних властивостей, перешкоджає утворенню ракових клітин, захищаючи людину від онкологічних захворювань.
  • Риб'ячий жир проявляє протизапальні властивості і призначається для профілактики респіраторних і простудних захворювань, а також при терапії такого важкого захворювання, як туберкульоз.
  • Прийом риб'ячого жиру благотворно позначається на здоров'ї очей, в офтальмології він допомагає боротися з курячою сліпотою, пігментним ретинітом, кон'юнктивіту, ксерозным кератитом.
  • Використовується в складі комплексного лікування захворювань сечостатевої системи, в тому числі при запальних ураженнях сечовивідних шляхів.

Сфера застосування риб'ячого жиру обширна, його застосовують не тільки медичних, але і в косметологічних цілях, і навіть приймають з метою схуднення. Зниження ваги досягається за рахунок нормалізації обмінних процесів і збільшення продуктивності роботи м'язового апарату. Саме тому риб'ячий жир приймають професійні спортсмени, він на 15% підвищує інтенсивність спалювання жирових клітин і сприяє поліпшенню фізичних показників і витривалості.

Шкода риб'ячого жиру

вред рыбьего жира

Але крім користі, риб'ячий жир може завдати організму шкоди. В першу чергу це пов'язано з його неправильним вживанням. Справа в тому, що жиророзчинні вітаміни, в тому числі A і D, здатні накопичуватися в тканинах і відкладатися в печінці людини. При надмірному вживанні риб'ячого жиру виникає гіпервітаміноз.

  1. Симптоми гіпервітамінозу А: порушення випорожнення, часті і сильні головні болі, шкірні висипання, почервоніння обличчя, при хронічному гіпервітамінозі приєднується випадання волосся, біль і тяжкість у правому підребер'ї, погіршення зору, зниження ваги, емоційна нестабільність. Зважуючи користь і шкоду риб'ячого жиру для чоловіків варто уточнити, що надлишок вітаміну А призводить до зниження потенції.
  2. Симптоми гіпервітамінозу D: болі в області серця, тахікардія, м'язова слабкість, тремтіння рук, збільшення кількості сечі, порушення нервової діяльності – безсоння, постійна втома, дратівливість.

У дітей симптоми хронічного передозування вітамінів виявляються в уповільненні темпів росту, фізичного і розумового розвитку, підвищеної крихкості кісток, переломах при звичайних фізичних зусиллях.

Інший шкідливий чинник, пов'язаний з екологією і проявився відносно недавно — це високий вміст в риб'ячому жирі солей важких металів та інших шкідливих речовин, які викидають в навколишнє середовище промислові підприємства. Забруднюючі речовини, що потрапляють у воду, відкладаються в печінці риб, оскільки вона не справляється із знешкодженням такої кількості токсинів. Щоб уникнути цього, винайдена технологія виробництва риб'ячого жиру (риб'ячого масла, ихтиенового олії) з м'язів, а не печінці, риб. Але вміст вітамінів в такому продукті нижче, а його корисність ставиться під сумнів, адже набагато простіше, та і смачніше вжити в їжу цільну, приготовану тушку риби.

Показання до застосування

когда применяют рыбий жир
коли застосовують риб'ячий жир

Риб'ячий жир надає різнобічну дію, тому призначається при різних захворюваннях, а також в профілактичних цілях. Його можна приймати в будь-якому віці. Дітям продукт можна давати, починаючи з 1 року, так як травна система дитини більш молодшого віку, зможе переварити таку кількість чистого жиру. У більшості випадків педіатри радять приймати риб'ячий жир з 2-3 років.

  • У дитячому віці риб'ячий жир призначають для профілактики рахіту та гіповітамінозів, покращання функціонування серцево — судинної системи. Він може бути призначений при виснаженні, анемії, вроджених та набутих вадах серця, деформацій скелету, порушення кальцієвого обміну. Приводом для призначення риб'ячого жиру також стають захворювання нервової системи та органів зору.
  • Користь і шкода риб'ячого жиру для жінок у період вагітності досі не доведена. З одного боку, риб'ячий жир запобігає дефіцит кальцію у матері і плоду, знижує рівень холестерину в крові. З іншого – його смак і запах можуть викликати у вагітної жінки блювотні позиви, що ще більше ускладнить стан при токсикозі. Крім того, в цей період значно посилюється ймовірність і тяжкість алергічних реакцій, тому жінці краще віддати перевагу спеціальні вітамінні комплекси для вагітних.
  • У дорослих риб'ячий жир застосовують для профілактики остеопорозу, атеросклерозу, при підвищеному ризику інфарктів та інсультів. Він не є лікувальним засобом, але може використовуватися в якості додаткового препарату, що знижує вплив шкідливих факторів. Риб'ячий жир корисний тим, хто страждає захворюваннями нервової системи, очними хворобами, шкірними захворюваннями. У здорових людей засіб застосовується для профілактики гіповітамінозів і гиперхолестеринэмии (стану, що сприяє розвитку атеросклерозу).
  • У літньому віці риб'ячий жир дозволяє уникнути деяких вікових проблем, наприклад, знизити ризик інфаркту у чоловіків після 40 і ризик остеопорозу у літніх дам. Риб'ячий жир запобігає порушення кальцієвого обміну, сприяє тривалому збереженню розумової та фізичної активності навіть у немолодому віці.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, наприклад, при гастриті, користь і шкоду риб'ячого жиру неоднозначні. Він надає невеликий гастропротективный ефект, захищає слизову шлунка від впливу кислоти, але, в той же час стимулює її вироблення. Застосування риб'ячого жиру при виразковій хворобі не представляється доцільним.

Зовнішньо риб'ячий жир застосовують при травмах шкіри, порізах, саднах, поверхневих опіках. Він прискорює загоєння ран, пом'якшує шкіру, знижує ризик інфікування. У косметології використовується, як один з компонентів поживних кремів і масок, як домашнього, так і фабричного виробництва. З його допомогою можна значно поліпшити стан шкіри обличчя і рук, нігтів, волосся.

Протипоказання

противопоказания к рыбьему жиру

Риб'ячий жир не можна вживати при ряді захворювань. Протипоказаннями до вживання харчової добавки є надмірний вміст кальцію в крові, хвороби паращитовидних і статевих залоз, сечокам'яна хвороба, подагра, гіпервітамінозу. Досить часто зустрічається алергія на рибу, при якій приймати риб'ячий жир не можна. Крім того, протипоказаннями до прийому риб'ячого жиру є такі стани:

  • ниркова і печінкова недостатність, холецистит, панкреатит;
  • туберкульоз в гострій формі;
  • саркоїдоз;
  • захворювання ендокринної системи (гіпо — та гіпертиреоз, тиреотоксикоз);
  • гемофілія.

Для того, щоб врахувати всі можливі плюси та мінуси вживання риб'ячого жиру, необхідно обговорити прийом цього продукту з лікарем.

Як його правильно приймати?

Дозування препарату залежить від форми випуску. Якщо приймати риб'ячий жир в капсулах, то необхідно пити по одній тричі на день, у флаконах – по одній чайній ложці. Тривалість курсу лікування в обох випадках – близько 2-3 місяців.

Приймати ліки потрібно після їжі, бажано заїдати його житнім хлібом – це дозволить знизити негативний вплив жиру на шлунково-кишковий тракт. Слід пам'ятати, що риб'ячий жир в капсулах, користь і шкоду якого ще не з'ясовані до кінця, не є єдиним засобом профілактики захворювань, особливо в дитячій практиці. Якщо вживання риб'ячого жиру з якихось причин неможливо ( алергія на рибу, неприйняття його смаку і запаху), його можна легко замінити вітамінними аналогами.

Середні ціни

Ціна риб'ячого жиру залежить від виробника, форми випуску та наявності додаткових компонентів, що додають препарату більш приємний смак. В середньому вартість риб'ячого жиру становить від 45 до 60 рублів, купити його можна в будь-якій аптеці без рецепта лікаря. Капсули, як правило, коштують дорожче, ніж препарат у флаконах, а риб'яче масло, додатково збагачене вітамінами, продається дорожче простого риб'ячого жиру.

Щоб вибрати якісний продукт обов'язково звертайте увагу на дату випуску препарату, фірму — виробника, крім того, на етикетці обов'язковою має бути слово «медичний». Це буде гарантією якості риб'ячого жиру, оскільки продукт, що випускається для харчової промисловості, практично корисними властивостями не володіє.