У чому полягає користь і шкода хурми для організму людини?

Хурма польза и вред

В кінці осені – початку зими, на ринках з'являються яскраво — оранжеві плоди хурми, які відразу притягають погляд і викликають непереборне бажання спробувати їх ніжну і соковиту м'якоть. Якими ж перевагами володіє цей сезонний гість, в чому користь і шкоду хурми для організму людини?

Багато здивуються, дізнавшись, що сонячні плоди — це насіннєва ягода вічнозелених дерев з родини ебенових, які ростуть у субтропічних і тропічних куточках світу. У нас прийнято вважати, що хурма — це фрукт, і з цим важко посперечатися, оскільки її великі плоди з ніжною м'якоттю і глянсовою помаранчевої шкіркою мало нагадують звичні для нас ягоди.

Як би те ні було, і до якого б виду ми не віднесли хурму, точно відомо, що вона – це справжнє джерело вітамінів, мінералів і корисних мікроелементів. Любителі ніжною ягоди вважають, що вона може замінити собою багато ліків і вберегти від будь-яких хвороб. Плоди цієї рослини представляють виняткову харчову і лікувальну цінність для людського організму. Наскільки це твердження відповідає дійсності? Давайте з'ясуємо, у чому користь і шкоду хурми для здоров'я, як її правильно вибирати і вживати.

Хурма: опис, види і сорти

Хурма: описание, виды и сорта

Батьківщиною хурми вважають Китай, де цю рослину почали культивувати більш 2000 років тому. Сьогодні цю теплолюбних культуру вирощують у багатьох країнах з відповідним кліматом (на території Європи ,Азії , Африки, Австралії, Бразилії). У нашій країні хурма росте в Криму, на Кавказі, деякі сорти вирощують в Грузії, Північної Осетії, на Україні. Рослина досить невибаглива щодо вологості і температури, а деякі сорти відрізняються високою морозостійкістю і можуть витримувати навіть дуже низькі температури.

Селекціонери продовжують роботу над цим видом і створюють нові, удосконалені сорти, яких на сьогоднішній день налічується близько 200. Серед них всім відомі, традиційні види, або ж екзотичні, відрізняються незвичайним смаком і кольором м'якоті. У нашій країні на прилавках магазинів можна зустріти кілька сортів хурми:

  • Кавказька – росте на території колишніх союзних республік. Плоди відрізняються невеликим розміром, щільною шкіркою і злегка в'язкий, терпкий смак, що нагадує фініки. Свіжі плоди цього сорту багаті вітамінами і корисними мікроелементами.
  • Инжирная – плоди цього сорту відрізняються злегка плескатої форми. Инжирная хурма дозріває раніше за інших сортів і першої надходить у продаж. М'якоть має насичений помаранчевий колір, який стає коричневим у процесі дозрівання. Плоди цього сорту містять довгасті, темно — коричневі кісточки.
  • Помідорна – зовні плоди виглядають як томати сорту «Бичаче серце». Вони такі ж великі та м'ясисті. Всередині – ніжна і соковита м'якоть помаранчевого кольору, яка досить сильно в'яже, якщо хурма недозревшая. В цілком зрілому плоді м'якоть солодка і м'яка, кісточки відсутні.
  • Японська (Шарон) – відрізняється насиченим екзотичним смаком, в якому присутні нотки стиглого яблука, айви і абрикоса. Таке смакове поєднання з'явилося завдяки тому, що сорт є гібридом хурми і яблука і створили його селекціонери Японії. Плоди не містять кісточок і не викликають в'яжучих відчуттів, завдяки мінімальному наявності таніну. Крім відмінного смаку, м'ясистою і ніжній м'якоті, цей сорт містить максимум вітамінів і харчових волокон, а за вмістом бета — каротину перевершує гарбуз.
  • Шоколадна (корольок). Цей сорт в процесі дозрівання досягає великих розмірів і за формою нагадує помідор або яблуко. Недозрілі плоди мають зелений відтінок, по мірі дозрівання, колір шкірки і м'якоті набуває шоколадний колір. Тому сорт називають ще «чорним яблуком» або «шоколадним пудингом». Ця різновид хурми не в'яже і відрізняється чудовим смаком, вона встигає швидко і не вимагає часу на дозрівання.

Сорт Корольок

Сорт Королек

Хурма корольок – користь і шкода від цього сорту точно такі ж, як і від інших різновидів, незважаючи на своєрідний зовнішній вигляд і смак. Слід зазначити, що цей сорт зовсім не в'яже і, не дивлячись на назву, не має шоколадний присмак, а насичені свіжі і солодкі відтінки, характерні для хурми.

Корольок вважається одним з найбільш корисних і цінних дієтичних сортів, він проявляє виражені сечогінні властивості і застосовується для усунення набряків, пов'язаних з нирковими і серцевими патологіями. Плоди цього сорту багаті пектином і харчовими волокнами, що допомагає боротися з розладами травлення.

Плоди хурми можна вживати у свіжому вигляді, сушити, запікати, варити з них варення, використовувати при приготуванні десертів. Крім того, цю ягоду здавна пускали на виробництво вина або пива.

Склад і корисні властивості

У чому ж унікальність помаранчевих плодів і чому люди з давнини так цінували і обожнювали хурму? Адже недарма в перекладі з грецької назва ягоди звучить, як «їжа богів», а інші народи називали її «серцевої яблунею», «зимової вишнею», «китайським персиком» та іншими приємними епітетами.

Состав и полезные свойства хурмы

Своїми корисними властивостями хурма зобов'язана унікальному складу, багатого вітамінами, антиоксидантами, мінерали, органічні кислоти, дубильні речовини. У плодах багато харчових волокон, але немає холестерину і насичених жирів, завдяки чому вона корисна при захворюваннях серцево — судинної системи і атеросклерозі. Зупинимося докладніше на компонентах, які входять до складу дивовижних плодів:

  1. Бета-каротини і біофлавоноїди – відповідають за яскраво — оранжевий колір хурми. Вони є натуральними антиоксидантами, які перешкоджають виробленню вільних радикалів і уповільнюють процеси старіння. Тому вважається, що хурма сприяє довголіттю і продовжує життя.
  2. Глюкоза і фруктоза, відповідають за солодкий смак плодів і є потужними антидепресантами. Вони поліпшують настрій і допомагають боротися зі стресами. При цьому вживання хурми не підвищує глікемічний індекс, а це значить, що ласувати яскравими плодами можна навіть при такому серйозному захворюванні, як цукровий діабет.
  3. Комплекс вітамінів. У складі плодів можна знайти вітаміни групи В, С,А, Е,РР. Їх дія сприяє підвищенню імунітету, нормалізації обмінних процесів (жирового, вуглеводного), підтримання здоров'я різних органів і систем організму.
  4. Мікроелементи. У хурмі містяться калій, натрій, магній, залізо, нікель, йод, фосфор. Мінеральний комплекс відповідає за здоров'я кісток, волосся, шкіри та нігтів, підтримує водний і кислотно — лужний баланс, нормалізує функції серця, печінки і центральної нервової системи.

Крім того, у складі плодів присутні моносахариди, дубильні речовини (таніни), органічні кислоти та інші біологічно активні речовини.

Калорійність хурми

Калорийность хурмы

Хурма — це низькокалорійний продукт. У 100 гр. м'якоті міститься не більше 60 Ккал, а це значить, що вживаючи смачні і корисні плоди можна ще й зайві кілограми скинути.

Дієтологи рекомендують своїм клієнтам, які страждають від надмірної ваги, включати в щоденний раціон 2-3 плоди середніх розмірів. Вживання хурми забезпечить швидке насичення і дозволить підтримати організм під час чергової дієти. До того ж, за рахунок сечогінних властивостей, хурма усуне набряклість і допоможе очистити кишечник від шлаків і токсинів.

По інтернету гуляє багато рецептів схуднення на основі хурми. Зокрема існує дієта, згідно з якою в день потрібно з'їдати 1,5 -2 кг плодів і випивати до 1,5 л кефіру. Стверджується, що на такому раціоні можна скинути за тиждень до 5 кг. Але фахівці не рекомендують цей фрукт як монопродукту, і не радять тримати подібну дієту.

Справа в тому, що у солодких плодах міститься досить багато фруктози і глюкози, а це не найкращі компоненти для бажаючих схуднути. Крім того, вживання хурми в такій кількості може призвести до збоїв в роботі травного тракту і спровокувати небажані ускладнення.

Користь, шкоду і протипоказання хурми

противопоказания хурмы

Чим корисна хурма для нашого організму і як вона може допомогти при різних захворюваннях? Цей яскраво-оранжевий плід піднімає настрій, рятує від депресії і підвищує працездатність завдяки потужним антиоксидантним властивостям. Вживання хурми надає тонізуючий і загальнозміцнюючий ефект і посилює опірність організму інфекціям. Поліфенольні антиоксиданти і катехіни забезпечують протизапальну і антибактеріальну дію і сприяють зміцненню імунітету. Крім того, антиоксиданти є хорошою профілактикою передчасного старіння і онкологічних захворювань.

Хурма чудово підтримує організм у сезон грипу та застуд за рахунок високого вмісту вітаміну С і корисних мікроелементів. Її радять вживати при авітамінозі і вірусних інфекціях. А бета – каротин у складі плодів благотворно впливає на стан дихальної системи і перешкоджає розвитку таких ускладнень, як бронхіт і пневмонія.

Допомагає яскравий плід і при проблемах із зором, оскільки містить вітамін А, необхідний для здоров'я очей. У цьому випадку вітамін виступає в якості профілактики катаракти і захищає сітківку, перешкоджаючи розвитку вікових змін.

Завдяки вмісту калію, магнію і натрію, хурма самим позитивним чином впливає на роботу серцево — судинної системи. Її рекомендують вживати при атеросклерозі і як профілактичний засіб, що зміцнює серцевий м'яз. Хурма містить залізо, тому її радять їсти при анемії. Вітаміни С і Р сприяють зниженню проникності судин і їх зміцненню, а це значить, що соковиті плоди будуть корисні при судинних патологіях.

Завдяки вмісту пектинів, сонячні ягоди допомагають при порушеному травленні і нормалізують роботу виводять органів (печінки, нирок), позбавляючи організм від токсинів і шлаків. Дубильні речовини, пектини додатково надають терпкий ефект і усувають діарею. Крім того, дослідники з'ясували, що вона здатна виявляти бактерицидний ефект і знищувати золотистий стафілокок і кишкову паличку.

Виражені сечогінні властивості хурми сприяють зниження і нормалізації артеріального тиску, а також дозволяють запобігти ризику розвитку сечокам'яної хвороби. Мікроелемент магній у складі плодів перешкоджає утворенню піску і каменів у нирках, а йод — є відмінною профілактикою захворювань щитовидної залози.

Завзятим курцям цей фрукт буде особливо корисний, адже хурма перешкоджає утворенню злоякісних пухлин і знижує ймовірність розвитку раку легенів.

Завдяки в'язким властивостям, сонячний плід допомагає при кровоточивості ясен, загоює ушкодження, зміцнює ясна. Косметологи також знайшли застосування для цієї корисної ягоди, її сік і м'якоть включають до складу багатьох масок, лосьйонів , кремів, призначених для догляду за проблемною шкірою. За рахунок своїх унікальних лікувальних властивостей хурма допомагає впоратися з вуграми, підлітковими прищами і іншими запальними елементами.

У деяких країнах, хурму розрізану навпіл прикладають до опіків і ран, що дозволяє прискорити процес загоєння. Відваром із сухих «хвостиків» хурми лікують нічне нетримання сечі (енурез), а також радять лікувати цією ягодою нервові і фізичні виснаження.

Шкода для організму

У той же час існують стани, при яких вживання хурми небажано. До числа абсолютних протипоказань відносяться:

  • захворювання підшлункової залози, загострення панкреатиту;
  • індивідуальна непереносимість цього продукту;
  • період після операції на органах ШКТ.

Особливо небезпечно вживати хурму в післяопераційному періоді, це може призвести до спайкового процесу і спровокувати непрохідність кишечника.

До відносних протипоказань відносять такі стани, як цукровий діабет, ожиріння, схильність до закрепів. У цьому випадку вживати хурму можна, але в обмежених кількостях.

Не слід давати хурму дітям до 3-х років. Справа в тому, що в сирих плодах великий вміст танінів, які шкідливі для не цілком сформувалася травної системи малюка. Таніни, вступаючи в реакцію з шлунковим соком можуть утворювати в'язку масу і формувати харчової грудку, викликаючи проблеми з прохідністю кишечника.

Тому дітям можна давати хурму з 10 років і в невеликих кількостях. Це повинні бути зрілі плоди, в яких вміст в'яжучих речовин мінімально. Хурму не рекомендують їсти на порожній шлунок і вживати за один раз велику кількість плодів.

Хурма при вагітності

Хурма при беременности

Багато жінок цікавляться, корисно чи шкідливо їсти хурму при вагітності? Фахівці відповідають, що якщо протипоказань до вживання смачної ягоди немає, то не варто відмовлятися від неї в цей період. Цінність хурми в унікальному поєднанні харчових волокон (клітковини), вітамінів, макро і мікроелементів , які особливо необхідні жінці під час виношування дитини.

Сонячні плоди нададуть тонізуючу дію, допоможуть зміцнити імунітет, нормалізують процеси травлення, покращують апетит і піднімуть настрій. Високий вміст заліза допоможе запобігти розвиток анемії вагітних, позбавить від закрепів, а діуретичні властивості хурми усунуть набряки і зменшать навантаження на серцево — судинну систему.

У період вагітності можна щодня вживати по 1 — 2 невеликих плоду, бажано вибирати такі сорти, які позбавлені в'яжучих властивостей. Корисні мікроелементи — калій, магній, йод, залізо, особливо необхідні в цей період для нормального розвитку плоду. До того ж хурма сприяє зниженню артеріального тиску і допомагає запобігти гіпертонію, яка часто розвивається на останніх термінах вагітності.

Під час вагітності жінки часто скаржаться на те, що псується шкіра обличчя. Хурма допоможе позбутися від висипань і розширених пор. Її часто використовують в косметичних цілях і включають до складу масок і лосьйонів для догляду за обличчям.

Користь і шкода сушену хурму

сушеная хурма

Сушена або в'ялена хурма зберігає всі корисні речовини і вітаміни, властиві свіжим плодам. Цей спосіб заготівлі дозволяє позбутися від основного недоліку хурми – в'язкості і терпкості і отримати ласощі, приємне на смак. До того ж сушені плоди довго зберігаються, їх можна використовувати для приготування компотів, додавати в пироги та інші кондитерські вироби. По суті, в'ялена хурма — це натуральні, природні цукерки, які принесуть організму користь і допоможуть вирішити багато проблем , пов'язані з порушенням функцій внутрішніх органів. В'ялена хурма дуже корисна при проблемах з органами ШКТ, серцем, нирками і судинами. Вона володіє антиоксидантними властивостями і сприяє зміцненню захисних сил організму.

У той же час, сушена хурма дуже калорійна і її не слід вживати тим, хто має проблеми із зайвою вагою. Не варто їсти в'ялені плоди на голодний шлунок і запивати їх молоком. Таніни при сушінні нікуди не зникають і при взаємодії з молочними білками можуть утворювати харчової грудку і викликати блювоту, різку біль в животі і діарею.

Користь і шкода кісточок хурми

В Японії кісточки хурми служать замінником кави, для цього їх добре обсмажують і перемелюють. В Америці під час війни вони служили сировиною при виробництві борошна. У кісточках хурми міститься багато корисних речовин, тому вони допомагали виживати людям в період важких випробувань.

Один плід може містити від 5 до 10 подовжених, темно – коричневих насіння — кісточок. Вони цілком їстівні, їх можна смажити, як насіння. За смаком кісточки хурми чимось нагадують гарбузове насіння. Їх можна вживати при відсутності проблем зі стравоходом і шлунком. При наявності гастритів, виразкових поразок та інших патологій, їсти кісточки не варто, так як це може призвести до загострення захворювань.

Користь і шкода хурми для печінки

Печінка — найважливіший орган, що забезпечує ряд життєво важливих функцій. Вона сприяє нейтралізації токсинів, знешкоджує алергени і отрути, бере безпосередню участь у процесах травлення, кровотворення, ліпідному, білковому і вуглеводному обміні. Хурма допомагає печінці справлятися з цими завданнями, дозволяє нормалізувати жировий обмін і захистити клітини печінки від руйнування.

Володіючи діуретичними властивостями і цілим набором корисних мікроелементів, хурма допомагає виводити з організму токсини і шкідливі речовини і перешкоджає швидкому зносу органу. Хурма є оптимальним продуктом для печінки, оскільки містить антиоксиданти, бета — каротин та інші біологічно активні речовини, які сприяють відновленню регенерації клітин печінки.

Тим не менш, в плодах хурми багато моносахаридів, які можуть порушити роботу печінки при таких супутніх хвороб, як ожиріння або цукровий діабет. Тому особам, які страждають від подібних патології, вживання хурми рекомендується обмежити.

Як вибрати?

Щоб вибрати стиглий і корисну хурму, звертайте увагу на зовнішній вигляд плодів. Якщо плодоніжка у них суха, шкірка темно — помаранчева, глянсовий, без темних плям, а самі плоди м'які на дотик – це говорить про те, що стигла хурма. А це означає, що соковита ягода позбудеться в'яжучих властивостей і підвищеної терпкості, і буде соковитою і приємною на смак.

Якщо ж ви купили незрілу хурму, не засмучуйтесь! Просто покладіть її в морозильну камеру. Заморожена хурма втрачає в'язкість і після розморожування м'якоть у плодів стане м'якою і солодкою. Ще один спосіб полягає в тому, щоб дати хурмі повністю дозріти. Для цього потрібно потримати хурму кілька днів в теплі і за цей час вона повністю дозріє і порадує вас своїм смаком та користю.