У чому полягає користь і шкода пива для організму

польза и вред пива

Історія такого напою як пиво сягає своїм корінням в далеке минуле, його пили в Стародавньому Єгипті і Месопотамії, жодне свято в країнах Середземномор'я не обходився без цього пінного напою, а пізніше, до нього пристрастилися і народи Європи.

Користь і шкода пива для чоловіків і жінок – привід для суперечок, як у давнину, так і зараз. Противників у цього напою стільки ж, скільки і шанувальників. Дізнаємося більше про властивості та склад пива, а також про його позитивних і негативних сторонах.

Корисні властивості пива

польза и вред пива

Щоб не говорили затяті вороги пінного напою, не можна ігнорувати такі корисні властивості пива, як:

  • велика кількість калію в складі, що, в поєднанні з низьким вмістом натрію, робить пиво корисним для тих, кому необхідно мінімізувати споживання солей, наприклад, гіпертонікам;
  • присутні в пиві продукти бродіння і вуглекислий газ сприяють циркуляції і припливу крові до нирок, печінки, легень, крім цього, вони стимулюють вироблення шлункового секрету;
  • входить в усі види натурального напою хміль, чинить антимікробну дію і заспокоює нервову систему.

Не можна не відзначити, що в складі натуральних пивних напоїв у різному співвідношенні ( залежно від сорту), присутні такі корисні мікроелементи:

  1. залізо;
  2. мідь;
  3. цинк
  4. кремній;
  5. фосфор;
  6. магній.

Зрозуміло, при міркуванні про корисні властивості цього найдавнішого хмільного напою, мову можна вести тільки про натуральному пиво, зварене з цього солоду і хмелю, а не приготованого з ідентичних їм за смаком хімічних концентратів.

польза и вред пива

Натуральне пиво є швидкопсувним продуктом і не може містити сторонніх речовин, зразок консервантів, або ж бути пастеризованим. Любителям пінного напою у пляшках потрібно пам'ятати, що максимальний термін придатності справжнього пива — три дні, на четверту добу в пляшці неминуче випадає осад. Це непоганий тест для продукту, який претендує на звання натурального, » живого пива.

На жаль, та продукція, що зараз в широкому асортименті представлена на полицях супермаркетів, до справжнього пива відношення не має, досить лише уважно вивчити те, що написано на етикетках. При виборі напою слід звернути увагу на такі моменти, як:

  • термін придатності;
  • наявність добавок, що регулюють смакові якості;
  • консерванти;
  • екстракти, ідентичні натуральним;
  • стабілізатори;
  • замінники солоду або хмелю;
  • ферментні складові.

Всі подібні компоненти, навіть якщо вони додані до нормально звареному пива, пригнічують процес бродіння, зростання дріжджів, розщеплюють цукру і призводять до незначного вмісту крохмалистих речовин. Тобто, навіть у самої красивою і дорогий пляшці виявиться напій, що дає лише уявлення про смак пива, і більше нічого.

Яка користь від пива для здоров'я організму?

польза и вред пива

Як не парадоксально, але про те, яка користь від пива, може розповісти будь-яка жінка. На основі цього напою можна робити чудові засоби для догляду за шкірою і волоссям, причому не тільки в домашніх умовах. Косметологічні концерни давно і успішно випускають на основі пива різні лосьйони, маски, шампуні, креми, гелі і мило.

Так само, не можна скидати з рахунків результати досліджень, проведених у ряді європейських інститутів, які вказують на наступні позитивні властивості натурального напою:

  • пиво сприяє тонусу і здоров'ю нирок, виводячи з них до 60% піску і до 40% каміння;
  • напій поліпшує діяльність кишечника, запобігаючи запори;
  • зброджені компоненти пива знижують рівень холестерину в організмі;
  • пиво темних, щільних сортів, зберігає міцність кісток, завдяки вмісту в ньому кремнію;
  • пиво, особливо нефільтроване, перешкоджає формуванню тромбів, що є гарною профілактикою варикозов і тромбозів;
  • гальмує ріст ракових клітин, що містяться в ньому поліфенолів і каротиноїдів;
  • пиво, завдяки вмісту в ньому ферментованим дріжджам, стимулює природне вироблення колагену в шкірі;
  • у пінного напою, особливо щільних сортів, що наближаються до елю, є яскраво виражений анти-диспепсичний ефект, завдяки якому вона інгібує кишкові бактерії, тобто, по суті це профілактика діареї та інших кишкових розладів.

Дослідження впливу пива на людський організм, його взаємозв'язок з діяльністю органів і лікувальний ефект при будь-яких захворюваннях проводилися у Фінляндії, Великобританії, США.

У 1999 році медичний цент досліджень в Техасі опублікував результати десятирічної роботи, присвяченої серцевих хвороб. У ньому стверджується, що систематичне вживання пива знижує розвиток аритмії, серцевої недостатності та тромбозу на 45%.

Зрозуміло, мова йшла про сортів справжнього пива, без консервантів та інших добавок. Крім того, обсяг випитого пива при тестуванні становив від 0,4 до 1,8 літра в день.

Цікавий факт: тепле пиво вкрай ефективно при втраті голосу, захриплому горлі та інших порушеннях, пов'язаних з голосовими зв'язками. Багато артисти, чия робота пов'язана з голосом, використовують різні рецепти, засновані на підігрітому хмільному напої. Наприклад, Лемешев користувався перед концертами наступним поєднанням – півсклянки пива, столова ложка меду, два яєчних жовтки сирих. Всі компоненти змішувалися і грілися, настільки, щоб яйце не почало згортатися. Артист випивав суміш залпом перед виходом на сцену.

Користь і шкода нефільтрованого пива

польза и вред нефильтрованного пива

Нефільтроване пиво в останні роки стає популярнішим звичайного. Багато наївно вважають, що відсутність фільтрації є гарантом того, що напій «живий» натуральний. Однак, це не завжди так. Купуючи нефільтроване пиво потрібно так само уважно вивчити етикетку продукту, як і при покупці звичайного.

Користь і шкода нефільтрованого пива для організму в основному не відрізняється від дії звичайного пінного напою, але є і деякі особливості. Нефільтроване пиво додатково проявляє наступні властивості:

  1. нормалізує тиск;
  2. покращує згортання крові;
  3. має дуже сильні сечогінні властивості;
  4. впливає на волосяні фолікули, сприяючи росту і якості волосся;
  5. усуває зайву сухість шкірних покривів.

У нефільтрованому варіанті напою набагато більше вітамінів групи «В» і вище вміст марганцю. Але його термін придатності ще нижче, ніж у звичайного пива, в середньому, це пара днів, після того, як напій зварили. Зрозуміло, якщо розглядати тільки натуральне пиво, без всяких добавок.

Шкода від нефильтрованных сортів в основному полягає в тому, що вони набагато швидше, ніж відфільтровані викликають звикання і прискорюють формування пивного алкоголізму, який розвивається при непомірних бенкети. Крім того, нефільтроване пиво протипоказано при захворюваннях печінки, так як цей вид напою гальмує її діяльність, втім, саме тому таке пиво викликає більш швидке і сильне сп'яніння.

Нефільтрований напій сприяє збільшенню жирового прошарку. Образно кажучи, завдяки дуже високій дріжджовий активності, нарощує шар сала в тілі, стає причиною зайвих кілограмів і при надмірному споживанні веде до ожиріння. Ну і, звичайно ж, не слід пити нефільтроване пиво перед сном, за його сильних сечогінних властивостей.

Користь і шкода безалкогольного пива

польза и вред пива

Дискусії, в центрі яких користь і шкоду безалкогольного пива, не вщухають з моменту появи цього продукту на прилавках. Серед затятих супротивників цього напою ходить багато колючих дотепів, про те, що безалкогольне пиво – перший крок до гумовим жінкам. Чи це Так?

Насправді, подібна різновид пива все ж містить алкоголь, просто його в рази менше. У кожній гуртку безалкогольного пива міститься від 0,5% до 1,5% спирту, що в десять разів менше, ніж, наприклад, у квасі. Досягається такий ефект виключно в заводських умовах, шляхом придушення процесу бродіння і подвійною фільтрацією напою. Це поєднання називається деалкоголизацией. Тобто, спочатку пиво вариться звичайним способом, а потім з нього починають «виганяти» спирт. Варто відзначити, що даний процес не особливо позначається на смаку напою.

Говорячи про користь безалкогольного пива, варто зауважити, що позитивних властивостей ньому набагато менше, ніж у звичайному напої. Але деякі переваги пива без алкоголю варто відзначити. Це:

  • більш низька калорійність у порівнянні зі звичайним пивом;
  • можливість вживання особам, що знаходяться за кермом, і тим, кому протипоказаний алкоголь;
  • відсутність похмілля і інших неприємних наслідків, у разі тривалого застілля.

Так само, при виборі безалкогольного пива слід вивчити склад продукту. Так як цей вид може бути виготовлений як з натурального пива, так і з штучних складових, ідентичних за смаковими якостями, натуральним.

Шкода безалкогольного пива полягає в наступних основних моментах:

  • Надмірне і постійне вживання цього продукту призводить до пасивного алкоголізму, згідно накопиченої наркологами статистикою.
  • Сильний вплив на гормональний фон у чоловіків. Виявляється, у безалкогольному пиві високий вміст естрогену і при тривалому вживанні напою жіночий гормон може потіснити тестостерон і перетворити фігуру в жіночий тип (випирає животик, широкий таз, вузькі плечі) і на довершення ще й знизить потенцію (Познайомтеся з відмінним препаратом без побічних ефектів для підвищення потенції — спрей М-16);
  • зміст в безалкогольному пиві кобальту згубно позначається на функції печінки, підшлункової залози і серця.

Важливо: безалкогольне пиво можна пити вагітним жінкам навіть у мінімальних кількостях. Що міститься в цьому напої кобальт негативно впливає на ріст плода, викликаючи відхилення у формуванні нервової системи і мозку.

Користь і шкода пива для організму чоловіків і жінок

польза и вред пива

Якщо розділити людство за статевою ознакою, то користь і шкоду пива для організму чоловіків і жінок, безумовно буде відрізнятися. Втім, основні фактори, такі як вплив на здоров'я, залишаються загальними і незмінними.

Для жінок пиво принесе користь у наступному:

  • нормалізація діяльності жирових залоз в епідермісі, тобто пиво — це непогана профілактика прищів, розширених пор і жирного блиску шкіри;
  • підтримка вироблення організмом власного колагену, відповідно, гарантія еластичності шкіри, чіткого контуру підборіддя і гарного кольору обличчя;
  • пиво дуже «дружить» з волоссям, точніше з волосяними фолікулами, роблячи відростаючих волосся красивими, блискучими і міцними;
  • у помірних кількостях пиво підсилює сексуальний потяг;
  • попереджає запори і ефективно очищає товстий кишечник від калових мас.

Серед мінусів, які свідчать не на користь цього напою саме для жінок, варто виділити:

  1. систематичне вживання пива ускладнює виникнення вагітності;
  2. з часом пиво неминуче сформує щільну жировий прошарок в нижній частині живота і суттєво обтяжить» стегна;
  3. надмірне зловживання пивом швидко призводить до алкоголізму;
  4. пиво може провокувати у жінок гормональні збої;
  5. любов до пінному напою стає причиною активного росту «зайвих» волосся в зоні бікіні, пахвах і над верхньою губою.

Що стосується чоловіків, то серед очевидних плюсів пива, для них варто відзначити:

  • значне зниження ризику хвороби Альцгеймера ( згідно зі статистичними даними німецьких медичних досліджень);
  • суттєве зниження чутливості до стресів;
  • відсутність безсоння;
  • низькі шанси облисіти;
  • хороший апетит, так як пиво для чоловіків є стимулятором виділення шлункового соку;
  • зниження агресії та дратівливості.

Серед шкоди, яке пиво завдасть чоловікові, можна виділити:

  1. гормональна підміна тестостерону естрогеном, тобто перевага гормонального фону в жіночу сторону, відповідно зниження потенції, ймовірність безпліддя, зовнішні зміни в поставі і фігурі;
  2. нездоровий «пацифізм», відсутність кар'єрних прагнень, духу змагальної конкуренції;
  3. ожиріння;
  4. загальмованість мислення.

Зрозуміло, мова йде про щоденному і значному споживанні пива. Кружка портера раз в пару днів не зробить з жінкоподібного чоловіка слабакам, а келих іскристого світлого пива, з пишною шапкою піни не призведе жінку до ожиріння.

Калорійність

польза и вред пива

Питання калорій сьогодні цікавить як чоловіків, так і жінок. Багато дотримуються дієту, засновану на підрахунку калорій, і шукають їх абсолютно у всьому, будь то салат, чарка лікеру, або ж кухоль пива. Можливо, в цьому винні виключно дієтологи, а може люди просто стали більш уважно ставитися до власного тіла, здоров'ю і тому ретельно стежать за кількістю калорій, що потрапляють в організм.

Надмірна калорійність такого напою як пиво – це міф. У середньому, калорійність пива на 100 грам коливається в межах 23-53 калорії, що порівнянно з 50 грамами гарного вершкового пломбіру. Зрозуміло, енергетична цінність напою багато в чому залежить від його сорту.

Калорійність світлого пива з вмістом спирту в 4,5% буде мати 45 ккал на 100 мл напою і такі показники інгредієнтів:

  • 0,6 г білків;
  • відсутність жирів;
  • 3,8-3,9 г вуглеводів.

Виходячи з цього, стає зрозуміло, що з точки зору боротьби з зайвою вагою, пиво протипоказано тільки тим, хто користується безуглеводными дієтами.

Калорійність темного пива, як і інші показники, трохи вище. В 100 мл напою людини чекають 48-53 ккал, а також:

  • 0,3 г білків;
  • відсутність жирів;
  • 5,7-6 г вуглеводів.

Калорійність нефільтрованого пива складе лише 40 калорій на 100 мл напою при відсутності жирів.

Безалкогольне пиво – лідер з точки зору низький вміст калорій. Калорійність безалкогольного пива і інші показники на 100 мл напою виглядають так:

  • 22-26 ккал;
  • відсутність білків;
  • відсутність жирів;
  • 4,6-5 г вуглеводів.

Виходячи з цих даних, можна сміливо стверджувати, що калорійність пива невисока і при помірному споживанні жодним чином не зможе нашкодити стрункості фігури.

Пиво пити чи не пити – справа смаку та особистих уподобань кожної людини. Однак, варто звертати увагу на склад того, що саме пропонується до вживання, і не пити занадто багато. Тоді прадавній, відомий ще першим будівельникам пірамід, напій, принесе тільки користь і гарний настрій.