У чому полягає користь і шкода буряків для організму людини?

польза и вред свеклы

Червоний буряк — широко поширена овочева культура, настільки звична для російської людини, що без неї ми вже не уявляємо нашого столу. Буряк входить до складу всіма улюбленого борщу, вінегрету або оселедця під шубою. На її основі готують освіжаючі напої та навіть роблять цукати, мармелад. Цього овочу приписують безліч лікувальних властивостей, а ось чи так це насправді, та в чому користь і шкоду буряків для організму? Відповідь на ці питання знайдете в нашій статті.

Трохи історії

Буряк — універсальна овочева культура. Її можна вживати в сирому і вареному вигляді, консервувати, тушкувати і запікати. Про лікувальні властивості червоного коренеплоду згадував основоположник медицини Гіппократ, і навіть застосовував його при лікуванні залізодефіцитної анемії. Вже в ті далекі часи було відомо, що бурякова бадилля містить набагато більше корисних речовин, ніж сам коренеплід. Тому, спочатку люди культивували листовий буряк, і лише через кілька століть стали вирощувати її як овочеву культуру.

история свеклы

Червоний буряк вперше прийшла на руські землі в кінці 10 століття і відразу полюбилася за відмінний смак, невибагливість і лікувальні якості. Східні слов'яни вірили, що буряк здатна захистити навіть від чуми. І ця віра знаходила підтвердження, адже епідемія чуми так і не змогла перемогти народи, у яких буряк входила в раціон харчування, тоді як у Західній Європі «чорна смерть лютувала на величезних територіях. Унікальні лікувальні властивості червоного овоча пояснювалися його хімічним складом, в який входить цілий комплекс корисних речовин, вітамінів і мінералів.

Склад і калорійність буряків

Состав свеклы

За вмістом вітамінів буряк дещо поступається іншим овочам, наприклад, визнаному лідеру — болгарського перцю, але містять досить вітамінів групи В, які незамінні для профілактики хвороб серцево — судинної системи. А за змістом таких мікроелементів, як залізо, йод і цинк, буряк набагато перевершує інші овочеві культури та виявляє надзвичайні лікувальні властивості при порушеннях обміну речовин, проблемами з кроветворением і гормональними збоями. Червона буряк містить бетаїн, який перешкоджає інтоксикації печінки і є відмінно профілактикою ожиріння і гіпертонії. Перерахуємо корисні речовини, якими багатий всіма улюблений овоч:

  • флавоноїди;
  • амінокислоти і органічні кислоти;
  • бетаїн, пектин;
  • бетацианин;
  • глюкоза, фруктоза;
  • вітаміни (В1,В6,В5,В2,С, А, Е,Д,РР);
  • мінерали (цинк, йод, залізо, калій, магній, марганець, фтор, фосфор, мідь).

Такий багатий хімічний склад забезпечує лікувальні властивості червоного овоча і допомагає боротися з багатьма хворобами.

Ще одне незаперечне достоїнство коренеплоду — низька калорійність, що дозволяє включати його до складу дієт і програм для схуднення. В 100г буряків міститься всього 40Ккал, тому її по праву вважають дієтичним продуктом. Але любителям буряків слід враховувати, що у вареному вигляді глікемічний індекс овоча збільшується в два рази, тому при такому захворюванні, як цукровий діабет, вживання коренеплоду доведеться обмежити.

Користь і шкода для здоров'я відвареного буряка

Польза и вред для здоровья отварной свеклы

Фахівці давно ведуть суперечки про те, в якому вигляді (вареному або свіжому) цей овоч принесе більше користі організму. Однозначно можна сказати, що користь і шкоду відвареного буряка практично ідентичні свіжому коренеплоду. Але у вареному вигляді овоч засвоюється краще і може застосовуватися у осіб з порушенням функцій травного тракту. До того ж, у вареній буряках зберігаються всі корисні мікроелементи, необхідні організму. Фахівці виділяють наступні корисні властивості варених буряків:

Коренеплід багатий залізом. Саме цей мікроелемент бере участь у транспортуванні кисню до клітин і сприяє нормальним процесів кровотворення. Недолік елемента сприяє розвитку анемії, зниження імунітету, провокує постійну втому. Регулярне вживання червоного буряка допомагає заповнити дефіцит заліза в організмі і перешкоджає розвитку анемії.

Буряк нормалізує психічний і емоційний стан людини, оскільки містить фолієву кислоту, необхідну для нормальної роботи нервової системи і головного мозку. Фолієва кислота особливо необхідна вагітним жінкам, вона допомагає повноцінному внутрішньоутробного розвитку пода і виключає дефекти нервової трубки. У цьому ж напрямку працює марганець, який позитивно впливає на функції ЦНС, бере участь у метаболічних процесах і допомагає боротися з процесами старіння в організмі, запобігаючи утворенню вільних радикалів.

Буряк містить бетаїн, який необхідний для нормалізації обмінних процесів. Він позитивно впливає на роботу печінки і допомагає організму засвоювати корисні речовини. Червоний овоч перешкоджає віковим змінам, оскільки проявляє виражені антиоксидантні та протизапальні властивості. Калій у складі вареного буряка допомагає підтримувати нормальний артеріальний тиск і зміцнює серцевий м'яз.

Відварений буряк виявляє легкий проносний ефект і сприяє очищенню кишечника від шлаків і токсинів. Коренеплід стимулює процеси травлення і перистальтику кишечника, лікує жіночі хвороби, полегшує синдром ПМС і допомагає активізувати чоловічу статеву функцію.

Варений буряк рекомендують вживати при захворюваннях щитовидної залози, оскільки в її складі багато йоду. Крім того, овоч має сечогінну дію, допомагає виводити з організму солі важких металів, токсини, радіонукліди, сприяє регенерації печінки і допомагає захистити клітини від жирової інфільтрації.

Корисний коренеплід перешкоджає розвитку онкологічних захворювань (зокрема раку товстої кишки), зміцнює і очищає судини від надлишку холестерину, і тим самим запобігає розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби, гіпертонії.

Шкода вареного буряка

Не варто захоплюватися вареним буряком, якщо є проблеми з підвищеною кислотністю шлункового соку. Овоч містить щавлеву кислоту, яка подразнює слизову шлунка. Крім того, варений буряк не рекомендують вживати при наступних проблемах зі здоров'ям:

  • сечокам'яна хвороба;
  • хронічна діарея;
  • гіпотонія (знижений артеріальний тиск).

При цукровому діабеті відварну буряк можна вживати тільки в обмеженій кількості, оскільки після варіння її глікемічний індекс істотно зростає.

Користь і шкода сирої буряків

Сырая свекла

Сирий буряк — улюблений продукт у любителів дієт, які борються із зайвими кілограмами. І це не даремно, адже в сирому коренеплоди зберігаються всі вітаміни, які руйнуються при варінні, а це означає, що користь для організму від його вживання неоціненна. Саме сира буряк здатна виводити з організму радіонукліди і солі важких металів, а також служити відмінною профілактикою хвороби Альцгеймера і атеросклерозу.

Сира клітковина володіє посиленим очищує дією, працює як абсорбент і легко видаляє з кишечника всі шкідливі речовини. Особливо корисно додавати сирий буряк в салати при запорах. Це допоможе посилити перистальтику кишечника і нормалізувати роботу травної системи. Сира буряк відрізняється низьким глікемічним індексом, а це означає, що її можна вживати діабетикам і особам, які страждають від ожиріння. Регулярне вживання сирого коренеплоду допомагає гипертониками тримати тиск в нормі. В іншому позитивний вплив сирого овоча повністю аналогічно користь від вживання вареного продукту.

Шкода сирої буряків

У свіжому вигляді коренеплід протипоказаний при захворюваннях ШКТ (ерозивних ураженнях, гастриті), при сечокам'яній хворобі або зниженому тиску. Вживання сирої буряків може сповільнити засвоєння кальцію і погіршити стан при остеопорозі. У деяких випадках можливі алергічні реакції на страви, що містять цей овоч в сирому вигляді.

Тому, якщо ви вирішили знижувати вагу за допомогою сирої буряків, не завадить заздалегідь проконсультуватися з дієтологом і відвідати гастроентеролога. Тільки фахівець може визначити користь і шкоду цукрових буряків для окремо взятого пацієнта, враховуючи стан його здоров'я і можливі протипоказання.

Користь і шкода соку з буряка

Польза и вред сока из свеклы

Прихильники народної медицини рекомендують використовувати буряковий сік для оздоровлення організму, мотивуючи це тим, що в свіжовичавленому соку міститься оптимальний комплекс мікроелементів, необхідних нашому організму. Дійсно, сік зі свіжих коренеплодів дуже корисний, але тільки в тому випадку, коли у людини немає проблем з травним трактом. Які корисні властивості він проявляє?

  1. покращує роботу печінки і нирок;
  2. знижує артеріальний тиск;
  3. очищає судини, розчиняє тромби, знижує рівень холестерину в крові;
  4. є хорошим профілактичним і лікувальним засобом при анемії;
  5. при простудних захворюваннях може застосовуватися для полоскання хворого горла, так як проявляє протизапальну і бактерицидну дію;
  6. допомагає жінкам регулювати менструальний цикл, боротися з мастопатією і легше адаптуватися до менопаузи.
  7. буряковий сік застосовують для нормалізації сну або готують на його основі напої, які позбавляють від похмільного синдрому.

Але не завжди буряковий сік корисний при деяких станах вживати його не можна. У ньому містяться органічні кислоти, які при підвищеній кислотності шлункового соку і виразкових поразки провокують загострення хвороб.

Навіть здоровим людям варто пити буряковий сік в дуже помірних кількостях, інакше можливі такі неприємні наслідки, як нудота, розлад шлунку, діарея, головний біль, падіння артеріального тиску. Тому фахівці радять робити мікси, тобто змішувати невеликий обсяг соку з буряка з іншими овочевими фрешами (морквяним або сельдереевым). Таке поєднання надасть більш м'яку дію на травний тракт, але збереже всі вітаміни і корисні властивості овочів.

Квас з буряка — користь або шкода

свекольный квас

В якості самої корисної заміни соку з сирого буряка можна рекомендувати буряковий квас. Цей освіжаючий і лікувальний напій на Русі роблять з давніх часів. Якими корисними властивостями він володіє?

  • має загальнозміцнюючий та тонізуючий ефект;
  • покращує обмін речовин;
  • нормалізує процеси травлення і відновлює роботу травного тракту;
  • позитивно впливає на стан серця і судин;
  • сприяє очищенню кишечника;
  • допомагає боротися з симптомами анемії і підвищеним тиском;
  • покращує роботу печінки, запобігає жировий гепатоз;
  • надає сечогінний ефект і сприяє очищенню нирок, жовчних шляхів і печінки.

Цей унікальний напій допомагає боротися з раковими клітинами і є чудовим профілактичним засобом, що запобігає розвитку онкологічних процесів. Регулярне вживання квасу допомагає розвантажити кишечник від шлаків і токсинів, позбавляє від закрепів і сприяє зниженню ваги.

Дієтологи й косметологи давно оцінили переваги напою і недарма назвали його еліксиром молодості. Буряковий квас не тільки допомагає моделювати фігуру, регулювати обмінні процеси в організмі і покращувати функції внутрішніх органів, але і робить благотворний вплив на стан шкіри і волосся. Такий ефект досягається завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які очищають організм зсередини. Регулярний прийом квасу допоможе позбутися від висипань, чорних крапок, зайвої жирності, шкіра розгладиться і посвіжішає. У буряковому квасі присутній фолієва кислота, пектини та інші антиоксиданти, які уповільнюють процеси старіння, зміцнюють імунітет і захищають кишечник від хвороботворних мікроорганізмів.

Цей напій засвоюється організмом набагато легше, ніж сік із сирого буряка, але і у нього є певні протипоказання. Так, буряковий квас можна пити під час загострення хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту, при наявності таких патологій, як сечокам'яна хвороба, подагра або важкі ураження нирок. У будь-якому випадку перед вживанням освіжаючого напою необхідно порадитися з лікарем, щоб уникнути небажаних ускладнень.

Як приготувати буряковий квас в домашніх умовах?

У приготуванні освіжаючого напою немає нічого складного. Вам знадобиться 500 г молодої буряка, 50 г сухарів з житнього хліба і 1 ст. л. цукру. Увага! Жодних дріжджів при приготуванні лікувального напою не використовуємо!

Процес приготування квасу починаємо з того, що буряк чистимо, нарізаємо її кубиками і кладемо на дно 3 — х літрової банки. Далі заливаємо буряк теплою кип'яченою водою, наповнюючи банку тільки за плічка, щоб залишити місце для бродіння. Далі засипаємо підготовлені житні сухарі й цукор, шийку прикривають марлею і прибираємо банку в тепле місце на 5 днів.

Готовність квасу можна визначити по піні, яка збирається на поверхні. У перші дні, при інтенсивному бродінні, піна піднімається над шийкою шапкою. Після закінчення визначеного строку вона зникає, що свідчить про закінчення бродильного процесу і говорить про те, що квас готовий. У напою вийде дуже приємний малиновий відтінок і специфічний, кислувато — солодкий смак, який бадьорить і освіжає. Якщо вам здасться, що квас надто кисла, можна додати в нього трохи цукру.

Залишилося тільки напій процідити через марлю, перелити його в іншу банку або пляшки, закрити кришками і прибрати в холодильник. Буряковий квас п'ють холодним. Їм можна втамовувати спрагу в спекотний літній час або використовувати для приготування холодних супів (окрошки, і борщів зелених). Для усунення запорів квас п'ють після прийому їжі, додаткову кухлик випивають перед сном. Якщо ви хочете використовувати напій в лікувальних цілях для оздоровлення організму, порадьтеся з лікарем, щоб визначити оптимальну дозу напою і тривалість курсу терапії.

Квашена буряк — користь і шкода

Квашеная свекла

Червоний буряк популярна не тільки у свіжому, вареному, тушкованому, але і в квашеному вигляді. Буряк, заготовлена таким способом, повністю зберігає всі корисні властивості свіжих коренеплодів, в ній присутній весь набір вітамінів, мінералів і цінних органічних кислот (яблучної, лимонної, винної). У такому вигляді її можна застосовувати не тільки в лікувальних цілях. Квашена буряк відмінно підходить в якості ароматної і апетитною закуски, її можна пустити на борщ або включити до складу безлічі різноманітних і корисних страв.

В буряку міститься досить багато моносахаров (глюкози, фруктози), тому вона вважається ідеальним овочем для квашення, зрозуміло після білокачанної капусти. У лікувальних цілях коренеплід можна вживати при запорах, гіпертонії, авітамінозі. У минулому, за допомогою квашеного буряка рятувалися від цинги і зміцнюють імунітет під час довгих і суворих зим. У цьому вигляді овоч принесе користь при анемії, хворобах печінки, допоможе виведенню з організму токсинів і шкідливих речовин.

Протипоказанням до застосування квашеного буряка є захворювання органів травної системи в період загострення (панкреатит, холецистит, гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки), подагра, остеопороз. В іншому перешкод до застосування квашеного овоча немає, його дозволено вживати навіть при цукровому діабеті (зрозуміло, в невеликих кількостях).

Як квасити буряк?

Квашену буряк можна купити в магазині, але краще всього приготувати її самостійно. Так ви точно будете впевнені в тому, що в складі продукту не виявиться шкідливою оцтової кислоти, яку так люблять використовувати при консервуванні овочів в промислових масштабах. Існує безліч рецептів квашення буряка з додаванням різних прянощів та інших інгредієнтів. Але в лікувальних цілях для заквашування коренеплоду рекомендують використовувати тільки кухонну сіль.

Рецепт цілісної квашених буряків

Спочатку потрібно відібрати дрібні коренеплоди пізніх сортів, ретельно їх промити і зняти шкірку. Далі овочі укладають у бочку або велику емальовану каструлю і заливають розсолом, який готується з розрахунку 1 ст. л. солі на 1,5 л охолодженої кип'яченої води.

Рівень рідини повинен бути на 5 см вище коренеплодів. Далі зверху кладуть дерев'яний круг і гніт і залишають ємність в теплому місці на 10 днів для бродіння. У цей час потрібно періодично знімати піну і промивати дерев'яний круг. Після закінчення зазначеного часу буряк готова, її можна вживати в лікувальних цілях або застосовувати для приготування страв.

  • ТЕГИ
  • Користь-Шкоду
Валерій