У чому полягає користь і шкода бананів

 

польза и вред бананов

Банани не вирощуються в наших широтах, тим не менше, ці солодкі плоди продаються в будь-якому магазині, коштують недорого і давно полюбилися росіянам. Користь і шкода бананів для організму досконально вивчена вченими і дієтологами. Приємні на смак, борошнисті плоди давно перестали бути екзотикою і входять в десятку найбільш цінних фруктових культур, випереджаючи навіть виноград і яблука.

Банан відноситься до класу багаторічних трав’янистих рослин. Ця культура відома людині з давніх-давен, а батьківщиною бананів вважають Цейлон, де їх почали вирощувати більше 10 000 років тому. У країнах Латинської Америки, Індії, Китаї і Таїланді банани вирощують у промислових масштабах. На сьогоднішній день відомо понад 500 сортів цієї цінної культури, багато з яких виведені штучно. Банани прийнято розділяти на десертні сорти ( які вживають в їжу в свіжому вигляді) і так звані «платан» (які вимагають попередньої термічної обробки). Чим корисні банани, який їх склад, властивості та енергетична цінність, дізнаєтеся з нашої статті.

Склад

польза и вред бананов

Банани являють собою живильний і енергетично цінний продукт. Стигла м’якоть плодів на чверть складається з вуглеводів і цукрів і містить крохмаль, білки, пектини, клітковину, корисні мікро — та макро елементи і вітаміни, а також ефірні масла, що додають фруктові характерний приємний аромат.

Натуральні цукри представлені фруктозою, сахарозою та глюкозою. Комплекс вітамінів, харчових волокон і органічних кислот робить цей продукт незамінним в дитячому харчуванні. Особливо багато в бананах калію і магнію, які необхідні для безперебійної роботи серця, головного мозку і м’язів. Всього пара бананів в день може повністю задовольнити потреби організму в цих мікроелементах.

Склад бананів:

  • Вітаміни А,З,Е,ДО,РР, групи В ( В1,В2,В6,В5,В9);
  • Бета — каротин;
  • Холін;
  • Мікроелементи (калій, магній, залізо, фосфор, кальцій, натрій, мідь, селен, цинк);
  • Клітковина;
  • Вуглеводи, жири, білки;
  • Амінокислоти;
  • Яблучна кислота;
  • Моноцукри (фруктоза, глюкоза, сахароза).

Калорійність бананів багато в чому залежить від ступеня стиглості плодів. Так, енергетична цінність зелених бананів — всього 89 Ккал, у спілих фруктах кількість калорій збільшується до 120, а калорійність переспелого банана становить вже 180 Ккал. Банани важко назвати дієтичним продуктом, однак дієтологи рекомендують включати солодкі плоди до складу багатьох дієт. Справа в тому, що банани дуже поживні і добре справляються з почуттям голоду. Досить з’їсти невеликий плід, щоб надовго зберегти відчуття насичення і не зірватися при дотриманні суворої дієти.

Корисні властивості бананів

польза и вред бананов

Користь бананів для здоров’я важко переоцінити. Багатий вітаміно — мінеральний склад сонячного фрукта допомагає організму зберігати здоров’я і захищає від інфекційних і простудних захворювань, оскільки зміцнює імунну систему.

Вітаміни групи В відповідають за нормальне протікання метаболічних процесів, покращує тканинне дихання, знижують рівень поганого холестерину в крові, активізують вироблення гемоглобіну. Особливо благотворно впливає на організм вітамін В 6 (піридоксин), який відповідає за синтез серотоніну, який недарма називають «гормоном щастя». Саме тому банани рекомендують як засіб, що підвищує настрій і рятує від депресії. Крім того, вітаміни групи В, які зміцнюють нервову систему, активізують пам’ять і увагу, допомагають боротися зі стресами, підвищують працездатність, покращують стан шкіри і волосся.

Необхідний заряд енергії забезпечують легко засвоювані цукру (фруктоза і глюкоза). Вони сприяють активізації фізичної активності і підтримують організм при високих фізичних і інтелектуальних навантаженнях. Тому банани — улюблений фрукт професійних спортсменів, студентів і школярів.

У плодах багато корисних мікроелементів, особливо важливі для організму калій і магній. Калій необхідний організму для нормального функціонування серцевого м’яза і нервової системи. Саме цей елемент відповідає за нормалізацію серцевого ритму, бере участь у водно — сольовому обміні, стабілізує артеріальний тиск та знижує ризик розвитку інсультів та інфарктів.

Магній допомагає підтримувати судини в тонусі, перешкоджає утворенню тромбів за рахунок того, що усуває надмірну в’язкість крові і активізує кровообіг. Залізо перешкоджає розвитку анемії, а вітаміни С і Е є сильними антиоксидантами, які перешкоджають процесам старіння за рахунок блокування синтезу вільних радикалів і зменшують ризик розвитку онкологічних захворювань. Ці вітаміни позитивно впливають на стан шкіри і волосся і допомагають зберегти красу і молодість. Тому косметологи часто включають банан до складу косметичних засобів (масок, кремів).

польза и вред бананов

Вживання бананів допомагає знизити артеріальний тиск, нормалізувати роботу травної системи, а корисна клітковина в їх складі позбавляє від закрепів. Як свіжі, так і сушені банани сприяють зміцненню фізичних сил, підвищення витривалості, поліпшенню працездатності. Солодкі плоди допомагають боротися зі стресами, покращують настрій і апетит, знімають подразнення, позбавляють від втоми і апатії. Шкірка бананів є гарним протиглистовою засобом і входить до складу народних засобів, призначених для боротьби з різними видами гельмінтозів.

У банані міститься особлива амінокислоти — триптофан, яка виступає в ролі натурального снодійного і дозволяє боротися з безсонням. А в поєднанні з вітамінами групи В, триптофан допомагає організму виробляти «гормони радості»- серотонін і ендорфін.

Користь бананів для чоловіків в тому, що при регулярному вживанні, екзотичні фрукти сприяють підвищенню потенції, дозволяють досягти стійкої і тривалої ерекції, покращують якість насіння і дають можливість мати здорове потомство. Щоб домогтися такого ефекту, чоловік повинен регулярно з’їдати по одному банану через кожні три дні. Жовті плоди радять тим, хто бажає впоратися з нікотиновою залежністю, а вживання бананів на інший день після застілля допоможе легше перенести похмільний синдром.

Користь бананів для жінок

польза и вред бананов

Представниці прекрасної статі не дарма люблять цей фрукт. Крім того, що банани укріплюють захисні сили організму і дарують гарний настрій, вони допомагають зберігати молодість і красу. В домашніх умовах стиглі фрукти включають до складу саморобних живильних масок для шкіри і волосся, або готують на їх основі кулінарні шедеври, печуть торти і печиво, щоб порадувати своїх близьких і дітей.

Банани корисно вживати під час вагітності, оскільки цей продукт стимулює синтез окситоцину — особливого гормону, що відповідає за нормальне протікання вагітності і збільшує вироблення грудного молока в період лактації. Користь бананів вагітним жінкам цим не обмежується, так як змісту вітамінів і мікроелементів вистачає не тільки на матір, але і на майбутнього малюка. На початку вагітності солодкі плоди допомагають впоратися з нападами токсикозу, позбавляють від нудоти і розладів травлення. До того ж, банани дуже рідко провокують алергічні реакції, що дуже важливо для жінки, яка виношує дитину.

Крім того, комплекс корисних речовин, що містяться в бананах, дозволяє зменшити болісні спазми м’язів і допомагає дівчатам легше переносити критичні дні. Банани корисні при підвищених розумових та фізичних навантаженнях, депресивних станах і стресах. Вони швидко насичують і дозволяють підтримати фізичну форму і привести фігуру в норму при дотриманні монодієти.

Шкода бананів

польза и вред бананов

Можуть банани нашкодити? На жаль, цей плід не можна назвати повністю безпечним, оскільки при деяких захворюваннях його вживання принесе більше шкоди, ніж користі. Так, банани не рекомендують при таких патологічних станах:

  1. цукровий діабет;
  2. ішемія;
  3. тромбофлебіт;
  4. підвищена в’язкість крові.

Стиглі плоди містять багато цукру, тому діабетикам захоплюватися бананами не варто. Те ж саме стосується осіб, які страждають від ожиріння, оскільки поживна та енергетична цінність плодів досить висока.

Не слід вводити екзотичний фрукт в раціон харчування грудних дітей (до 12 місяців), інакше недосконала травна система дитини може відреагувати запорами, здуттям живота, діареєю та іншими розладами. Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, матері малюка не варто захоплюватися заморським фруктом. У бананах містяться речовини, здатні провокувати алергічні реакції у малюка, а високий вміст вітаміну К може викликати жовтяничним забарвлення шкірних покривів або розвиток гемолітичної анемії.

Користь і шкода бананів для здоров’я багато в чому залежить від дотримання правил зберігання та транспортування екзотичного фрукта. Практично всі банани поступають в нашу країну зеленими, так вони краще переносять транспортування і зберігання. До потрібного ступеня зрілості їх доводять вже на складах, обробляючи спеціальним газом — етиленом. Під його впливом банани швидко дозрівають, крохмаль перетворюється на цукор, тверда м’якоть розм’якшується, а шкірка стає жовтою. Але для того, щоб збільшити терміни зберігання, банани піддають хімічній обробці з використанням фенолу. Це речовина — сильна отрута для нашого організму і навіть його мала кількість може викликати ракові захворювання. Тому потрібно ретельно мити банани перед вживанням, змиваючи з шкурки залишки небезпечних речовин.

Банани не рекомендують особам з поганим травленням і синдромом роздратованого кишечника, так як борошнисті плоди можуть викликати здуття живота, відчуття важкості і переповнення шлунка. Виключити екзотичний фрукт з раціону рекомендується тим, хто переніс інсульт, інфаркт або страждає від проявів тромбофлебіту, так як банани володіють здатністю згущувати кров.

Крім того, незрілі (зелені) банани не принесуть користі навіть абсолютно здоровій людині. Крім того, що такі плоди неприємні на смак, у них міститься нерозчинний крохмаль, переробити який наш шлунок і кишечник не зможе.

Молоко з бананом — користь чи шкода?

молоко с бананом

Багато говорять про те, що вживати банани з молоком не слід. Це правило особливо стосується тих, у кого є проблеми з травленням. Таке поєднання може спровокувати діарею і викликати такі неприємні наслідки, як підвищене газоутворення, бродіння в кишечнику, здуття живота.

У той же час існує особлива дієта, дія якої спрямована на очищення організму і збагачення його корисними речовинами, мінералами і мікроелементами, що містяться у солодких плодах. Її суть у тому, що на сніданок, обід і вечерю потрібно з’їдати по одному банану і запивати його склянкою молока.

Тримати таку дієту довше трьох днів не рекомендується. Молоко радять вибирати зниженої жирності (1%) і збільшити кількість споживаної рідини, щоб не допустити зневоднення. Протягом дня потрібно випивати до 2-3 літрів очищеної питної води або мінералки без газу. Це буде сприяти кращому очищенню кишечника. Це досить екстремальна дієта, яка, тим не менш, допомагає за короткий термін скинути кілька зайвих кілограмів і активізувати обмінні процеси в організмі.

Сир з бананом — користь чи шкода?

творог с бананом

Поєднання сиру з бананом широко використовують у складі дієт для схуднення. Ці продукти насичують організм необхідними білками, вуглеводами, вітамінами та мінералами і при цьому легко засвоюються і надовго дають відчуття ситості. Одна з найпопулярніших дієт рекомендує триденну дієту, приписуюче протягом дня з’їдати 2 банана і 200 г знежиреного сиру.

Сир потрібно протерти через сито, стиглий банан розім’яти виделкою, з’єднати обидва компоненти і ретельно перемішати. Всю масу розділити на невеликі порції і з’їдати їх через кожні 2 -3 години. Така дієта не тільки смачна, але й корисна, вона забезпечує протистресовий ефект і дозволяє позбутися від пари — трійки зайвих кілограмів, не відчуваючи при цьому відчуття голоду.

Користь сушених бананів

сушеннный банан

Які банани корисніше: у свіжому або сушеному вигляді? Сушені банани зберігають всі корисні властивості свіжих плодів, але відрізняються більш високою калорійністю. На 100 г готового продукту доводиться 346 Ккал, що практично в 2 рази перевищує цей показник у свіжих фруктів. Тому сушені банани не рекомендуються при ожирінні, не варто їх включати в раціон діабетиків, так як концентрація цукрів у такому продукті теж збільшується.

Зате сушені банани можна давати дітям замість цукерок. Користі від такого десерту буде більше, адже вітаміни і корисні мікроелементи нікуди не зникають. Банани в сушеному вигляді є джерелом калію, тому вони дуже корисні для серцево — судинної системи, здоров’я шкіри і волосся. Навіть невелика кількість сушених плодів поповнює запаси енергії, допомагає повернути гарний настрій та протистояти стресам. Такий продукт легко засвоюється, вважається гіпоалергенним, надає загальнозміцнюючу і тонізуючу дію.

Сушені банани рекомендують при лікуванні анемії, закрепів, хронічних захворювань ШКТ, в них багато вітаміну С, який допомагає протистояти простудним захворювань і вірусних інфекцій. Сушені плоди допомагають нормалізувати тиск і швидко відновити сили після виснажливих спортивних тренувань. А ще сушені банани широко застосовують у кулінарії, додають в каші, використовують для прикраси кондитерських виробів.

Як висушити банани в домашніх умовах? Для цього потрібно відібрати стиглі, але не перезрілі плоди, ретельно їх вимити, зняти шкірку, м’якоть нарізати тонкими кружечками. Бананові скибочки викласти тонким шаром на спеціальну папір для випічки і відправити деко в духовку. Для повного висушування знадобиться 3-4 години, вогонь повинен бути мінімальним, а температура не перевищуватиме 50 градусів. Щоб забезпечити приплив повітря, дверцята духовки треба тримати прочиненими. Готовий продукт виймають, охолоджують і зберігають у скляних банках, використовуючи в якості десерту або для приготування страв.

Користь зеленого банана

зеленый банан

Найбільш корисними для організму фахівці вважають міні — банани і зелені (овочеві) сорти. Зелені банани добре нормалізують артеріальний тиск і є джерелом найважливішого елемента — калію, необхідного для захисту серця і нервової системи від несприятливих зовнішніх впливів. Медики стверджують, що достатньо щодня з’їдати один плід, щоб забезпечити захист від атеросклерозу і гіпертонії.

До того ж зелені банани запобігають втраті кальцію з сечею, а значить сприяють зміцненню кісток і перешкоджають розвитку захворювань опорно — рухового апарату. Банани з зеленою шкіркою корисні при виразці шлунка і розладах травлення, вони зупиняють розвиток діареї і виключають ризик зневоднення організму.

Зелені банани — це не десертні сорти, а плантены, тобто особлива різновид плодів, яку перед вживанням необхідно піддавати термічній обробці. При цьому користь і шкода варених бананів аналогічні тим сортам, які ми вживаємо в свіжому вигляді. Банани можна варити в солодкому сиропі, тушкувати або смажити. В такому вигляді вони краще засвоюються, тому під час хвороби краще включати в меню банани, що пройшли термічну обробку.