У чому користь і шкода зеленого чаю для жінок і чоловіків?

Користь і шкода зеленого чаю для організму – тема, яка цікавить всіх, хто стежить за своїм здоров'ям і веде правильний і активний спосіб життя. У Росії цей напій став популярним зовсім недавно, тоді як історія зеленого чаю в країнах Сходу налічує тисячоліття. В Китаї і Японії існують чайні церемонії, під час яких чай заварюється і подається гостям за особливими правилами.

Азіатські знахарі споконвіку використовували зелений чай, як ліки від багатьох недуг. Ним лікували підвищений тиск, чоловіче безпліддя, застосовували як ранозагоювальний засіб і протиотрути. А ще вважали цей напій джерелом гарного настрою, бадьорості та довголіття

Сьогодні багато хто відмовляється від традиційного чорного чаю на користь зеленого. Особливо популярний цей напій серед тих, хто прагне скинути зайві кілограми і продовжити молодість. Адже в цьому чудовому напої міститься багатий набір антиоксидантів – речовин, що уповільнюють процеси старіння. Давайте з'ясуємо, чи корисний зелений чай для організму, що входить до його складу і які лікувальні властивості він проявляє?

Користь і шкода зеленого чаю — трохи історії

На Сході існує красива легенда про зеленому чаї. Згідно їй, чайні листочки випадковим поривом вітру занесло в казан з киплячою водою. І прекрасний аромат долинув до проходив повз могутнього імператора. Він захотів дізнатися, що за чудесний напій так приємно пахне, а кухарі не посміли відкрити йому правду.

Вони видалили листочки, але вода змінила свій колір і придбала золотистий відтінок. Напій так сподобався імператору, що він звелів подавати його кожного разу під час обіду. Цей випадок і поклав початок культуру чаювання, а чайні плантації з'явилися в Піднебесній на великих територіях.

Сьогодні чай вирощують в 50 країнах світу. Але особливою популярністю користується чайна продукція з Китаю, Японії, Індії та Цейлону. В залежності від способів обробки та сушіння чайного листа, виділяють основні типи цього продукту:

  1. чорний чай;
  2. зелений чай;
  3. улун (молочний чай).

До речі, далеко не всі знають про те, що чорний і зелений чай — це одне і те ж рослина. Їх відмінність лише в методах переробки чайного листа. Зелений чай, на відміну від його побратима, піддають мінімальної ферментації (окисленню). Щоб зупинити окислювальні процеси, рослинну масу пропарюють у спеціальних агрегатах. Після цієї процедури листочки стають м'якими, піддаються сушіння на повітрі для усунення надлишку вологи, потім піддаються наступній процедурі – скручування.

Операції виконуються на спеціальному обладнанні, яке надає частинкам чаю ту чи іншу форму. Причому, чим сильніше скручений чайний лист, тим більше в ньому зберігається корисних речовин, і він згодом сильніше заварюється. На завершальному етапі сировина піддається остаточного висушування, що дозволяє зберегти специфічний аромат.

В результаті зелений чай містить набагато більше корисних речовин, ніж чорний. При заварюванні колір напою виходить золотистим або світло — жовтим залежно від сорту. Смак такого чаю трохи гіркуватий, в'язкий, з характерним приємним запахом.

Багатство й унікальність складу

Користь зеленого чаю в його багатому хімічному складі, який містить складні сполуки органічного походження, багатий набір вітамінів і мікроелементів та інших біологічно активних речовин. За відгуками хіміків, в цьому напої можна виявити практично всі елементи таблиці Менделєєва. Завдяки такій великій кількості корисних елементо,зелений чай вважається одним із самих цінних продуктів для людського організму.

Склад зеленого чаю:

  • Алкалоїди. Найвідоміший з них — танін (аналог кофеїну). Він діє набагато м'якше і не так сильно впливає на серцево — судинну і нервову системи, як чистий кофеїн у каві. Крім нього, до складу зеленого чаю входять такі алкалоїди, як теофілін і теобромін, що володіють вираженими сечогінними і судинорозширювальними властивостями.
  • Дубильні речовини відповідають за терпкий смак напою і в залежності від сорту, займають від 15 до 30 % його складу. В їх число входять різноманітні поліфенольні сполуки та їх похідні. Найважливішим з них вважається катехін, що відповідає за антиоксидантну дію напою. Саме це речовина пригнічує синтез вільних радикалів, які прискорюють процеси старіння, і перешкоджають утворенню ракових клітин. Крім того, катехін володіє бактерицидними властивостями і сприяє зміцненню імунної системи. Випиваючи лише 1чашку зеленого чаю в день, ви забезпечите організм необхідною антиоксидантного захисту.
  • Ефірні масла. Ці компоненти відповідають за якість чаю і надають йому неповторний аромат. В процесі переробки чайного листа втрата ефірних масел може досягати 80 % , але і залишився кількості цілком вистачає, щоб надати напою особливий смак і запах.
  • Амінокислоти. У зеленому чаї дослідники виявили 17 амінокислот і серед них глютамінову кислоту, яка представляє особливу важливість для організму людини. Вона регулює обмінні процеси, сприяє схудненню і поповнює енергетичні запаси при станах, пов'язаних з виснаженням нервової системи.
  • Вітаміни та мікроелементи. У зелених чаях вітаміну С (аскорбінової кислоти ) в 10 разів більше, ніж у чорному, а вітаміну Р — у 4 рази більше, ніж в апельсинах або лимонах. Вітамін Р посилює ефективність аскорбінової кислоти, сприяє її накопиченню в організмі. Крім того, зелений чай багатий вітамінами А, Е, К,РР, групи В (В1, В2,В9,В12). Багато в ньому і мікроелементів, у складі чаю можна знайти кальцій, калій, залізо, марганець, цинк, фтор, йод, фосфор та інші елементи.

Таким чином, зелений чай — справжнє джерело корисних речовин, необхідних для нормального функціонування людського організму. Тому і користь цього напою неоціненна.

Властивості зеленого чаю — користь і шкода

Лікувальні властивості зеленого чаю відомі давно, його застосовують при багатьох недугах, зокрема радять пити для полегшення стану при простудних захворюваннях. Цей напій забезпечує потогінну і сечогінну дію, тому його рекомендують при гарячкових станах, високій температурі і запальних процесах.

Зелений чай — прекрасний біостимулятор, він нормалізує стан при фізичному і психоемоційному виснаженні, підвищує стійкість до стресових ситуація, тонізує, бадьорить і забезпечує гарний настрій на весь день. Це прекрасний антидепресант, який дозволить гармонізувати функції нервової системи. Якщо у вас болить голова після виснажливого трудового дня, просто випийте чашку зеленого чаю, яка замінить вам таблетку від головного болю.

Регулярне вживання зеленого чаю допоможе зміцнити судини, знизити рівень холестерину в крові і уникнути таких небезпечних станів, як інфаркт або інсульт. Корисний напій перешкоджає розвитку атеросклерозу і допомагає знижувати артеріальний тиск.

Активні речовини, що містяться в чаинках, здатні розщеплювати холестеринові бляшки, що забивають кровоносні судини і перешкоджати утворенню нових відкладень. А це означає, що регулярне вживання зеленого чаю є хорошою профілактикою захворювань серцево — судинної системи.

При проблемах з травленням, дубильні речовини, що містяться в напої, допоможуть впоратися з розладом кишечника і поліпшать роботу внутрішніх органів і вивідних систем. В результаті організм позбудеться від токсичних речовин, радіонуклеїдів, солей важких металів та інших шкідливих продуктів розпаду.

Зелений чай рекомендують пити при гастриті (гострому або хронічному ), захворюваннях печінки, жовчного міхура, підшлункової залози. Він нормалізує роботу травного тракту і підтримує баланс корисної мікрофлори в кишечнику.

Саме ці властивості напою часто використовують при лікуванні дизентерії та діареї. Завдяки вираженим бактерицидним властивостям, міцно заварений зелений чай знищує хвороботворні мікроорганізми в кишечнику. Ще одна корисна властивість — захист печінки від токсичного впливу алкоголю та медикаментозних засобів.

Зелений чай нормалізує обмін речовин, сприяє схудненню і загальному оздоровленню організму. Він відмінно спалює жирові відкладення і допомагає впоратися навіть з багаторічними жировими запасами. Його корисно пити при цукровому діабеті, ожирінні, хвороби Альцгеймера, глаукомі та інших офтальмологічних захворюваннях. Настоєм на основі зеленого чаю рекомендують полоскати порожнину рота при запальних захворюваннях ясен. Він забезпечить бактерицидну, антисептичну дію і допоможе усунути кровоточивість ясен.

Цей унікальний напій — джерело антиоксидантів, які перешкоджають старінню, подовжують життя і знижують ризик онкологічних захворювань. Зелений чай зміцнює імунітет і дозволяє протистояти сезонним вірусних інфекцій.

Існує чи шкода?

У чому ж шкода зеленого чаю? У нього стільки безсумнівних переваг, що здавалося б, він не може чинити ніякого негативного впливу на організм. Однак, це не так і протипоказання до вживання цього виду чаю все ж є.

  • Не варто захоплюватися напоєм особам з підвищеною нервовою збудливістю. Кофеїн у складі чаю може послужити погану службу і спровокувати нервовий зрив або стати причиною безсоння. Не слід пити його на ніч, інакше замість спокійного відпочинку, ви зіткнетеся з порушеннями сну, розбитістю і втомою.
  • Від напою слід відмовитися гіпотонікам, оскільки зелений чай активно знижує тиск і може спровокувати занепад сил і непритомний стан.
  • При загостренні захворювань органів ШКТ зелений чай може погіршити стан, якщо пити його на голодний шлунок. Не варто запивати їм медичні препарати, так як він знижує їх ефективність за рахунок того, що володіючи сечогінним ефектом, виводить з організму активні речовини ліків.
  • Ще одна небезпека — неякісний чай. Такий напій зазвичай реалізують в дешевих чайних пакетиках, і корисних речовин, а значить і лікувальних властивостей, у ньому практично немає.

Придбати якісний і максимально корисний для здоров'я зелений чай можна в спеціалізованих магазинах, де консультанти допоможуть вибрати оптимальний варіант з безлічі представлених сортів.

Зелений чай — користь і шкоду для жінок

За рахунок вмісту антиоксидантів і теанинов, зелений чай уповільнює процеси старіння, а фітогормони в його складі роблять благотворний вплив на гормональний фон жінки, що відразу позитивно відбивається на її зовнішньому вигляді і фізичному здоров'ї.

Фолієва кислота, якою багатий цілющий напій, є відмінною профілактикою раку грудей та інших онкологічних процесів в організмі. Активні речовини чаю мають протизапальну та імуномодулюючу дію, допомагають зняти хворобливий стан перед місячними і покращують функції сечостатевої системи у клімактеричний період.

Вагітним жінкам рекомендується випивати не більше 2-х чашок слабо завареного зеленого чаю в день. У ньому багато вітамінів та біологічно активних речовин, необхідних для правильного формування плоду.

Зелений чай — чудовий косметичний засіб, його можна використовувати для миття жирного волосся, робити маски для сухої шкіри, що в'яне особи, а кубиками льоду, приготованими з чаю, протирати жирну, пористу шкіру.

У той же час, жінкам не варто надмірно захоплюватися цим напоєм, особливо при загостренні хронічних захворювань і підвищеної нервової збудливості. Протипоказаний зелений чай також і в тому випадку, коли жінка страждає від гіпотонії.

Користь і шкода зеленого чаю для чоловіків

Вчені з'ясували, що регулярне вживання зеленого чаю значно знижує ризик раку простати, раку та інших онкологічних захворювань чоловічої статевої сфери. Особливі ферменти — катехіни уповільнюють зростання ракових клітин і спонукають їх до самознищення. До того ж, цілющий напій допомагає протистояти стресам, яким так схильні представники сильної статі, ефективно заповнює запаси енергії, повертає бадьорість і гарний настрій.

Ще одна корисна властивість зеленого чаю — здатність полегшувати похмільний синдром. Зелений чай з медом, випитий натщесерце, допоможе швидко відновитися після рясних узливань, і дозволить зменшити інтоксикацію організму продуктами розпаду алкоголю.

У той же час, надмірне захоплення напоєм може бути шкідливим для здоров'я чоловіка. Вчені Бразилії встановили, що у великих кількостях зелений чай знижує рівень гормону тестостерону, а це може негативно позначитися на репродуктивній функції чоловіка.

Зелений чай молочний улун — користь і шкода

Чай улун або оолонг – за ступенем ферментації знаходиться десь посередині, між зеленим і чорним чаєм. У цьому випадку процесу ферментації підлягає не вся площа аркуша, а лише його краю. Найпопулярнішим сортом серед оолонгов вважається молочний улун, який набуває неповторний молочний аромат в процесі обробки. Такий ефект досягається двома способами.

Перший спосіб найбільш трудомісткий і витратний. Зате молочний улун, створений таким способом, вважається найбільш корисним, смачним і відповідно коштує набагато дорожче інших сортів. У процесі його створення чайний кущ обробляють розчином цукру, а потім, у міру зростання, поливають молоком і присипають рисової лушпинням.

Другий спосіб – заснований на тому, що зібраний чайний лист спочатку піддають процесу полуферментации, а потім обробляють молочним екстрактом. В іншому його склад і лікувальні властивості аналогічні класичного зеленого чаю. Але за смаком і ароматом він перевершує інші сорти, за що і цінується гурманами. До того ж молочний улун – ідеальний напій для бажаючих схуднути, оскільки він ефективно спалює жирові запаси.

Шкоди від цього сорту чаю може відзначатися при надмірному вживанні напою. Він володіє вираженими сечогінними властивостями і може погіршити стан при захворюваннях нирок. В цьому сорті міститься більше теїну (аналога кофеїну), ніж у звичайному зеленому чаї, тому їм не варто захоплюватися при проблемах з тиском. У день рекомендується випивати не більше 3 чашок напою, тоді і користь від нього буде максимальною.

Зелений чай з молоком – користь і шкода

Зелений чай з молоком рекомендують пити в процесі схуднення. Калорійність такого напою — всього 80Ккал, що дає відчуття насичення і допомагає уникнути відчуття голоду при дотриманні комплексних дієт.

Такий чай бадьорить і надає більш щадне дію на нервову і серцево – судинну систему, так як містить менше кофеїну. Зелений чай сприяє кращому засвоєнню молока і відрізняється м'яким і приємним смаком.

Але пити такий напій рекомендують лише через 30 — 40 хвилин після їжі. Пов'язано це з тим, що молочний білок, з'єднуючись з ферментами чаю, здатний порушити травний процес. До того ж, казеїни, що містяться в молоці, зменшують концентрацію корисних поліфенолів (катехіну) і знижують лікувальний вплив чаю на серце і судини.

Тим не менше, якщо вам подобається смак зеленого чаю з молоком і цей напій не викликає дискомфорту, то і пийте на здоров'я! Адже люди в Індії і на Тибеті тисячі років п'ють зелений чай з молоком і навіть додають в нього тваринний жир, але, тим не менш, можуть похвалитися відмінним здоров'ям і довголіттям.

З лимоном

Зелений чай з часточкою лимона — потужна зброя проти простудних захворювань і вірусних інфекцій. Аскорбінова кислота підсилює його антиоксидантні, протизапальні і бактерицидні властивості, допомагає зміцнити імунітет і швидко впоратися з температурою, кашлем , нежиттю та іншими симптомами інфекцій.

Зелений чай з лимоном — це заряд бадьорості і гарного настрою, прекрасний засіб для схуднення і поліпшення обміну речовин. Цей напій допоможе стабілізувати артеріальний тиск, позбавляє від закрепів, нормалізує процеси травлення і буде хорошою профілактикою цукрового діабету. До того ж у чаю з лимоном прекрасний смак і аромат, в ньому багато вітамінів і корисних речовин, корисних для зміцнення здоров'я.

Не рекомендується вживати зелений чай з лимоном при підвищеній кислотності шлункового соку, загостренні гастриту, виразкової хвороби, при важких ураженнях печінки і нирок.

Користь і шкода зеленого чаю з імбиром

Зелений чай з імбиром — це бездоганний смак, приємний аромат і безсумнівна користь для здоров'я. Таке поєднання дозволить забезпечити організм необхідними амінокислотами, вітамінами та мінералами, допоможе поліпшити апетит, зміцнити імунітет і впоратися з простудними захворюваннями.

Цей напій — прекрасний тонізуючий засіб, він бадьорить, дарує енергію і виявляє всі позитивні лікувальні ефекти, властиві зеленому чаю. Його антиоксидантні та протизапальні властивості допоможуть запобігти захворювання серцево — судинної і нервової системи, знизити ризик утворення ракових пухлин і інших важких патологій .

Зелений чай з імбиром — хороший засіб від депресії, цей чудодійний напій продовжує молодість, покращує обмін речовин і сприяє зниженню ваги. Його корисно вживати при цукровому діабеті, атеросклерозі, захворюваннях сечостатевої та ендокринної системи, порушення з боку системи травлення.

Такий напій чудово освіжає, вгамовує спрагу, забезпечує протизапальну і протинабрякову дію. Імбир широко відомий потужними антисептичні та антибактеріальні властивості і у поєднанні із зеленим чаєм допоможе впоратися із запальними процесами.

Протипоказань до вживання імбирного чаю зеленого зовсім небагато, це індивідуальна непереносимість компонентів напою, підвищений тиск і загострення виразкових процесів. В іншому таке поєднання принесе користь і допоможе зміцнити здоров'я.