Гарбузове насіння

Тыквенные семечки - польза и вред

Гарбузове насіння — користь і шкоду цього продукту часто обговорюється на численних форумах в інтернеті. Багато цінують гарбуз за її чудові смакові якості і корисні властивості. Ця баштанна культура хороша в кашах або начинки для пирогів, використовують її для приготування цукатів та інших смачних страв. Але далеко не всі знають про те, що насіння гарбуза можна не тільки вживати в їжу, але і застосовувати їх в якості лікувального засобу.

Виявляється, насіння гарбуза багаті корисними речовинами і мікроелементами, необхідними для здоров'я, а також містять особливі компоненти з протипаразитарними властивостями, що дозволяє застосовувати їх як глистогінний засіб. Давайте з'ясуємо, який склад гарбузових насіннячок, як вони впливають на організм людини, і яким чином їх застосовувати в лікувальних цілях?

Гарбузове насіння – користь і шкода

Тыквенные семечки - польза

Вважається, що гарбузове насіння володіють безліччю корисних властивостей. Вони є джерелом поліненасичених жирних кислот, білка, вітамінів. Рослинні жири для людського організму більш кращі, ніж тварини. В них містяться інші жирні кислоти (з-за чого рослинне масло майже завжди рідке, а тваринний жир при кімнатній температурі – твердий). При вживанні рослинних жирів утворюється менше ліпопротеїдів низької щільності («поганого холестерину»), сам по собі холестерин в рослинних жирах не міститься. В результаті значно зменшується ризик атеросклерозу і пов'язаних з ним інфарктів, інсультів, венозних порушень.

Рослинні білки, на відміну від тварин, не містять повного набору амінокислот, у тому числі тих, які не синтезуються в організмі людини. Але в гарбузовому насінні їх складу найбільш близький до повноцінних білків. Гарбузове насіння складно розглядати як постійну заміну м'яса, в першу чергу через те, що при такому їх використанні добова норма гарбузового насіння була б невиправдано великий. Але в тих випадках, коли вживання продуктів тваринного походження доводиться тимчасово обмежувати, вони можуть підтримати організм без великої шкоди для здоров'я.

Необхідно згадати про користь і шкоду гарбузового насіння для жінок під час вагітності. Вони містять вітаміни та мікроелементи, що сприяють здоровому розвитку малюка, даючи при цьому матері зберегти здоров'я і красу протягом вагітності та після пологів.

Шкода для організму

вред тыквенных семечек

Але в деяких ситуаціях гарбузове насіння можуть виявитися марними або навіть шкідливими. В них міститься досить багато вуглеводів, тому при надмірному вживанні вони сприяють набору ваги.

Містяться в насінні речовини можуть призвести до накопичення в організмі солей і, як наслідок – подагрі, сечокам'яної хвороби, кальцинозу. Особливо це стосується смажених і солоних гарбузового насіння (а багато вживають їх саме в такому вигляді).

Вважається, що шкірка гарбузового насіння може пошкодити зубну емаль, якщо її кусати. Чи справді це так, чи тут задіяні інші фактори, точно не встановлено.

Як нескладно помітити, більша частина шкідливого впливу гарбузового насіння пов'язана з їх неправильним вживанням, те ж саме стосується і олії з гарбузового насіння. Користь і шкода таких продуктів дуже сильно залежить від почуття міри у того, хто вирішив ними лікуватися

Гарбузове насіння мають досить різносторонньою дією на організм людини. Їх вплив може бути як корисним, так і шкідливим, в залежності від способу вживання, кількості. До гарбузовим насінням існують протипоказання, які варто враховувати. Зупинимося докладніше на станах, при яких вживання гарбузового насіння небажано:

тыквенные семечки при запорах

Захворювання травної системи. За рахунок містяться в них жирів, гарбузове насіння стимулюють перистальтику кишечника. Це може бути корисним при запорах і малорухливому способі життя, але при деяких захворюваннях, наприклад, синдромі подразненого кишечнику, викликає різке посилення симптомів. Також гарбузове насіння не будуть корисні при будь-яких захворюваннях, що супроводжуються діареєю.

Клітковина, яка присутня в насінні, є для людського кишечника баластними речовиною – вона створює відчуття ситості, при цьому, не маючи енергетичної цінності. Це корисно для тих, хто страждає запорами і підвищеним газоутворенням, але шкідливо у разі діареї, важких захворювань кишечника з синдромом мальабсорбції (порушення всмоктування з тонкої кишки). Корисність гарбузового насіння для схуднення сумнівна, оскільки вони мають досить високу калорійність (в 100г міститься до 540 Ккал).

Гіпервітаміноз. Жиророзчинні вітаміни, які містяться в гарбузовому насінні, мають властивості накопичуватися в організмі, з-за чого можлива їх передозування. Вона проявляється емоційною нестабільністю, сильними головними болями без видимої причини, постійною втомою, підвищеною крихкістю кісток, у чоловіків – зниження потенції. У підлітковому віці, навпаки, надлишок жиророзчинних вітамінів може викликати посилення статевого потягу, а також уповільнення темпів розумового і фізичного розвитку.

тыквенные семечки гипервитаминоз

Вітамін С – єдиний водорозчинний вітамін, який здатний накопичуватися в печінці людини. Його надлишок може викликати болі в правому підребер'ї, діарею, порушення всмоктування поживних речовин. Гіпервітаміноз С досить швидко проходить, тому зазвичай не становить серйозної небезпеки.

Про гарбузовому насінні з шкіркою варто сказати окремо. Користь і шкода від наявності шкірки неоднозначні. Вважається, що в ній міститься набагато більше мікроелементів, ніж у самих насінні, але необхідні вони в такій кількості? Крім того, шкірка досить жорстка, і може пошкодити зубну емаль або слизову оболонку порожнини рота.

Походження гарбуза

proiskhozhdenie-tykvy

Батьківщиною гарбуза вважають Центральну Америку, вона вирощувалася стародавніми народами, що проживають на території сучасної Мексики за кілька тисяч років до нашої ери. У Росії дивовижна культура вперше з'явилася лише в 16 столітті і швидко прижилася в аграрній країні. Селяни полюбили гарбуз за невибагливість і високу врожайність. Ця баштанна культура добре плодоносить практично у всіх кліматичних зонах країни.

Спочатку гарбуз йшла на корм худобі, але незабаром люди розсмакували її на смак і стали гасити, запікати, додавати в каші, супи, овочеві гарніри. Про те, що насіння гарбуза теж корисні, і їх можна вживати в їжу, так само як усіма улюблені соняшникове насіння, з'ясувалося трохи пізніше (приблизно 200 років тому). Саме тоді вперше оцінили поживні властивості гарбузового насіння і виявили, що вони можуть надавати лікувальну дію. З тих пір цей продукт міцно зайняв свою нішу в народній медицині застосовується для лікування багатьох патологій.

Особливості використання

Особенности использования семечек тыквы

Насіння гарбуза рекомендують вживати у свіжому вигляді, звичайно, смак їх набагато приємніше, після обжарювання, але в е тому випадку всі цілющі властивості продукту зникають. Шкірка насіння досить тверда, тому їх попередньо можна замочити у воді на кілька годин. В результаті шкірка розм'якне і її легко можна буде видалити. Гарбузове насіння можна придбати в магазині, але краще підготувати їх самостійно. У цьому випадку ви можете бути впевнені, що продукт принесе користь, а не виявиться прогірклим, адже при тривалому зберіганні, насіння втрачають свої властивості і набувають неприємний гіркуватий присмак.

Отже, для того, щоб добути насіння, гарбуз потрібно розрізати і вийняти з середини м'якоті насіння. Потім їх розкладають тонким шаром на деку, застеленому папером, і сушать у теплому, затишному місці. Добре просушені гарбузове насіння зберігають у полотняних мішечках або скляній тарі. Поміщати їх в поліетиленовий пакет не слід, так як вони можуть запліснявіти.

Готові насіння можна вживати як джерела цінних для організму речовин або в лікувальних цілях. Всі корисні властивості продукту визначаються його унікальним складом, в який входить багатий набір вітамінів, мікроелементів та інших біологічно активних речовин. Народна медицина рекомендує використовувати гарбузове насіння при різних захворюваннях. Але тут варто враховувати, що при деяких станах їх вживання може спровокувати небажані наслідки. Тому вирішувати питання про доцільність прийому цього продукту в лікувальних цілях слід з лікарем.

Гарбузове насіння використовують в різних видах – загалом, очищеному, заварюють, додають в їжу як приправа, вживають олію з них. Деякі люблять клацати гарбузове насіння замість соняшникового, стверджуючи, що вони менше сприяють набору зайвої ваги. Гарбузова олія вважається більш смачним (і дорогих), ніж соняшникова, на ньому рідко смажать, але часто додають цей смачний і корисний продукт в салати, забезпечуючи блюдам неповторний аромат і пікантний смак.

Які компоненти входять до складу насіння гарбуза?

состав тыквы

Корисні і шкідливі властивості насіння гарбуза визначаються містяться в них речовинами. Особливу цінність цього продукту надають амінокислоти, вітаміни і мікроелементи. Отже, до складу гарбузового насіння входять:

  • 12 незамінних амінокислот;
  • моно — і поліненасичені жирні кислоти;
  • клітковина (харчові волокна);
  • білки;
  • вуглеводи;
  • комплекс вітамінів (А,С,Е,К, групи В0;
  • макроелементи (натрій, фосфор, калій, магній, кальцій);
  • мікроелементи (селен, цинк, залізо, мідь, марганець).

Практично всі елементи, необхідні для здоров'я людини, що містяться в насінні гарбуза. Найбільше в них жирів — до 50 %, на частку білків припадає близько 30%, решту становить клітковина та інші корисні речовини.

Рослинні жири благотворно впливають на серцево — судинну систему, знижують ризик розвитку атеросклерозу. Вітамін А необхідний для здоров'я очей, він відповідає за синтез білка, що забезпечує сутінковий зір. Крім того, він сприяє регенерації клітин шкіри, волосся і нігтів.

семечки тыквы

Вітамін Е також бере участь у синтезі шкірних білків, регенерації епідермісу. Це потужний антиоксидант, який уповільнює процеси старіння, недарма його називають «вітаміном молодості». Саме вітамін Е робить шкіру красивою, волосся – густим, а нігті – здоровими.

Вітамін D бере участь у метаболізмі кальцію. Він регулює надходження кальцію в кісткову тканину, тим самим профилактируя рахіт, остеопороз та інші захворювання кісток. Вважається, що цей вітамін благотворно впливає на потенцію, тому гарбузове насіння принесуть велику користь чоловікам, і шкоди від такого засобу мінімальний.

Вітаміни групи В необхідні для нормального функціонування нервової системи. Вони беруть участь у формуванні мієлінової оболонки нервів, процеси збудження і гальмування у нервовій тканині. Дефіцит цих вітамінів призводить до розвитку нервових захворювань і емоційним порушенням.

Вітамін С — найвідоміший з вітамінів. Він зміцнює імунітет, бере участь у реакціях м'язової тканини, зміцнює судинну стінку і регулює згортання крові.

Мікроелементи, що входять до складу продукту – це кальцій, необхідний для зміцнення кісток, скорочень м'язів, роботи серця, калій і магній, що підтримують нормальну роботу серця і судин, натрій, який є основою багатьох біохімічних процесів, залізо, що входить до складу багатьох ферментів, у тому числі гемоглобіну.

 

При яких захворюваннях рекомендують гарбузове насіння?

когда полезны семечки тыквы

Гарбузове насіння є хорошим відволікаючим засобом при нудоті. Вони допомагають тим, кого закачує під час поїздки в транспорті і страждають морською хворобою, а також вагітним жінкам під час токсикозу. В якості засобу для зниження ваги вони ефективні, тільки якщо замінити насінням один із прийомів їжі.

Люди, які страждають хронічними запорами, можуть допомогти своєму кишечнику, якщо регулярно вживати невелику жменьку сирого насіння гарбуза. Така тактика добре спрацьовує, якщо запори викликані сидячою роботою, коли немає можливості приділяти достатньо часу заняттям спортом. Тим не менш, вони не замінять фізичних вправ та інших заходів профілактики запору. Користь і шкода сирого гарбузового насіння при запорі сильно залежить від їх кількості – надмірне вживання може призвести до протилежного результату – набору ваги і посилення запорів.

Гарбузове насіння допомагають знизити вміст холестерину в крові, тому їх можна вживати при атеросклерозі. Також вони сприяють зниженню артеріального тиску. Але тут слід пам'ятати про те, що містяться в них мікроелементи при передозуванні можуть спричинити порушення водно-електролітного балансу, збої серцевого ритму, подагру та сечокам'яну хворобу.

жареные семечки тыквы

Народна медицина радить вживати гарбузове насіння як засіб від гельмінтів, але їх ефективність в цьому плані значно поступається медикаментозним засобам. У цьому випадку насіння гарбуза служать додатковим лікувальним фактором. Важливо, що для вигнання паразитів насіння слід вживати в сирому вигляді та разом із зеленою плівкою, що знаходиться відразу під шкіркою. Саме в ній містяться особливі речовини, які є отрутою для паразитів і сприяють їх знищення і вигнання з організму. При цьому потрібно враховувати добову норму вживання гарбузового насіння. Дорослій людині в день можна з'їсти не більше 250 г насіння, дітям і підліткам — від 75 до 150 р.

Тим, хто любить вживати смажене гарбузове насіння, слід пам'ятати про те, що їх користь і шкода також обумовлені особливостями приготування. У смажених насінні більше жирів, тому вони сприяють набору ваги і їх не бажано вживати тим, хто має зайві кілограми. До того ж, при обжарке вітаміни частково руйнуються, і користь продукту зменшується, але смак стає значно краще.

Кашку з заварених гарбузового насіння прикладають до ран і опіків для прискорення регенерації тканин. Бажано попередньо загортати таку кашку в чисту тканину або бинт і після цього накладати такий своєрідний компрес на уражену область. При цьому насіння обов'язково повинні бути очищеними. Слід пам'ятати, що такий засіб ефективно тільки при опіках відносно легких ступенів, що займають невелику площу. В процесі процедури потрібно враховувати, що продукт не має дезінфікуючі властивості, тому не може виключити проникнення інфекції через обпалені тканини. Тому додатково слід застосовувати препарати з антибактеріальною дією, призначені лікарем.

Олія з гарбузового насіння — користь і шкода

масло семечек тыквы

Гарбузова олія отримують з смаженого насіння. Виглядає воно як густа, ароматна субстанція різних відтінків (від червонувато — коричневого до темно — зеленого кольору). Гарбузова олія вважається більш смачним і корисним, ніж соняшникова, але якщо користь або шкоду очищених гарбузового насіння обговорюється з позицій, близьких до медицини, то гарбузова олія цінується в кулінарному аспекті. Його використовують для заправки салатів, приготування домашніх соусів, різних приправ. Смажать на ньому рідко, оскільки процес смаження руйнує містяться в ньому вітаміни.

Гарбузова олія містить ті ж корисні речовини, що і насіння, але в ньому відсутня клітковина, зате концентрація рослинних жирів набагато більше. Цей продукт рекомендують вживати при анемії, виснаженні, гіповітамінозі. Гарбузова олія корисно для чоловіків, воно полегшує неприємні симптоми аденоми простати і сприяє поліпшенню потенції. А ще з нього виробляють популярний препарат Тыквеол, що має жовчогінну, гепатопротекторну та протизапальну дію.

Жінкам це засіб допомагає підтримувати гормональний баланс і зменшує хворобливі симптоми в критичні дні. Крім того, унікальний продукт знаходить широке застосування в косметології, його включають до складу масок для омолодження обличчя та догляду за волоссям.

Гарбузова олія корисно при порушеннях функцій травного тракту, воно усуває печію, захищає печінку, ліквідує застій жовчі і купірує запальні процеси при холециститі. Корисний продукт полегшує стан при захворюваннях серця і судин, знижує артеріальний тиск, зменшує набряклість.

Вжити масло в такій кількості, щоб викликати гіпервітаміноз, складно (на відміну від насіння). При надмірному вживанні воно може спровокувати діарею або алергічні реакції. Ще одне протипоказання — жовчнокам'яна хвороба. Прийом олії має жовчогінні ефект і може викликати рух каменів і збільшити небезпека закупорки жовчних проток. В іншому протипоказань до застосування гарбузової олії практично не існує.