У чому користь і шкода морквяного соку для організму

морковный сок

Користь і шкода морквяного соку для організму обговорюється багатьма вченими і дієтологами. Цей напій за своїми терапевтичними властивостями, вмістом корисних компонентів і поєднанню з іншими овочевими та фруктовими соками є безумовним лідером. Його рекомендують для дієтичного і лікувального харчування, відновлення сил після важкої хвороби і в післяопераційному періоді. Сонячний напій корисний дітям для росту і розвитку, поліпшення пам'яті, зміцнення кісток, поліпшення зору. Щоб більше дізнатися про його позитивних і негативних властивостях, постараємося розкрити всі секрети цього напою.

Якими корисними властивостями володіє морквяний сік?

полезные свойства морковного сока
Фото: корисні властивості морквяного соку

Чим корисний морквяний сік? Такий простий і всім відомий коренеплід як морква — справжнє джерело корисних речовин і вітамінів, необхідних організму для підтримки здоров'я. При цьому, дозволити собі цей овоч може хто завгодно, незалежно від сезону і розміру гаманця.

Головний корисний компонент, який міститься в моркві — це бета-каротин. Знайти таку ж кількість цього елемента в інших овочах і фруктах неможливо. Організм синтезує бета-каротин і перетворює його у вітамін А, який бере участь у багатьох обмінних процесах і відповідає за поліпшення зору, здоров'я кісток, зубів, імунної системи і щитовидної залози. Вітамін А дуже важливий для здоров'я очей і слизових оболонок. Він запобігає розвиток такого стану, як «куряча сліпота», усуває сухість шкіри, активізує процеси регенерації і загоєння слизових оболонок і шкіри.

Вітамінний склад морквяного соку різноманітний, крім бета — каротину, до нього входять такі вітаміни Е і С — вони відповідають за збереження молодості і хороший стан шкіри і волосся. Це сильні антиоксиданти, вони сповільнюють процеси старіння, перешкоджають виробленню вільних радикалів і запобігають утворенню ракових клітин.

Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему, беруть участь в обмінних процесах, допомагають боротися з депресивними станами, повертають гарний настрій, тонізують і допомагають заповнювати енергетичні витрати організму.

Морквяний сік багатий мікро та макро — елементами. Найбільше в моркві таких мінералів, як натрій і магній. Вони відновлюють роботу нервової системи і щитовидної залози, перешкоджають порушення функцій ендокринної системи. З макроелементів можна відзначити залізо. Досить регулярно випивати невелику склянку морквяного соку, щоб забути про анемії, слабкості, запамороченнях і інших неприємних симптомів, пов'язаних з дефіцитом заліза в організмі.

До переліку важливих складових морквяного соку можна додати харчові волокна і органічні кислоти, які нормалізують роботу травної системи, кишечника і запобігають розвиток шлунково-кишкових захворювань. Які позитивні властивості морквяного соку роблять цей напій таким популярним?

  1. Морква не дарма рекомендують вживати при проблемах із зором, адже великий вміст бета-каротину сприяє його поліпшенню.
  2. Вживання морквяного соку сприяє очищенню крові від надлишку холестерину і зниження ризику розвитку атеросклерозу та інших судинних порушень.
  3. Яскравий напій є прекрасним антисептиком, тому його рекомендують при болях в горлі. Якщо полоскати горло при ангіні морквяним соком 2 -3 рази на день, то незабаром стан помітно покращиться і всі неприємні відчуття зникнуть.
  4. Корисний напій рекомендують пити з метою очищення кишечника від шлаків і токсинів.
  5. При бронхіті сік з моркви рекомендують пити в поєднанні з медом. Це допоможе прискорити виведення мокротиння і дозволить очистити дихальні шляхи від слизу.
  6. Багате вміст корисних вітамінів благотворно позначається на стані нервової системи.
  7. Морквяний сік рекомендують при стоматиті. Полоскання або обробка уражених ділянок слизової ватним диском, змоченим в свежеприготовленном соку, допоможуть зняти запалення і швидко загоїти пошкоджені ділянки.
  8. Всього 1 склянку соку в день забезпечить організм необхідною кількістю фосфору і добовою нормою вітаміну А. За змістом вітаміну Е цей напій в 4 рази перевершує сік з буряка і в 10 разів сік зі свіжих огірків! А нікотинова кислота в складі соку дозволить поліпшити ліпідний (жировий) і вуглеводний обмін в організмі. В морквяному соку міститься калій і магній, що позитивно впливають на серцево — судинну систему.
  9. Напій з моркви рекомендують пити при захворюваннях сечостатевої системи. До того ж він надає загальнозміцнюючу дію, насичує організм цінними вітамінами і мінералами і сприяє зміцненню імунітету.

Багато молодих мам цікавляться, чи можна пити морквяний сік годуючим жінкам? Фахівці стверджують, що не тільки можна, але і потрібно. Цей напій насичує вітамінами і мінералами і позитивно впливає на якісну складову молока годуючої жінки. Крім того, фахівці рекомендують регулярно пити напій з моркви під час вагітності, це допоможе підтримати імунітет майбутньої мами і забезпечить правильне внутрішньоутробний розвиток дитини.

В морквяному соку багато кальцію, який так необхідний вагітній жінці. Тому фахівці радять щодня пити свіжий сік моркви, замість того, щоб вживати препарати з кальцієм.

Користь і шкода морквяного соку для печінки

Польза и вред морковного сока

Помаранчевий напій корисний для багатьох внутрішніх органів, це один з небагатьох соків, який має великий вплив на печінку. З його позитивних властивостей можна відзначити:

  • Очищення. Міститься в соку вітамін А, накопичуючись в печінці, вбирає в себе токсини і шкідливі речовини і потім сприяє їх виведенню.
  • Захист. Завдяки великому вмісту вітаміну С в моркві, печінка виявляється під захистом. Після виведення токсичних елементів, вітамін С прискорює регенерацію та відновлення клітин і покращує роботу виводить органу.

Але морквяний сік можна пити в необмежених кількостях, це може призвести до поганих наслідків і нашкодити організму. Дієтологи кажуть, що максимальний об'єм, який можна випити за день, не повинен перевищувати 300мл. При такому помірному споживанні організм буде отримувати все необхідне з напою. Перевищення дозування навіть на 100 мл може значно погіршити стан печінки і «посадити» її. Краще дотримуватися цю рекомендацію і насолоджуватися тільки позитивними сторонами впливу цього продукту на печінку.

Свіжовичавлений морквяний сік — користь і шкода

свежевыжатый морковный сок

Як пити сік, щоб отримувати максимальну користь і не нашкодити своєму організму? Давайте познайомимося з основними правилами вживання помаранчевого нектару.

  1. Термін зберігання. Зроблений власноруч сік з моркви (та й будь-якого іншого продукту) не може зберігатися довго. Його корисні властивості швидко зникають і сік псується. Краще всього готувати напій порційно, безпосередньо перед прийомом їжі. Приготування соку заздалегідь, наприклад, з вечора на ранок – велика помилка. За цей проміжок часу сік втратить свою користь навіть в холодильнику. Якщо у вас немає часу, щоб займатися приготуванням соку з ранку, допускається заморозити напій, приготований з вечора, в морозилці. Тільки низькі температури дозволять «утримати» вітаміни й важливі елементи соку в незмінному вигляді.
  2. Оптимальне поєднання продуктів. Щоб поліпшити засвоєння вітамінного комплексу, потрібно поєднувати вживання соку з правильною їжею. Напій буде краще засвоюватиметься, якщо вживати його з продуктами, що містять молочний жир. У цьому випадку корисні компоненти соку і їжі ідеально доповнять одне одного і принесуть організму максимальну користь. Спортсмени нерідко додають у склянку з соком сметану або йогурт і таким чином отримують потужний заряд енергії надовго. Навпаки, комбінування соку з борошняними та крахмалистыми стравами не рекомендується, оскільки користі від такого поєднання не буде.
  3. Смакові властивості. У напою з моркви досить специфічний смак. Комусь він може сподобатися, а у кого-то назавжди відіб'є бажання спробувати його знову. Але вихід є, фахівці радять розбавляти цей сік, додаючи в нього «вижимку» з інших фруктів або овочів. Особливих знань для цього не потрібно. Все вирішують смакові рецептори. Основними компонентами, якими можна доповнювати морквяний напій є яблука, апельсини, буряк або гарбуз. Ці добавки перевірені часом і смаками різних людей. Однак ніхто не забороняє придумати свої кулінарні шедеври. Головне — не боятися пошуку того самого ідеального смаку.

Які протипоказання до вживання?

Польза и вред морковного сока

Сік з моркви застосовують для зниження ваги і рекомендують при лікуванні багатьох захворювань або використовують для їх профілактики. Але все ж, як і у будь-якого засобу, у свіжовичавленого морквяного соку є протипоказання. Про них краще знати перед початком вживання, щоб запобігти негативні моменти.

Морквяний напій заборонений при наступних станах:

  • При виразкових ураженнях шлунка, гастритах і коліті. Речовини, що входять до складу моркви погано впливають на перебіг цих хвороб. У більшості випадків це пов'язано з подразненням слизових оболонок.
  • Сік з моркви не можна вживати у великих кількостях. Це може призвести до гипервитаминозу і спровокувати жовтушність шкірних покривів, сонливість і слабкість. Стан прийде в норму тільки після повної відмови від соку.
  • При високій кислотності шлункового соку. Регулярне вживання напою додатково збільшує кислотність і провокує поява ерозій на слизовій шлунка.
  • При діареї також стоїть на час виключити сік з раціону. Справа в тому, що він проявляє проносні властивості. Тому його вживання може ускладнити протікання кишкового розладу.
  • При цукровому діабеті. Таке захворювання істотно обмежує раціон людини. Морквяний сік містить прості цукри (сахарозу, фруктозу), тому діабетикам напій можна вживати в обмеженому обсязі (не більше 200 мл на добу). Оптимальне дозування напою повинен встановити лікар з урахуванням стану хворого. Постійно харчуватися морквою діабетикам заборонено і варто ставитися до цього овочу дуже обережно.
  • При алергії на моркву. Цей натуральний продукт може бути для деяких людей алергеном. Тому його для цієї категорії осіб, вживання соку повинно бути повністю виключено.
Морквяний сік для дітей

Польза и вред морковного сока для детей

Питанням, чи можна пити морквяний сік дітям, задаються багато молоді мами. Педіатри дозволяють поїти морквяним соком малюків, починаючи з 6 місяця життя. Починати потрібно з невеликих доз, стежачи за тим, як організм реагує на новий продукт.

Як давати дитині морквяний сік? Існує кілька правил:

  • Для немовлят. Можна наливати сік в пляшечку і давати пити відразу після годування груддю.
  • Напій краще очистити від м'якоті, щоб малюк не подавився. Для цього його слід відфільтрувати через марлю або ситечко.
  • Варто робити сік менш концентрованим. Свіжий морквяний сік краще розбавляти теплою кип'яченою водою в пропорції 1:1 і після цього давати дитині.
  • Починати варто з напою з одного овочу (моркви). З часом можна додавати в нього яблука, гарбуз. У більш старшому віці можна робити фруктово — овочевий мікс, доповнюючи морквяний сік апельсинами, бананами та іншими фруктами.
  • Початкова доза має бути не більше 1 чайної ложки. Не поспішайте і проявляйте обережність, оскільки морквяний сік може спровокувати алергічні реакції. Якщо дитина реагує на напій нормально, поступово збільшуйте обсяг напою і до кінця першого року життя доведіть його до 100 мл

Для активно зростаючих дітей морквяний сік буде корисним у всіх сенсах. Це головне джерело енергії, необхідної для ігор і повноцінного розвитку. В зимовий час — це хороша захист імунної системи дитини. З-за хорошого проносної дії, яскравий напій допомагає вирішити проблему запору у дітей. У трирічному віці малюки вже можуть пити сік з м'якоттю. Не варто забувати і про загальні правила вживання соку — це правильне поєднання з стравами і кількість напою в день.

Як правильно приготувати?

как приготовить морковный сок

Соки, які продаються в магазинах, не несуть в собі і сотої частини тієї користі, яка міститься в свіжому морквяному напої. Тому краще зробити цей простий сік самостійно. Способів перетворення моркви сік існує чимало. Швидше і зручніше зробити напій з допомогою соковижималки. Алгоритм дій такий:

  • Обов'язково звертайте увагу на свіжість і зовнішній вигляд коренеплоду. Від цього буде залежати смак і користь напою. Намагайтеся вибирати морква середніх розмірів, великі коренеплоди не підійдуть, так як в них можуть міститися нітрати.
  • В соковижималку морква повинна потрапити вимитої і очищеної. Також потрібно зрізати нижню частину плоду. У моркви великих розмірів краще вирізати серцевину — вона може зіпсувати смак.
  • Підготовлену моркву радять покласти у воду на пару годин в холодну воду, це допоможе зробити смак готового напою більш м'яким і приємним.
  • Можна овочі пропустити через соковижималку, а можна натерти на дуже дрібній тертці.
  • Готовий сік ніколи не розмішуйте металевої ложечкою. При зіткненні з металом прискорюються процеси окислення і багато корисні вітаміни руйнуються.
  • Після вживання свіжого фрешу, запивайте його ковтком чистої води, це запобігти потемніння зубної емалі.

Позбутися від м'якоті допоможе проста марля — рідину проціджують, а пюре залишається в ній. Можна використовувати і спеціальне сито. Не рекомендується додавати у сік спеції (сіль, перець) або різні смакові добавки. Це може звести нанівець всю користь від напою. Єдиним допустимим інгредієнтом, який доповнить і поліпшить смак, вважається ложка лимонного соку.

Сік з моркви — дуже простий у приготуванні, його можна щодня робити до сніданку, обіду або вечері. Особливо важливий цей сонячний напій для зростаючого організму дітей, так і дорослим він допоможе зміцнити імунітет і протистояти хворобам. Досить дотримувати декілька простих правил, які дозволять розкрити всі корисні властивості морквяного соку і забезпечити його лікувальний і профілактичний ефект.