Зведена таблиця на тему скільки перетравлюється різного роду їжа в шлунку людини

Не всі замислюються про те, чому відбувається зашлакованість організму. А найчастіше вина лежить на самій людині. Вживаючи їжу, яка має різний час для засвоєння, людина усвідомлено завантажує організм непотрібною, а часом і небезпечною роботою. Їжа, яка не встигла перетравитися залишається в кишечнику надовго, відбувається процес гниття. Для того, щоб подібних ситуацій не відбувалося, і для більш дбайливого ставлення до свого здоров'я лікарі спільно з дієтологами написали якусь зведену. Назва відповідає змісту — скільки перетравлюється їжа в шлунку людини таблиця. На таблиці зупинимося докладніше.

Зведена таблиця

mandarinkaev_30-05-2016-16-43_statya_na_temu_skolko_perevarivaetsya_pischa_v_zheludke_cheloveka_tablica

У ній вказується які продукти можна вживати разом, а які краще окремо. Якщо слідувати цій таблиці і скласти меню відповідно, то можна без дієт скинути кілька кілограмів. Адже їжа, яка залишається на довго в кишечнику, створює зайве навантаження і утворюються зайві кілограми. Коли проводиться чистка кишечника всі шкідливі і неактивні продукти харчування йдуть з організму. Але не всім можна проводити чистку, і не всі будуть її робити. Для того, щоб уникнути подібної процедури і оздоровити організм бажано слідувати таблиці і поєднувати тільки підходящі продукти.

Потрібно знати, що в першу чергу вуглеводи перетравлюються, потім білки. Довго перетравлюються жири і жирні білки. Для людей, хто хоче схуднути, корисно знати, що в жир відкладається речовини, які не переварилися. Відповідно і їсти слід тільки після того, як попередня їжа перетравлювалася. Для цього і створили щось на кшталт шпаргалки.

Їжа умовно ділитися на 4 категорії:

  1. быстроусвояемая їжа;
  2. середньо усвояемая їжа;
  3. засвоєння відбувається довго;
  4. засвоєння відбувається дуже довго.

Час перетравлювання

Розглянемо детальніше, які продукти до якої категорії відносяться і скільки потрібно часу для їх перетравлення.

  1. До швидкозасвоюваній їжі відносяться соки, бульйони, ягоди, кефір, майже всі фрукти. Час, для перетравлювання цієї їжі, становить близько 50 хвилин.
  2. До їжі, що відноситься до другої категорії належать сухофрукти, овочі, більшість горіхів, риба, яйця, молочна продукція, крім сиру і твердих сирів. Час, витрачений на перетравлювання цієї їжі, становить 1,5–2 години, як показує таблиця.
  3. 2-3 години для перетравлення потрібно такої їжі, як каші, крупи, варені боби, гриби, хліб і хлібобулочні вироби, сир і тверді сорти сиру, куряче м'ясо без шкіри.
  4. Більш, ніж 3 години в шлунку людини перетравлюються напої з молоком, наприклад кава. Макарони та консерви також потребують довгої переробки шлунком. А також м'ясо, за винятком курячого м'яса. Найдовше витрачається часу і зусиль для перетравлення свинини.

Корисні поради

Також для того, щоб продукти краще засвоїлися в шлунку людини бажано слідувати нескладним радам.

  1. Випити воду натощяк корисно, так як вона відразу ж потрапляє в кишечник. Цей факт підтверджує таблиця, складена спільно лікарями і дієтологами.
  2. Не поєднувати продукти, розщеплення яких потрібно різний час. Це створює зайве навантаження на шлунок.
  3. Навпаки, намагатися їсти продукти, яким потрібно приблизно один час для перетравлення. Наприклад, добре перетравлюється замість риба з овочами або гречана каша з куркою.
  4. При заправці страви маслом, продукти, що знаходяться в ньому, будуть перетравлюватися в шлунку довше в 2 рази. Це відбувається за рахунок того, що масло обволікає продукти і для їх розщеплення знадобиться більше часу.
  5. Вживати будь-які напої потрібно або до їжі, іл після того, як прийнята їжа вже перетравитися. Якщо це не дотримуватися, шматочки неперетравленої їжі можуть потрапити разом з рідиною прямо в кишечник, що загрожує бродінням. Плюс, розбавляється шлунковий сік, який бере участь у травленні. За рахунок цього їжа більш тривалий час перетравлюється.
  6. Вживаючи їжу, що містить велику кількість білків, потрібно знати, що час для їх розщеплення в шлунку потрібно близько 2 годин. А це можливо тільки в тому випадку, якщо їсти таку їжу теплою. Якщо білки їсти холодними, то вони швидше досягнуть кишечника і не встигнуть повною мірою розщепиться для кращого засвоєння.
  7. Більш доброго і швидкому засвоєнню їжі сприяє ретельне пережовування. Не даремно батьки вчать дітей добре жувати.

Перерва між їжею в середньому повинен становити 2-3 години. Цього достатньо для перетравлення основної їжі, яку вживає людина. Єдине, що після того як були з'їдені фрукти можна їсти вже через 30 хвилин. Ще корисно не змішувати багато видів їжі в одне вживання. Краще розділити їх на декілька прийомів. І їжа швидше перетравиться в шлунку, і організм витратить менше зусиль, а корисних речовин засвоїться більше.

Непотрібно вести підрахунок калорій для здоров'я шлунка. Можна лише використовувати ази роздільного харчування, представлені в таблиці. Запам'ятати скільки часу перетравлюється вживається їжа. І тоді організм віддячить відсутністю газообразований, зайвої ваги і чистою шкірою. Вже доведено, що зовнішній вигляд залежить, в більшості, від роботи травного тракту.

Більш повну інформацію про перетравленні різної їжі можна подивитися в таблиці. Там вказано скільки часу потрібно затратити шлунку для розщеплення більшості основних продуктів харчування. Корисно вивчити і запам'ятати це поєднання, адже за допомогою дотримання простих правил, можна уникнути подальших проблем зі здоров'ям, у тому числі з шлунково-кишковим трактом. А це основа для здоров'я всього організму.