Великий піст: харчування по днях

Пост Великий 2016 питание по дням

Великий піст є головною щорічною подією в житті релігійних людей. Традиційно відмова від звичної їжі і земних благ починається після Масниці. Метою посту є підготовка тіла і духу до відзначення світлого свята – воскресіння Христа. У цей час людина повинна утриматися від певного виду їжі, шкідливих звичок і будь-яких розваг. Найбільш суворими періодами посту є перша і остання тиждень. Харчування поділяється на три типи: сухоїдіння, гарячі страви та їжа з додаванням масла.

Кому можна дотримуватися великий піст 2016?

Кому можно соблюдать великий пост 2016Дотримання обмежень в їжі під силу будь-якій здоровій людині, що відчуває себе готовим до добровільної відмови від благ. Однак слід проявити особливу обережність дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку, а так само тим, хто страждає серйозними захворюваннями. Даній групі людей відмову від м'яса піде тільки на користь, але припинення вживання молочних продуктів, наприклад, створює дефіцит кальцію.

Годуючим матерям і жінкам, які очікують появи дитини, необхідно збалансоване харчування. Тому обмеження в раціоні можуть призвести до розвитку патологій. Не рекомендується дотримуватися посту людям, у яких знижений гемоглобін, присутні захворювання шлунка і кишок, спостерігаються хвороби органів кровотворення, виявлені пухлини.

Дотримуватися обмежень частково можна тим людям, які займаються важкою фізичною працею. Така діяльність вимагає багато сил, а пісне харчування не може повноцінно заповнити потребу організму в енергії. Відхилення від правил дозволяється мандрівникам, так як постійне пересування не завжди надає можливість вживати тільки дозволений перелік продуктів.

Перед початком посту необхідно отримати благословення духівника, тільки в цьому випадку відмова від земних благ буде здійснено у відповідності з правилами. Для тих, хто збирається дотримуватися особливого харчування, необхідна попередня консультація з лікарем. Розглянемо Великий піст 2016 календар харчування по днях більш детально.

Духовний аспект дотримання

Духовный аспект соблюденияДеякі сприймають піст тільки, як обмеження в їжі. Однак таке розуміння є принципово не вірним. Для того, щоб укріпити дух, людині необхідно приборкати тіло, але відмова від звичного раціону на цьому не закінчується. Під час дотримання слід відмовитися від плотських утіх. Саме з цієї причини церква забороняє укладення шлюбу і вінчання під час посту.

Основною метою обмежень є викорінення поганих думок і духовне очищення. Починати ранок рекомендується з молитви, нею ж необхідно і закінчувати день. Основні постулати правильного утримання:

  • боротьба з лінню – проявіть силу волі над слабкостями, позбавтеся від різних залежностей, проявляйте максимальне працьовитість;
  • відмова від пліток – не ставитеся до оточуючих з зневагою і злістю, постарайтеся не засуджувати;
  • позбавтеся від сумнівів;
  • відмовтеся від відвідування веселих заходів;
  • відмова від надмірного споживання їжі.

Загальні вимоги до дотримання

Общие требования к соблюдению постаОсновою раціону є овочі і фрукти, які будуть необхідні організму протягом всього періоду посту. Вони очищають організм і виводять накопичені шлаки. Крім цього рослинна їжа, багата клітковиною. Використовувати овочі та фрукти можна в будь-якому вигляді, включаючи термічну обробку.

Джерелом сил і бадьорого стану стануть різні види капусти. Особливо корисною буде білокачанна капуста. Слід віддати належне картоплі, який є основою безлічі смачних страв. На заміну м'ясу прийдуть горіхи, заповнюють нестачу білка. Рослинний вид білка засвоюється організмом набагато швидше.

Джерелами корисних вуглеводів стануть різні каші. Подібні страви надовго забезпечать відчуття ситості, вони володіють значною кількістю вітамінів і клітковини. Переважаючими видами є бурий рис, гречана каша, перловка і вівсянка.

Усунути дефіцит вітамінів групи В допоможе сочевиця, квасоля і горох. На їх основі можна готувати котлети, салати, супи і паштети. Великий піст 2016 календар харчування по днях передбачає відмову від солодощів. Альтернативою є не менш смачні сухофрукти. Борошняні вироби не забороняються, однак до їх складу не повинні входити яйця, масло і молоко.

Пост Великий 2016 харчування по днях – заборонена група продуктів:

  1. Пост Великий 2016 питание по дням – запрещенная группа продуктовм'ясо будь-яких сортів;
  2. напівфабрикати – пельмені, котлети, сосиски та інше;
  3. яйця;
  4. молочні продукти;
  5. будь-які продукти, в склад яких може входити сир, ряжанка, кефір;
  6. шоколад;
  7. печиво, пряники;
  8. алкогольні напої (винятком є келих червоного вина по певних днях).
Свята, що припадають на Великий піст

Протягом 48 днів помірності будуть присутні релігійні свята, які передбачають деякі пом'якшення в плані харчування:Праздники, приходящиеся на Великий пост

  • Благовіщення – 7 квітня;
  • Лазорева субота – 23 квітня;
  • Вербна неділя – 24 квітня;
  • Велика субота – 30 квітня;
  • Великдень – 1 травня.

Великий піст 2016 календар харчування по днях в ці свята дозволяє вживання ікри, риби, червоного вина. Однак дані заохочення не повинні стати причиною обжерливості. Є дозволені продукти слід малими порціями, пам'ятаючи про очищення тіла і духу.

Підготовка до початку Посту

Подготовка к началу ПостаВіруючим рекомендовано починати підготовку до добровільного обмеження в їжі ще до початку посту. Робити це необхідно за три тижні, поступово зменшуючи своє меню і приборкуючи думки. Це дозволить налаштувати організм на новий вид харчування, тому Ви не будете відчувати стрес з початком Великого посту.

У прощальне воскресіння рекомендується відмовитися від молочної продукції або скоротити її вживання до мінімуму. Не варто зловживати сиром, яйцями і молоком. У цей же день починається очищення душі через визнання своєї провини і прохання про пробачення у близьких.

Календар харчування по днях

Меню під час посту – перший тиждень (14 березня – 20 березня)

Меню во время поста – первая неделяВеликий піст є найсуворішим і тривалим. Кожен день його дотримання має свої правила і приписи. Перший тиждень є найбільш суворої, в перший день дотримання обмежень передбачається повна відмова від їжі. З вівторка по четвер передбачається меню з овочів, фруктів, пісного хліба, горіхів і меду.

При цьому термічна обробка забороняється. У вихідні дні можна використовувати варену їжу і додавати рослинне масло. Дозволяється так само вживання червоного вина, однак чим суворіше пост, тим краще очищається дух. Тому відмова від вина заохочується.

Кількість прийомів їжі в цей час так само обмежується. Можна їсти тільки двічі в день. Дієтологи не рекомендують морити голодом організм і влаштовувати невеликі перекуси у вигляді склянки свіжого соку, фруктового салату або жмені горіхів.

Раціон другого тижня (21 березня – 27 березня):Рацион второй недели
  • понеділок – в раціоні присутні фрукти, овочі, горіхи і хліб. Однак є їх необхідно тільки в свіжому вигляді, без термічної обробки. Для того щоб урізноманітнити меню можна готувати салати. Відмінним прикладом смачного збалансованого обіду є вінегрет;
  • вівторок – пісна їжа, яку можна варити або запікати. Використовувати масло в приготуванні забороняється;
  • середа – меню, аналогічне понеділка. Використання рослинної їжі без термічної обробки;
  • четвер – можна знову запікати, тушкувати або варити продукти. Однак використання масла знову знаходиться під забороною;
  • п'ятниця – меню, аналогічне понеділка і середовищі;
  • вихідні дні – можна піддавати термічній обробці продукти з додаванням олії, доповнити прийоми їжі дозволяється келихом червоного вина.

Щоденне меню у піст (28 березня – 24 квітня)

Ежедневное меню в постВеликий піст 2016 календар харчування по днях на третій тиждень так само складається з вживання фруктів, овочів, горіхів і меду по понеділках, середах і п'ятницях. Бажано утриматися від пиття навіть чаю, так як меню передбачає виключно холодну харчування. У вівторок і четвер дозволяється вживання гарячої їжі. Не бажано використовувати заздалегідь підготовлену їжу (соління і консервація).

У вихідні дні меню є більш щадним, так як продукти можна піддавати термічній обробці. 23 квітня в раціон дозволяється додати ікру. 24 квітня урізноманітнити своє меню можна за допомогою риби.

Пристрасна седмиця (25 квітня – 1 травня)

Завершальний етап дотримання посту є найсуворішим. У цей час рекомендується утриматися від відвідування людних місць і веселих заходів. Віруючим необхідно перебувати наодинці з собою, читати молитви. Великий піст 2016 календар харчування на днях у страсну седмицю вимагає ще більшого обмеження в їжі.

Раціон всього тижня складається з овочів і фруктів у свіжому вигляді, термічна обробка не припустима. Винятком є п'ятниця. В цей день будь-який прийом їжі забороняється. У суботу триває етап сухоядения. 1 травня є закінченням посту. Віруючі святкують світле свято Пасхи, всі харчові обмеження знімаються.

Рецепти здорового харчування під час постуСалат из авокадо

Салат з авокадо. Інгредієнти:

  • авокадо;
  • болгарський перець (необхідні овочі трьох кольорів – червоний, жовтий, зелений);
  • апельсин;
  • сік лайма;
  • свіжа м'ята;
  • оливкова олія.

Приготування починається з підготовки апельсина, який необхідно очистити від шкірки. Почищений фрукт слід розділити на часточки, видаливши перегородку між ними. Очищений авокадо ріжеться соломкою. Фрукти потрібно покласти в миску з глибокими краями. Перець слід помити, очистити від насіння і нарізати у вигляді прямокутних смуг. Додаємо перець до фруктів. М'яту слід дрібно нарізати і потовкти в ступі. Посипаємо м'яту поверх салат, заправляємо олією і соком лайма. Якщо салат готується в день сухоядения, то масло необхідно викреслити зі списку інгредієнтів. Лимонного соку буде цілком достатньо для заправки.

Овощной супОвочевий суп. Інгредієнти:

  • капуста білокачанна;
  • капуста брокколі;
  • картопля;
  • морква;
  • горошок;
  • свіжа зелень.

Білокачанну капусту необхідно нашаткувати тонкою стружкою. Брокколі ріжемо крупно – на половинки або чверті. Картоплю і моркву ріжемо невеликими скибочками. У киплячу воду опускаємо картоплю і капусту, варимо до напівготовності, після чого додаємо залишилися інгредієнти. Продовжуємо готувати протягом 10 хвилин, після чого знімає каструлю з вогню, і прикрашаємо зеленню.



Грибні котлети
. Інгредієнти:

  • Грибные котлетыбілі гриби;
  • рис;
  • борошно;
  • сіль;
  • петрушка;
  • зелений горох.

Гриби промиваємо, варимо до готовності і дрібно шаткуємо. Рис варимо з нарізаною петрушкою. Готові інгредієнти необхідно змішати і сформувати котлети. Обмокаем котлети в борошні. Можна додатково зробити кляр. Так як яйця використовувати не можна, то альтернативою може стати соєвий соус з насінням кунжуту. Смажимо котлети на сковороді до утворення скоринки.

Крем супКрем-суп. Інгредієнти:

  • кольорова капуста;
  • брокколі;
  • картопля;
  • спеції.

Овочі чистимо і варимо до повної готовності. Картоплю рекомендується натерти на тертці, після чого змішати його з іншими овочами і подрібнити у блендері. Для додання супу аромату використовуйте спеції.

Буряковий салат в лимонному соці. Інгредієнти:

  • Свекольный салатавокадо;
  • буряк;
  • солодкий перець;
  • лимонний сік;
  • зелень.

Авокадо необхідно помити, видалити кісточку і порізати кубиками. Буряк слід відварити, зняти шкірку і нарізати соломкою. До овочів додаємо нашатковану перець, заправляємо салат соком лимона і прикрашаємо зеленню.

Пісна випічка

Великий піст 2016 календар харчування по днях дозволяє вживання випічки, до складу якої не входять заборонені інгредієнти. При цьому рецепти страв відрізняються простою приготування, а смак не поступається класичним виробів.

Постная выпечкаПиріг з варенням. Замішуємо тісто з 500 г борошна, двох склянок води і 30 г дріжджів. Даємо тісту піднятися, додаємо пару ложок рослинного масла, сіль і цукор. Знову додаємо борошно, поки тісто не стане еластичним. Кладемо тісто у форму, зверху покриваємо його смужками варення, ставимо в духовку на півгодини.

Шарлотка з яблук: змішуємо склянку борошна з цукровим піском, корицею, ваніллю, тертим мигдалем, 30 г сухого вина, 100 г потертого чорного хліба, рослинним маслом і цедрою лимона. Змішуємо інгредієнти до однорідності. Очищені і нарізані яблука кладемо наверх, відправляємо шарлотку в духовку на 40 хвилин.

Гречані млинці: розводимо три склянки окропу з 200 г борошна, залишаємо тісто остигати. Далі додаємо 30 г дріжджів і перемішуємо. Чекаємо, поки опара підніметься, далі знову всипаємо борошно, до отримання консистенції, аналогічної сметані. Смажимо млинці на сковороді.

Вареники: готуємо тісто з теплої води, борошна і дріжджів. Розкачуємо тісто до товщини в кілька міліметрів. Формуємо з тіста кола, можна використовувати кухоль або формочки. Кладемо всередину очищені від кісточок вишні, посипаємо цукром, загортаємо. Варимо до готовності, подаємо в холодному вигляді, можна прикрасити листям м'яти.

фруктовые десертыАльтернативою випічці можуть стати фруктові десерти, які поєднуються з іншими пісними продуктами. Відмінним смаком володіє десерт з нарізаних яблук, вареного рису, спецій каррі і імбиру. Яблука можуть бути самостійним блюдом, якщо запекти їх в духовці і посипати корицею при подачі.

Корисним і смачним є десерт з сухофруктів. Для його приготування знадобиться курага, родзинки, чорнослив, сушені яблука. Варимо класичний компот, в кінці додаємо в каструлю трохи манної крупи.

Великою популярністю користується фруктове желе. Для його приготування необхідно розвести желатин у теплій воді, додавши туди апельсиновий сік і цедру. Розливаємо десерт по формочках, відправляючи в холодильник на кілька годин.

Пост Великий 2016 харчування по днях – рекомендації лікарів

Пост Великий 2016 питание по дням – рекомендации врачейДля того щоб кишечник функціонував нормально важливо дотримуватися загальні рекомендації. Вранці найбільш переважними будуть каші і фрукти, у вечірній час слід їсти тушковані овочі. При цьому необхідно робити перекуси у вигляді склянки соку. Це допоможе запобігти патологічний стан, при якому рівень глюкози в крові критично знижується.

Великий піст 2016 календар харчування по днях передбачає рясне пиття. Лікарі рекомендують їсти вегетаріанські бульйони, які запобігають поява здуття і запорів. Під час посту варто обмежити фізичне навантаження, так як організм і так відчуває дефіцит енергії.

Пост Великий 2016 харчування по днях – поради дієтологів:

  1. Пост Великий 2016 питание по дням – советы диетологовчасте вживання сухофруктів, які необхідно попередньо запарити у воді. Це наситить організм клітковиною і вітамінами, нормалізує стілець;
  2. уникайте використання гострих приправ, які можуть нашкодити стінок шлунка;
  3. готуйте страви з бобових не частіше кількох разів на тиждень, інакше Ви ризикуєте відчувати шлунковий дискомфорт;
  4. їсти фрукти можна за годину до прийому гарячої їжі;
  5. під час дотримання посту необхідний прийом комплексів вітамінів, щоб попередити авітаміноз. Так само рекомендується прийом кальцію;
  6. частіше знаходитесь на відкритому повітрі – не менше години в день;
  7. слідкуйте за тривалістю і якістю сну – під час харчових обмежень організм відчуває стрес, тому повноцінний восьмигодинний відпочинок стає запорукою міцного здоров'я.

Після завершення посту необхідно продовжувати вибірково ставитися до їжі. Після тривалого очищення не можна накидатися на жирну їжу, інакше Ви ризикує серйозно нашкодити здоров'ю печінки і шлунка.

Великий піст 2016 календар харчування по днях може бути досить приємним і смачним, якщо використовувати правильні рецепти, а не обмежувати раціон тільки кашами. Різноманітне харчування дозволить очистити організм від токсинів і шлаків. Більшість з дозволених продуктів відрізняються мінімальною калорійністю, завдяки чому разом з духовним просвітництвом можна коректувати фігуру в кращу сторону.